Tenis

Gdje će Česi nego na Jadran?

Maja Giljanović • nedjelja, 12.07.2009.
Gdje će Česi nego na Jadran?
Foto: EPA

Češka reprezentacija od 18. do 20. rujna stiže na Jadran u polufinalu Davis Cupa. Česi su u četvrtfinalu u petom meču dobili lanjske finaliste Argentince, a čovjek odluke u Ostravi bio je Radek Štepanek.

Argentinci su prigovarali na podlogu koju su im servirali Česi u Ostravi, ali nakon što je Juan Martin Del Potro u tri seta slomio Tomaša Berdycha i izjednačio na 2-2 nisu ni zucnuli.

Tito Vazquez je pogodio što u paru nije potrošio Del Potra i peti je igrač svijeta svježiji od Berdycha slavio u čista tri seta - Del Potro je samo jednom izgubio svoj servis, a Berdychu je uzeo četiri (67 %) - nakon čega su Česi ovisili o fizičkom stanju svog prvog igrača Radeka Štepaneka.

Štepanek koji je prvi dan propustio zbog boli u koljenu nije odavao dojam ozlijeđenog igrača i u svakom je pogledu nadigrao Juana Monaca. 30-godišnjak je nadoknadio slab(ij)i servis (samo 49 %) odličnim postotkom osvojenih poena nakon kako prvog (71 %) tako još i više drugog (90 %) servisa, realizirao je šest od 10 break-lopti, spasio četiri od šest i osvojio ukupno 23 poena više od protivnika.

Rusija čiju su šansu da eventualno iskoriste neiskustvo Izraela i preokrenu meč jučer u petom setu dubla uprskali Safin i Kunjicin upisala je svoj jedini bod walk-overom Igora Andrejeva protiv Dudija Sele (4:3 u prvom setu kad je Sela predao zbog ozljede zgloba).

U posljednjem je petom meču Harel Levy protiv Kunjicina u tie-breaku trećeg seta (7:2) pred 10-tak tisuća sjajno raspoloženih Izraelaca u Tel Avivu dovršio posao (4-1).

Španjolcima je život zakomplicirao Philipp Kohlschreiber. Nijemac je poveo 2-0, Fernando Verdasco je izjednačio, a budući je izgubio samo tri gema (6:1, 6:2) publika je u areni u Marbelli pomislila da je peti set puka formalnost.

Kohlschreiber se, međutim, nije složio i poslije velike je borbe i četiri sata vrhunskog tenisa nakon što je propustio jednu meč-loptu u 10. gemu Nijemac Verdascu i drugi put u setu uzeo servis i slavio 8:6.

11000 bučnih navijača oduševio je Juan Carlos Ferrero kojeg je u rubberu protiv Andreasa Becka izbornik Albert Costa ubacio umjesto najavljenog Tommy Robreda. Bivši broj jedan je dobio tri puta 6:4, Nijemca ostavio u suzama, a nije usrećio ni Izraelce kojima su šanse u rujnu protiv branitelja naslova ravne nuli.

Ostrava, Češka - Argentina 3:2:
Berdych - Del Potro 4:6, 4:6, 4:6, Štepanek - Monaco 7:6(5), 6:3, 6:2

Marbella, Španjolska - Njemačka 3:2:
Kohlschreiber (Njemačka) - Verdasco (Španjolska) 6:4, 6:2, 1:6, 2:6, 8:6, Ferrero - Beck 6:4, 6:4, 6:4

Tel Aviv, Izrael - Rusija 4:1:
Sela - Andrejev 3:4 predaja, Levy - Kunjicin 6:4, 4:6, 7:6(2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!