Nogomet

Pamte se bodovi, igra se zaboravlja

Ivana Jurica • ponedjeljak, 27.07.2009.
Pamte se bodovi, igra se zaboravlja
Foto: Ivan Lacković

Drugu godinu za redom start prvenstva nogometašima Šibenika donio je gostujuću utakmicu. Potpuno redizajnirani Šibenik u Zagreb, na ogled s Croatijom Sesvete, otputovao je s ciljem da pokuša doći do boda. No, taj je cilj premašen, pa su se Šibenčani i drugu godinu za redom s punim plijenom vratili sa premijerne ovosezonske utakmice iako igra u pojedinim dijelovima utakmice nije bila na željenoj razini...

Najvažnije je ipak da su osvojena tri boda koja će dodatno podići samopouzdanje momčadi, te će je potaknuti da još predaniji rad kako bi što prije dosegnuli željenu formu i ispravili uočene nedostatke. Ali ako se po jutro dan poznaje čini se, da ćemo i ove godine, gledati dobre predstave momaka u Modrom unatoč činjenici kako su ih napustila osmorica igrača iz prve postave.

Tri boda sa starta prvenstva nisu izazvala euforiju kod trenera Šibenika Ivice Kalinića. Kao i uvijek, on je s obje noge čvrsto na zemlji i naglašava kako njegova momčad još ima stvari na kojima treba raditi: "Nadamo se da ćemo i ove sezone biti dobri, premda ne treba donositi zaključke na brzinu, na prečac. Ipak je to prvo kolo, tek je početak. Doduše fantastičan početak, međutim, spustimo balun na zemlju. U subotu je već nova utakmica."

Da je Šibenčanima ponuđen bod uoči susreta protiv Croatije vjerojatno bi ga objeručke prihvatili. No, uz pomoć sreće i uz bolju igru u nastavku susreta došli su do sva tri: "Ispalo je fantastično, ispalo je fenomenalno. Da nam je ponuđen bod sigurno bi prihvatili. Nismo imali pravo tražiti nešto više, ali, hvala Bogu, ispalo je najbolje što je moglo ispasti s obzirom na početak, na novu momčad. Treba tu još dosta rada da se neki stvari poslože. Nije sve bilo bajno, pogotovo u prvom poluvremenu, dok je u drugom puno bolje izgledalo."

Ključna prevaga na stranu Šibenčana u drugom dijelu prvog poluvremena, ali i u nastavku bio je vezni red. Preuzeli su Modri konce igre, a rezultiralo je to i dvama pogocima. Prvi je doduše u vlastitu mrežu skrenuo domaći igrač Puškarić nakon ubačaja Dure, a kod drugog je Ademi iskoristio odličnu asistenciju Alena Zoričića, domaćeg igrača koji se ovog ljeta izborio za početno mjesto u momčadi.

Nije Kalinić krio činjenicu kako njegova momčad nije bila jednako dobra tijekom čitavih 90 minuta. Čak osam je novih igrača u odnosu na prošlu sezonu i trebat će vremena dok sve stvari ne sjednu na svoje mjesto. Kraj susreta u Kranjčevićevoj Šibenčani su dočekali s jednim crvenim kartonom i jednim isključenjem: "Prvih 30-35 minuta bilo je dosta loše, loše smo stajali na terenu, taktički smo isto puno griješili, tehnički da ne govorim. Međutim, zadnjih desetak minuta prvog i pogotovo drugo poluvrijeme to je puno bolje izgledalo i to je rezultiralo s dva lijepa gola, našim vodstvom. I onda smo u 92. minuti dobili jedan posve nepotreban gol na kojega sam i ja poludio, izgubio sam malo živce, pa sam dobio i isključenje. To su takvi trenuci. Ademi je isto tako dobio drugi žuti karton kod proslave gola, a već je imao žuti. Te dječje bolesti moramo otklanjati i postajati puno ozbiljniji nego što smo trenutno."

Utakmicu u Kranjčevićevoj sigurno će dugo pamtiti 18-godišnji Arijan Ademi. Po prvi je put u prvenstvenoj utakmici nosio kapetansku traku, postigao je i pogodak za vodstvo od 2:0 15 minuta prije kraja utakmice (svoj premijerni prvoligaški), ali u prevelikom slavlju skinuo je dres, zaboravivši da je već ranije dobio jedan. Sudac mu je potpuno opravdano pokazao drugi žuti, odnosno crveni karton. Svjestan da je momčad ostavio na cjedilu (što se na sreću nije odrazilo na rezultatu) i da je pogriješio mladi se Ademi vrlo brzo u svlačionici ispričao suigračima. Nitko mu, naravno, nije zamjerio, jer igra koju pruža, veselje zbog prvijenca koji je usto bio i potvrda pobjede, ali i iskazana iskrenost dodatna su potvrda kako Šibenik u Ademiju ima veliku uzdanicu, kako ove sezone tako i u budućnosti.

O crvenom kartonu Ademija Kalinić je kazao: "Bolje da se dogodilo sada nego kasnije, s obzirom na njegove godine, mladost, (ne)iskustvo. Sigurno da je sreća bila ogromna. Trebali ste vidjeti taj izraz njegova lica nakon gola. Skoro je poletio da ga nisu uhvatili suigrači. Greške se događaju, mlad je, i nadamo se da će mu to biti dobra pouka za budućnost."

Zanimljivo je kako je Šibenik i u prvom susretu prošle sezone (pobjeda u Zaprešiću nad Interom sa 3:2) do vodstva došao nakon autogola domaćeg igrača. Spomenuli smo to treneru Kaliniću, a on se osvrnuo na još nešto: "Riječ je o koincidenciji. Samo ne daj Bože da se ponovi još nešto: prošle godine kad smo se s pobjedom vratili iz Zaprešića, dobili smo po ušima od Croatije Sesvete na Šubićevcu u drugom kolu. Nadamo se da se tako neće dogoditi protiv Osijeka. Već u nedjelju imali smo trening, analizirali smo utakmicu i od danas kreću pripreme za Osijek."

Kalinić, koji je jedan dio svoje igračke karijere i proveo u Osijeku, iznimno cijeni tamošnjeg prvoligaša, ali i vjeruje kako njegova momčad u subotu ipak može do pobjede iako će Ademi silno nedostajati: "Osijek je jedan nepresušan izvor talenata. Ta njihova škola funkcionira fenomenalno i svake se godine velikim dijelom popunjavaju iz svojih redova. Sigurno da utakmica neće biti lagana, kao što ni jedna nije bila na Šubićevcu. Imamo pozitivan skor s njima, ali to ništa ne znači. Ja vjerujem da možemo do pobjede."

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!