Tenis

Nedodirljivi Söderling

Vedran Babić • nedjelja, 19.07.2009.
Nedodirljivi Söderling
Foto: EPA

Robin Söderling osvojio je svoj četvrti turnir u karijeri. On je u finalu domaćeg turnira u Bastadu s 2:0 u setovima bio bolji od Argentinca Juana Monaca i tako stigao do prve titule na zemljanoj podlozi...

U svom 11. finalu karijere, a tek drugom na zemlji (Roland Garros), Robin Söderling stigao je do tek četvrtog naslova, koji će se tako pridružiti pobjedama ostvarenima na tepihu (Lyon 2004. i 2008., Milan 2005.). 12. tenisač svijeta je pred domaćom publikom odigrao sjajan turnir, ne izgubivši niti jedan set u četiri odigrana meča, čak niti u finalu protiv respektabilnog zemljaša Juana Monaca.

Poslije jednog sata i 52 minute igre bilo je 6:3 i 7:6 (4) za Šveđanina, koji tako nastavlja svoju sjajnu formu u posljednjih nekoliko tjedana. Nakon finala Roland Garrosa i osmine finala Wimbledona, Söderling je otišao do kraja i na svom teritoriju i na najbolji mogući način najavio američku turneju turnira na tvrdim podlogama.

Vezane vijesti

Drugi nositelj riješio je prvi set breakom već u drugom gemu, a druga dionica meča započela je gotovo jednako. Söderling je ovoga puta break napravio već u prvom gemu i prednost držao sve do 4:3, kada je Monaco vratio izgubljeni servis, a ujedno i napetost ovom finalu.

Argentinac, koji je u protekla dva kola izbacio prvog i trećeg nositelja, Verdasca i Robreda, u desetom je gemu propustio set loptu na servis Söderlinga, a kazna je stigla u 13. igri, u kojoj je domaći tenisač odjurio na 4-1, a ubrzo i na 6-3.

Söderling je tako postao sedmi Šveđanin koji se okitio naslovom u 54-godišnjoj povijesti turnira u Bastadu, a prvi od svog aktualnog trenera Magnusa Normana, koji je pobjednički trofej podigao prije točno devet godina.

Monaco pak ostaje na tri turnirska naslova (sva tri u 2007.) iz osam finala, a za utjehu će dobiti ček na 39,700 eura, kao i 150 bodova, koji bi mu trebali pomoći da popravi svoje ipak nerealno stanje na ATP ljestvici. Trenutno je 61., a s novim bodovnim utrškom napredovat će za otprilike desetak pozicija.

Za kraj spomenimo još dva detalja. Ovo je bila četvrta uzastopna pobjeda Robina Söderlinga nad Juanom Monacom i u međusobnom omjeru Šveđanin sada vodi 4-1 (3-1 na zemlji). Isto tako, 24-godišnjak u prilici je postati tek drugi tenisač u povijesti turnira kojemu je pošlo za rukom osvojiti pojedinačni turnir i turnir parova.

Naime, u finalu Söderling i njegov sunarodnjak Robert Lindstedt u ovim trenucima igraju protiv češko-slovačke kombinacije Jaroslav Levinsky - Filip Polasek. Prethodno je dvostruka titula otišla u ruke Matsu Wilanderu 1983. i Magnusu Gustafssonu 1998. godine.

ATP Bastad, 450,000 €, finale: Robin Söderling (Švedska, 2) - Juan Monaco (Argentina) 6:3, 7:6 (4)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

TenisATP Tour
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!