Vodeni sportovi

Bošković: "Ne bježimo od odgovornosti"

Maja Giljanović • utorak, 28.07.2009.
Bošković: "Ne bježimo od odgovornosti"
Foto: Sandro Donda

(Iz Rima za Sportnet.hr Maja Giljanović) Protivnik svjetskim prvacima iz Melbournea prije dvije godine u četvrtfinalu Rima reprezentacija je Rumunjske, a proanalizirali su ih igrači predvodeni kapetanom Samirom Baračem.

Rumunjska je nakon debakla u kvalifikacijama za Olimpijske igre u Pekingu drastično promijenila situaciju u svojoj reprezentaciji. Nakon odlučujuće utakmice protiv Kanade zbog koje prošlo ljeto nisu putovali u Peking Savez je smijenio izbornika Vida Hagiua i doveo Mađara Istvana Kovacsa. Bivđi je trener Honveda čvrsto preuzeo uzde momčadi, riješio se "balasta" isluženih veterana, a da je pogodio u procjeni pokazuje primjerice slučaj golmana. Kovacs je, naime, doveo dvojicu novih (Stoenescu i Dragusin), a prvi se ovdje u Rimu diči jednom od najboljih statistika (68 % obrana).

Najveće prijetnje u rumunjskoj reprezentaciji su izuzetno pokretljiv centar Cosmin Radu, bivsi Mladostaš Andrei Iosep te Nicolae Diaconu. Ova trojka zajedno sa Stoenescuom ubila je u pojam u Skupini D u prvom redu Italiju, dobili su i Makedoniju, dugo su bili u egalu protiv olimpijskih viceprvaka SAD-a (izgubili 7:5), a u osmini su finala izbacili Australiju. Je li im to krajnji domet?

Kapetan Samir Barač odgovara: "Rumunjska u javnosti ne kotira osobito. Ljudi ih ne uzimaju zaozbiljno, ali mi smo svjesni njihovih kvaliteta i samim time na oprezu. Radu je odlican igrač, ali koliko god on bio dobar, vjerujem u pozitivan stav nasih bekova i u njihovu sposobnost da ga neutraliziraju. Radua i ostale. Čim su u četvrtfinalu dobri su, ali svjesni smo svojih kvaliteta".

Strijelac pet golova (šut 5/6) u utakmici protiv Kineza - protiv Brazila i Crne Gore se još uvijek tražio - Miho Bošković se nadovezuje: "Kvalitetniji smo i ne bježimo od odgovornosti, ali nećemo ih ni podcijeniti. Utakmice osmine finala su pokazale koliko je prvenstvo izjednačeno, favoriti ne pobjeđuju uvijek i samo pravim pristupom i koncentriranom igrom možemo izboriti rezultat koji priželjkujemo".

Josip Pavić procjenjuje: "Šuteri su im odlični, međutim, odigra li naša obrana na svojoj uobičajenoj razini, postotak favorita, koliki god bio, prebacuje se na našu stranu".

Liječnički bilten otkriva da ozlijeđenih nema, a zaliječene su i viroze Burića i Dobuda. Ratko Rudić može računati na svu 13-oricu: "Širina u momčadi je nasušno potrebna. Uči nas tomu i prvi dio u kojem je primjerice Miho protiv Brazila i Crne Gore ostao bez gola, a protiv Kineza ih je dao pet. Ali bitno je prepoznati što ne funkcionira i ne forsirati. Prebaciti loptu, prilagoditi se i pronaći u tom trenutku bolja rješenja".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!