Automoto

Rossiju meke gume donijele pole

Matej Milanović • subota, 25.07.2009.
Rossiju meke gume donijele pole

Zadnje kvalifikacije za MotoGP utrku na Donington Parku pripale su Valentinu Rossiju. Doktor je bio dosta rezerviran sve do zadnjih desetak minuta u kojima je postigao nekoliko odličnih vremena zahvaljujući mekim gumama i poredao iza sebe konkurenciju. Drugi je bio Daniel Pedrosa, jako razočarani Jorge Lorenzo došao je treći, a četvrto je mjesto pripalo Caseyju Stoneru...

Današnje kvalifikacije MotoGP-a na Donington Parku obilježili su sunce i lijepo vrijeme. To je omogućilo vozačima da pokažu sve što znaju. Prvi je vrijeme ispod minute i 29 sekundi postavio Casey Stoner. No, nakon dvadesetak minuta Jorge Lorenzo se počeo poboljšavati i došao je do vremena 1:28.803 koje je stajalo kao najbolje vrijeme više od 15 minuta.

Drugo i treće mjesto izmjenjivali su si Stoner i Daniel Pedrosa. Sve dok Španjolac, koji je bio najbolji u oba treninga u Velikoj Britaniji, nije spustio najbolje vrijeme za više od tri desetinke. Valentino Rossi se u tim trenucima borio za razočaravajuću četvrtu poziciju.

No, Talijan je pred zadnjih desetak minuta promijenio nekoliko stvari na motoru, između ostaloga tip guma i to je imalo vidljiv učinak. Prvo je Lorenzo poboljšao najbolje vrijeme, a potom je na scenu stupio Doktor. Talijan je stigao do treće pozicije, a odmah potom i do pole positiona sa fenomenalnim vremenom od 1:28.116.

Do kraja treninga tek je Pedrosa napravio vrijeme vrijedno spomena stigavši do odlične druge pozicije i time pretekao sunarodnjaka Lorenza. Stoner je zauzeo četvrto mjesto, no imao je i jedan pad u tijeku kvalifikacija.

Pedrosa je bio zadovoljan svojim kvalifikacijama, no boji se da ako sutra bude kiše, kao što se očekuje, on neće imati laganu utrku: "Napravili smo dobar posao, ali još treba biti bolji. Motor se previše miče i treba ga pokušati stabilizirati. Nadam se da će sutra biti suho iako se bojim da će padati kiša, a mi na mokroj stazi imamo jako puno poteškoća."

Zadovoljniji je bio Rossi. Međutim, ni Talijan nije u potpunosti sretan. Smatra da s tvrdom gumom njegov motor ne ide kako bi trebao i boji se, suprotno od Pedrose, da ako bude suho neće biti dovoljno dobar: "Nisam imao gripa i s tvrdom gumom sam imao puno problema. Nisam je isprobao ujutro pa je to bilo jako ružno iznenađenje. Zatim smo nešto malo promijenili, stavili smo i meke gume i stvari su profunkcionirale. Ako bude mokro dosta sam zadovoljan sa postavkama motora, ali ako bude suho trebamo poboljšati stanje s tvrdom gumom jer ovako nećemo pobijediti."

Treći u današnjim kvalifikacijama, Jorge Lorenzo, djelovao je jako nervozno i razočarano zbog ostvarenog rezultata.Pomalo iznenađujuće obzirom da su u istoj momčadi i trebali bi imati iste uvjete bio je zadovoljan tvrdom gumom, a razočaran mekom. Sasvim suprotno od Rossija. No, za razliku od dvojice koji su ga danas pretekli, kandidat za naslov je uvjeren da će biti dobar bez obzira na uvjete: "Bilo je dobro sa tvrdom gumom, ali sa onom mekom stvari nisu funkcionirale kako sam ja htio i došao sam samo treći. Ipak, mislim da sam spreman za utrku i da bez obzira na stanje na stazi ja mogu do pobjede."

Sutrašnja će utrka biti zadnja koju će MotoGP odvoziti na ovoj stazi i treba se nadati da će biti suho. Predviđena je kiša i vjerojatno bi to učinilo utrku još malo zanimljivijom, ali u Velikoj Britaniji su navijači uvijek jako prisutni i obzirom na to da je ovo zadnje izdanje ove utrke bilo bi lijepo da se mogu prikazati u najboljem svjetlu i da vozači mogu po suhom pokazati svo svoje umijeće. Prvi favorit je zbog polea Valentino Rossi, no Pedrosa i Lorenzo bi itekako trebali biti u igri az pobjedu. Stoner će se pak morati dobro potruditi želi li do postolja i želi li održati nekakve šanse za svjetski naslov.

MotoGP, Kvalifikacije, Velika nagrada Velike Britanije, Donington Park:
1. Valentino Rossi (ITA/Fiat Yamaha) 1:28.116
2. Daniel Pedrosa (ŠPA/Repsol Honda) +0.095
3. Jorge Lorenzo (ŠPA/Fiat Yamaha) +0.286
4. Casey Stoner (AUS/Ducati Marlboro) +0.330
5. Andrea Dovizioso (ITA/Repsol Honda) +0.662

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!