Nogomet

Prve glave se u vodu bacaju

Hrvoje Vuković • ponedjeljak, 03.08.2009.
Prve glave se u vodu bacaju
Foto: Davor Sajko

Puna dva kola izdržala je prva trenerska postava HNL-a. Kriminalna igra, jedan bod i nula golova u 180 minuta bili su dovoljni da Ante Miše i prije vijećanja porote skoči preko palube. Potpuno suprotan igrokaz odvijao se u Maksimiru, gdje je Dinamo nastavio s bezbrižnom igrom u pješčaniku, a u prve redove progurala se i Cibalia, najugodnije iznenađenje nakon odigrana dva kola...

Tresao se Poljud u srpnju od silnih najava o pohodu na domaće titule i Hajduku kakav je nekad bio. Kroz medije su klesani junaci veći od Krbavske bitke, ali samo dva ligaška istrčavanja na centar otkrila su u kojem grmu leži zec. Tj. na kojoj klupi. 1:1 protiv Osijeka zamaskirano je početkom sezone i neuigranim linijama, Žilina je opravdana povoljnim rezultatom, ali Ante Miše od Zadra se nije mogao sakriti. Na užas 30.000 bijelih stolica i bijesne uprave, Hajduk je bježao od lopte, duplih paseva, akcija i ostalih osnovnih elemenata nogometne igre. Možda nisu Brazil, ali Zadrani su namirisali krv, zabili gol i rekli 'hvala i doviđenja'. Da se Subašić nije kupao u znoju od stative do stative, mogli su gosti udariti Splićane još koji put tamo gdje ih najviše boli, ali i ova jedna lopta s centra osigurala im je pjesmu u autobusu do Zadra.

Minus pet izgleda ružno, ali to je samo jedan krak poljudske nemani. Iako statistika upire prstom na Šaranovića kao jedinog strijelca i samim time Hajdukovog krvnika, mozak svih napada, pa tako i onog za gol odluke, bio je Marin Ljubičić, dečko kojeg se Hajduk odrekao, a ovaj im već drugi put zahvalio na terenu (u prošloj sezoni presudio je golom za pobjedu tadašnjem treneru bilih Vučeviću). Loša politika metastazirala je i na dovođenje igrača koji su i ove godine praktički skupljani po plažama i bolničkim sobama. Osim toga, niti Uprava se ne drži za ruke, a poznato je da novac kvari ljude. Ili nedostatak istog. Osjetit će to i igrači koji ovaj put nisu putovali kućama autobusom, ali će im Peroš uzeti džeparac. No, Hajduk mora obrisati suze. Čeka ih težak tjedan u kojem Žilina ne smije izaći živa s Poljuda, nakon čega će u Koprivnici hvatati ligaške bodove oprosta. Zadrani su pak proslavili Božić u kolovozu i mogu u miru planirati taktiku za goste iz Šibenika.

Iako je plavi puk strahovao da će Jurčićeva ruka zauzdati fantaziste i pretvoriti Dinamo u "1:0" momčad, modri zasad plove Elizejskim poljanama HNL-a. Grah im je pao tako da će u prvih 12 kola samo jednom napustiti Zagrebačku županiju (Zadar) i prvak već do studenog želi staviti jednu ruku na pehar. Nakon Istre, još jedan drugoligaš doputovao je u Zagreb bez stresa i napustio metropolu bez bodova. Protiv Međimurja, šansu za razgibavanje dobili su od prve minute Chago, Carlos, Calello i golobradi Kramarić, koji je uz Slepičku najzaslužniji za pljesak s tribina. čakovčani su na svježinu još koliko toliko držali opasnih 0:1 u prvom dijelu, ali u drugih 45 minuta uslijedilo je "ubojstvo u tri čina". Tri rutinska boda i opomena svima da se maknu dva metra od naslova.

Na Bosutu također - idila. Dva kola, šest bodova, neoboriv su dokaz da se u Vinkovcima dobro trgovalo ovog ljeta. Izmoren od norveške avanture (Tromso), Slaven Belupo zadovoljio bi se vjerojatno i bodom, ali Cibalia je odigrala odlično drugo poluvrijeme i već nakon dvije utakmice jedina ostala uz bok Dinamu. Priča selo da su gosti još dobro prošli sa 0:2. Zagreb je lošu igru protiv Slavena pokušao zataškati sa tri boda protiv Intera. Pjesnici su u Kranjčevićevoj jedva krenuli s centra, da bi ih već u sedmoj minuti Bosec krasnim pogotkom bacio u minus, koji je u završnici samo potvrdio Jonjić sa dva nova gola za alarmantnih 0:3. Nadali su se Zagrebaši Europi, a nemaju niti pogodak na kontu, dok je trener Intera Borimir Perković pohvalio žute da su odigrali točno po knjizi i taj potez proglasio glavnim razlogom uspjeha.

Šibenik i Osijek miroljubivo su podijelili po poluvrijeme na Šubićevcu. Domaćini su poveli sa 2:0 do odmora i navukli pjesmu navijača, ali u drugom dijelu nisu napravili ništa da to vodstvo i zadrže. Osječani su krenuli barem po bod, i do njega zasluženo došli u 90. minuti iz jedanaesterca. Iako još nemaju pobjedu, pomlađeni gosti preživjeli su i Hajduk i Šibenik, koji je promijenio gotovo sve osim oružara i također može biti zadovoljan s trenutnim saldom. S druge strane, Lokomotiva je istaknula svoju kandidaturu za Drugu ligu. Sudbina ih je vratila na mjesto zločina (Kantrida, gdje su u prošlom kolu izgubili sa 6:0 od Rijeke), ali je službeni domaćin ovaj put bila Istra 1961. Zagrepčani su prošli dvostruko bolje, primivši samo "tricu", ali već je sada vidljivo da bi mogli skupljati mrvice do kraja sezone. Istra se pak oporavila od maksimirskih 7:1, a za nekakvu sigurnu sredinu trebat će još sličnih predstava dvostrukog strijelca Asima Šehića.

Varteks i Rijeka za svojih su 1:1 okrivili kolovoz, ljeto i sunce. Umjesto u 20 sati, morali su na teren u 18:00 po velikoj žegi i sparini, pa je s obzirom na uvjete prikazan još i dobar nogomet. Gosti bez (ozlijeđene) braće Sharbini nisu prava Rijeka, ali Varteks to nije znao kazniti na pravi način. U preostaloj utakmici Karlovac je pisao povijest na svom stadionu, s protivnikom po mjeri (Croatia Sesvete), no niti ovdje više od boda nije uzela niti jedna momčad. U kakvom god stanju istrčao na Poljud, pa makar i prazan, Hajduk je u HNL-u barem minimalni favorit. S obzirom da je Zadar kod kuće u prvom kolu poražen s glatkih 3:0 od Cibalije, rijetki bi stavljali koju kunu na goste. Ipak, Zadrani su na kraju mogli i uvjerljivije osramotiti Hajduk, no i 0:1 dovoljno je za najveći skok u ovom kolu. se već udomaćio u ovoj rubrici. Ni ovaj put nisu stvorili više od šanse ili dvije, a ponovno nisu postigli niti gol (autogol protiv Osijeka). Jedan bod i 13. mjesto aktualnog viceprvaka Hrvatske dovoljan su razlog za ulogu najvećeg razočaranja, drugi put zaredom. Iako će mjesto na naslovnicama zaslužiti Andrej Kramarić koji je u prvom nastupu kao prvotimac Dinama zabio dva lijepa pogotka, Miroslav Slepička zaslužio je status igrača utakmice. Pogodak i dvije asistencije konkretan su Slepičkin učinak, a tome je dodao niz dobrih proigravanja, prodora i poteza kojima je vjerojatno "kupio" mjesto u sastavu za uzvrat s Red Bullom. Ante Miše. Katastrofalna izvedba njegovih igrača, potpuno nadigranih od višestruko jeftinijih i neglamuroznijih Zadrana, presudila je njegovom trenerskom životu na klupi Hajduka. Andrej Kramarić za 2:0 - Slepička ga je proigrao na 20-ak metara od gola, a 18-godišnji centarfor znalački cilja i neobranjivo pogađa desni kut Banovićevog gola za 2:0. "Čestitam Zadru na zasluženoj pobjedi i dajem neopozivu ostavku na mjesto trenera Hajduka", kratko je izjavio i otišao s pressice. Evo nama i Marija Lučića. Nezgodno je potezom utakmice označiti ovakvu situaciju, ali prizor u kojem dva igrača gostiju u razmaku od samo nekoliko sekundi bivaju pokošeni Lučićevim "projektilima" zaista je bio nesvakidašnji. Liječnička služba Belupa jednostavno nije znala kome prvo pružiti pomoć...

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!