Tenis

"Hrvatska će odabrati zemlju"

Ivor Krapac • ponedjeljak, 13.07.2009.
"Hrvatska će odabrati zemlju"
Foto: EPA

Jaroslav Navratil, izbornik češke Davis Cup reprezentacije, vjeruje da će u polufinalu Svjetske skupine u Hrvatskoj njegova momčad morati tražiti pobjedu na zemljanoj podlozi. Nakon četvrtfinalne pobjede nad Argentinom u Ostravi, Navratil je dodao i da poštuje Hrvatsku, ali nije skrivao optimizam...

Čekali su 13 godina, od 1996., kada ih je u polufinalu zaustavila Švedska, a dočekali s 3-2 ovog vikenda protiv Argentinaca, uz odlučujuću pobjedu Radeka Štepaneka u posljednjem, petom meču susreta. Iako se muči s bolnim koljenom, Štepanek je bio u akciji u subotu i nedjelju i sudjelovao u osvajanju dva boda, prvo u paru s Tomašem Berdychom, a posljednjeg dana sa 7:6(5), 6:3 i 6:2 protiv Juana Monaca za ukupnu pobjedu i prolazak u polufinale u Hrvatskoj.

Čehe ćemo dočekati na vikend 18. - 20. rujna, grad u kojem će se igrati još se ne zna, a nije poznata ni podloga. No, naši gosti u polufinalu očekuju da će u hrvatskom taboru odabrati sličan recept kao protiv Amerikanaca, igrati na slabe točke Berdycha i Štepaneka i za rujan pripremiti zemlju.

"Sigurno je da je Hrvatska težak protivnik jer ćemo igrati u gostima. No, trenutno imaju samo dva dobra igrača na koje računaju, kao i mi", rekao je izbornik Jaroslav Navratil, pritom, naravno, misleći na Marina Čilića i Ivu Karlovića u hrvatskom, a Berdycha i Štepaneka u svom sastavu. Navratil se očito odmah raspitao za status Ivana Ljubičića i Marija Ančića ili je o tome već sve znao i ranije - bilo kako bilo, Ljubičićev oproštaj od reprezentacije i Ančićevi problemi s bolešću nisu mu nepoznanica.

"Mislim da imamo bolju šansu pobijediti Hrvatsku nego što bismo imali da igramo polufinale protiv Amerikanaca, a vjerujem da će se igrati na zemlji", dodao je češki izbornik, koji je već sada presretan zbog ostvarenog u ovoj sezoni. Iako tu ne misli stati.

"Moji igrači su igrali i borili se za reprezentaciju, pobijedili su jaku momčad kao što je Argentina, zbog toga sam ponosan. Ovo je prvi put nakon 13 godina da smo u polufinalu, a meni je na klupi prvo polufinale nakon tri godine na ovoj dužnosti", zaključio je Navratil, koji se, ukoliko su obojica zdravi i spremni, uglavnom oslanja na svoj vodeći dvojac.

Berdych i Štepanek su glavni u singlu, a ove godine su u oba susreta, prvom kolu protiv Francuza i četvrtfinalu protiv Argentinaca, igrali i u paru, oba puta uspješno. Iako ima i Lukaša Dlouhog, petog tenisača svijeta na ljestvici parova, Navratil ga ove godine još nije koristio, no ukoliko bude potrebno, možda posegne i za tom varijantom.

Ako Česi stignu u Hrvatsku u najjačem sastavu, trebat će nam Marin Čilić i Ivo Karlović u barem jednakom izdanju kao proteklog vikenda protiv Amerikanaca. S obzirom na uspone i padove prvog dana četvrtfinala u Poreču, hrvatski aduti će možda morati biti još i bolji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!