Nogomet

Plahutar: "Trebamo Vukovar u 2. HNL!"

Ivana Strahija • srijeda, 29.07.2009.
Plahutar: "Trebamo Vukovar u 2. HNL!"
Foto: Ivana Strahija

Nogometni klub Lučko u novoj će sezoni igrati 2. HNL, u koju je dospio kao drugoplasirani klub ljestvice 3. HNL Zapad. Što NK Lučko misli o natjecanju, kako se pripremaju igrači i koliko će sve to koštati, upitali smo predsjednika kluba Petra Plahutara.

Lučko, kao ponosni novi drugoligaš, svratio je do Varaždina, kako bi s Varteksom odigrao prijateljsku pripremnu utakmicu. Varaždinci imaju praksu svaki tjedan odigrati barem jedan takav susret, a Zagrepčanima on dobro dođe, jer su u punom jeku priprema, pošto prvenstvo započinje 22. kolovoza.

I premda se zna točno na koji datum i u koliko sati će se igrati koje kolo, još se uvijek ne zna koliko će liga brojiti klubova. Na svom plenarnom sastanku drugoligaši su jednoglasno zatražili od HNS-a da se u 2. HNL uključi i Vukovar, premda po UEFA-inim regulama nema pravo natjecanja, pa da liga umjesto "neprirodnih" 13 broji 14 klubova.

Takvu nam je odluku susretljivo objasnio Petar Plahutar, predsjednik NK Lučkog: "Mi se uistinu nadamo da će HNS prihvatiti našu odluku. Ona jest ponešto politički obojena, ali mnogo je važnije to da se taj dio Hrvatske ne isključuje. Vukovar jest grad heroj i treba mu pomoći, a uvrštavanjem i 2. HNL zasigurno bi se podigla kvaliteta nogometa u tom kraju."

No, je li to fer prema recimo Velikoj Gorici koja se također želi natjecati u drugom po jačini hrvatskom nogometnom rangu? "Gorica ima rezultate slabije od primjerice Vrapča ili Novalje, pa mislim da to nije usporedivo."

Nakon što smo riješili to pitanje, ostalo nam je pozabaviti se nogometom. Ulazak u 2. HNL je za Lučko kruna dvogodišnjeg predanog rada Uprave, koja je postavila taj cilj kao ono čemu treba težiti: "Gradimo cijeli sportski centar, koji će na 19 tisuća kvadrata imati mnoge sadržaje. Već sad smo osjetili zadovoljstvo stanovnika kvarta, a popunili smo i mladi kadar, sve zbog ulaska u taj rang", zadovoljan je Plahutar.

U prošloj sezoni, ali i sedam prije toga, momčad je vodio Valentin Barišić, profesor Kineziološkog fakulteta, no u drugoligaškom prvenstvu trenersko je mjesto preuzeo Goran Lacković: "S bivšim trenerom jednostavno je došlo do zasićenja, ali smo se rastali u pozitivnom duhu, a i naš je novi trener Lacković također profesor. Sigurnni smo da će svoj posao obavljati predano i s voljom, posebno zbog toga što je mlad i što mu je to prvi put da vodi seniorsku ekipu", rekao je Plahutar.

Osim trenera, promijenili su u Lučkom štošta od prošle sezone. Primjerice, svega šest igrača ostalo je u klubu, od toga su trojica ozlijeđena, pa je u stvari cijela ekipa nova: "Prošle sezone, kad smo lovili plasman u viši rang, imali smo mahom iskusnije starije igrače. Sad smo momčad dopunili mladima, svi imaju od 20 do 24 godine, iz različitih su sredina i trener će ih morati uigravati kao sasvim novu ekipu. To može biti hendikep, ali ne mora uopće utjecati. Ipak smo dijelom oslonjeni na Dinamo, tako da su igrači uistinu talentirani i dobri."

Uz momčad, temeljito je obnovljeno i igralište te prostorije kluba, gradi se sportski centar…"Za sada imamo natkriveno tisuću mjesta, a skoro ćemo riješiti i sjevernu tribinu, s pratećim objektima, ona će se nastavljati na sportski centar i dvoranu. Imamo praktički kazališne uvjete, sve novo, krasne sjedalice, mislim da bi i mnogo prvoligaša poželjelo takvu infrastrukturu", ponosan je Plahutar.

Nije loše ni što se novca tiče, dakako, pred Upravom je mnogo posla, priča predsjednik: "Razgovarajući s drugim drugoligašima došli smo do računice od 3,5 milijuna kuna potrebnih za sezonu. Mi smo u proračunu Grada Zagreba, a nedostaje nam još oko dva milijuna kuna da zatvorimo financijsku konstrukciju. Uprava će taj novac pokušati prikupiti preko 150 tvrtki koje posluju u Lučkom, znamo da je recesija i teško, no vlastitim primjerom dokazujemo da se može pomoći vlastitoj sredini ukoliko se to uistinu želi", uvjeren je Plahutar.

Što se pak ciljeva za sezonu tiče, Lučko je "skromno". Planiraju zauzeti jedno od prvih pet mjesta ljestvice. Zvuči ambiciozno, a prve će prvenstvene utakmice krajem kolovoza pokazati je li ta ekipa iz Novog Zagreba spremna za takav podvig.

Supersport Prva NL

1Zrinski 2948:14+3472
2Šibenik 2959:17+4270
3Vukovar '91 2946:31+1552
4Sesvete 2933:32+139
5Jarun 2932:42-1037
6Dugopolje 2934:41-733
7Cibalia 2932:48-1633
8Croatia Zmijavci 2936:40-432
9Dubrava 2928:40-1232
10Orijent 2932:46-1429
11BSK Bijelo Brdo 2927:39-1227
12Solin 2927:44-1720

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!