Nogomet

Preminuo Bobby Robson

Branimir Korać • petak, 31.07.2009.
Preminuo Bobby Robson
Foto: EPA

Bivši izbornik engleske nogometne reprezentacije i trener brojnih velikih klubova, Bobby Robson, u 76. godini izgubio je bitku sa zloćudnim tumorom...

Jedan od najpoznatijih engleskih nogometnih stručnjaka, Bobby Robson, preminuo je jutros nakon duge i teške borbe s bolesti u svom domu u County Durhamu. "Sir Bobby Robson preminuo je u svom domu uz obitelj koja je bila pokraj njega. Sprovod će biti skroman i održan u krugu najuže obitelji dok će se komemoracija održati kasnije, a na njoj će prisustvovati brojni prijatelji iz privatnog i sportskog života", stoji u priopćenju.

Iza Bobbyja Robsona ostala je uspješna igračka i trenerska karijera. Igračka karijera trajala je od 1950. do 1968. godine kada se umirovio. Nastupao je za Fulham i West Bromwich Albion te skupio i 20 nastupa za reprezentaciju Engleske.

Trenerska karijera bila mu je još uspješnija. 1968. godine preuzeo je Fulham nakon neuspješnog pokušaja u Vancouveru gdje je trebao biti igrač i menadžer, no i u Fulhamu se kratko zadržao. Već sljedeće godine prihvatio je ponudu Ipswich Towna kojeg je tako preuzeo 1969. godine i vodio ga sve do 1982. godine. Za to vrijeme s Ipswichom je osvajao Texaco Cup 1973. godine, FA Cup 1978. godine te Kup Uefe 1981. godine.

Nakon uspješnog vođenja Ipswicha preuzima kormilo izbornika engleske reprezentacije gdje je sve do 1990. godine i Svjetskog prvenstva u Italiji. Na klupi je naslijedio Rona Greenwooda nekoliko dana nakon što je Engleska eliminirana sa Svjetskog prvenstva 1982. godine. Nije uspio Englesku odvesti na Europsko prvenstvo 1984. godine, ponudio je ostavku, no ona je odbijena. Tako je ostao na klupi i vodio Englesku na SP u Meksiko 1986. godine gdje su eliminirali od Argentine u četvrtfinalu zahvaljujući Maradoninoj "božjoj ruci". Na Euru 1988. Engleska nije briljirala i ispala je u skupini da bi na SP-u u Italiji dogurali do polufinala i dvoboja sa Zapadnom Njemačkom.

1990. godine Robson se vraća na klupsku scenu i preuzima PSV kojeg vodi dvije sezone i uzima dva nizozemska naslova prvaka. Nakon PSV-a slijede epizode u Sportingu iz Lisabona (dvije sezone), Portu (dvije sezone, dva naslova prvaka i jedan Kup), Barceloni (jedna sezona, Superkup, Kup kralja, Kup kupova) te ponovno PSV-u (jedna sezona) da bi se 1999. godine vratio u engleski nogomet.

Te godine Robson je preuzeo Newcastle unatoč ranijem sukobu s navijačima koji mu nisu zaboravili izostavljanje iz reprezentacije Kevina Keegana i tadašnje komentare prema klubu. Ipak, Newcastle je ubrzo počeo igrati vrlo dobro i nezadovoljstvo je polako kopnilo.

U Newcastleu je ostao do 2004. godine kada ga Freddy Shepherd otpušta nakon lošeg ulaska u sezonu.

Newcastle je bio posljednji klub koji je Bobby Robson samostalno vodio. 2006. godine preuzeo je ulogu specijalnog savjetnika u reprezentaciji Republike Irske, no s te funkcije se povukao 2007. godine.

Od 2003. godine član je engleske Kuće slavnih, dobitnik je brojnih godišnjih nagrada, ali i nagrade za životno djelo koju mu je BBC dodijelio krajem 2007. godine. Pet dana prije smrti dobio je posljednje Uefino priznanje za posebne doprinose u razvoju nogometne igre.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!