Vodeni sportovi

Hrvatskoj Rumunji, ispala Crna Gora

Bernard Jurišić, Vedran Babić • nedjelja, 26.07.2009.
Hrvatskoj Rumunji, ispala Crna Gora
Foto: Sandro Donda

Hrvatska vaterpolska reprezentacija danas je saznala protivnika u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Rimu. Istovremeno, dogodilo se i prvo veće iznenađenje, ispadanje europskih prvaka Crnogoraca već u osmini finala...

Hrvatskoj javnosti najzanimljiviji okršaj odigrali su Rumunjska i Australija. U susretu osmine finala Rumunji su bili bolji sa 7:5 (2:1, 1:1, 2:1, 2:2) i tako izborili četvrtfinale protiv Hrvatske, koja dolazi osokoljena trima uvjerljivim pobjedama u skupini.

Rumunjska je svoje mjesto među osam najboljih na Svjetskom prvenstvu zapečatila tek dvije i pol minute prije kraja kada je Nicolae Virgil Diaconu pogodio za nedostižnih 7:4. Prethodno je početkom druge četvrtine Rumunjska prvi put otišla na dva razlike (3:1) i tu je prednost uspjela sačuvati do posljednje sirene.

Vezane vijesti

Australci su zaprijetili kada su na nešto više od četiri minute do kraja smanjili na 5:4, kasnije čak imali napad i za izjednačenje, no ubrzo su primili dva uzastopna gola i tu je priči bio kraj. Po dva pogotka za rumunjsku reprezentaciju postigli su Diaconu i Radu, a kod Australije su isto toliko zabili Whalan i Campbell.

Četvrtfinale između Hrvatske i Rumunjske na rasporedu je u utorak u 15.20 sati.

Pravu senzaciju priredili su vaterpolisti Njemačke koji su poslije produžetaka s ukupnih 9:8 (3:3, 1:2, 2:2, 2:1, 1:0, 0:0) izbacili aktualne europske prvake Crnu Goru i poslali ih u razigravanje za poredak od 9. do 12. mjesta.

Crnogorci su vodili 3:1, 5:3, 6:4 i 7:5, da bi na tri minute do kraja Njemačka zabila za svoje prvo vodstvo, 8:7. Ipak, s igračem više Mlađan Janović pogađa za 8:8 na 2:20 sekundi prije kraja regularnog dijela utakmice.

Odlučujući gol postigao je krajem prvog produžetka najbolji strijelac utakmice Marko Savic (tri gola) i odveo svoju reprezentaciju u četvrtfinale na noge SAD-u.

Na vratima Njemačke briljirao je Alexander Tchigir s čak 16 obranjenih udaraca (67 %), od kojih je jedan uputio i Aleksandar Ivović 38 sekundi prije kraja produžetaka. Bila je to posljednja prava šansa Crne Gore za produženje nade u plasman u četvrtfinale.

Kanada je s 9:5 (2:1, 2:0, 2:2, 3:2) pobijedila Kinu i u četvrtfinalu će igrati protiv Španjolske, dok je u posljednjem dvoboju osmine finala na Foro Italicu Srbija pobijedila domaćina Italiju 7:5 i plasirala se u četvrtfinale.

Danas je započelo i razigravanje za poredak od 13. do 16. mjesta. Brazil je s 8:7 bio bolji od Južnoafričke Republike, dok je Makedonija s 11:4 porazila Kazahstan. Brazil i Makedonija će igrati za 13. mjesto, a JAR i Kazahstan će nastojati izbjeći neslavnu titulu posljednjeplasirane momčadi ovog SP-a.

Četvrtfinale Svjetskog prvenstva, utorak:

Hrvatska - Rumunjska
Mađarska - Srbija
SAD - Njemačka
Španjolska - Kanada

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!