Nogomet

"Navijači Hajduka imali su pravo ući na stadion u Žilini"

HINA • utorak, 04.08.2009.
"Navijači Hajduka imali su pravo ući na stadion u Žilini"
Foto: Sandro Donda

Navijači Hajduka koji su u privatnom aranžmanu otputovali u Slovačku na prošlotjednu utakmicu 3. pretkola nogometne Europske lige u Žilinu protiv istoimenog kluba imali su pravo ući na stadion jer se u odluci UEFA-e nigdje ne spominje zabranjivanje ulaska navijačima na stadion, izjavio je danas za Hinu odvjetnik Hajduka Vinko Radovani...

Radovani je objasnio da se odlukom Uefe iz kolovoza 2008. godine od Hajduka traži da se suzdrži od nabavljanja ulaznica i organiziranog dovođenja svojih navijača na dvije gostujuće međunarodne utakmice, a Hajduk je uoči odlaska u Slovačku na utakmicu protiv Žiline i postupio po toj odluci Uefe.

"To znači da mi, Hajduk, nismo osigurali ulaznice navijačima niti smo organizirali njihovo putovanje u Žilinu", tvrdi Radovani. Po njegovim riječima u odluci Uefee nigdje nije zabranjeno navijačima da u samoinicijativnom (privatnom) aranžmanu budu u Žilini.

"U odluci Uefee ne piše da hrvatskim državljanima neće biti dopušten ulazak u stadion", dodao je Radovani.

Klub navijača Torcida danas je priopćio kako je došao u posjed odluke Uefe od 22. kolovoza 2008. godine, na koju su se pozivali MŠK Žilina i slovačka policija i neki mediji, kada su tvrdili da je navijačima Hajduka zabranjem ulazak na stadion u Žilini.

"Odluka Uefe ne odnosi se na navijače koji su u vlastitom aranžmanu nabavili ulaznice i otputovali u Slovačku te im ulazak na stadion nije mogao biti zabranjen temeljem naveden odluke Uefe", navodi se u priopćenju Kluba navijača Torcida.

Napadi kojima su bili izvrgnuti Hajdukovi navijači u Žilini uzneirili su i gradske čelnike Splita. Gradonbačelnik Željko Kerum uputio je pismo hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Jandrokoviću u kojem ga se poziva da poduzme sve radnje radi utvrđivanja okolnosti premlaćivanja Splićana u Žilini.

"Kao gradonačelnik Splita ljubazno Vas molim da me o rezultatima istrage obavijestite i u skladu s time poduzmete daljnje korake kako bi se zaštitilo dostojanstvo i sigurnost naših građana", naglašava se u Kerumovu pismu upućenom ministru Jandrokoviću.

Ovo Kerumovo pismo uslijedilo je nakon što su u ponedjeljak vijećnici splitskog Gradskog vijeća na svojoj sjednici izrazili nezadovoljstvo postupanjem slovačke policije prema navijačima Hajduka.

Kerumov ured je u utorak objavio i odgovor ministra Jandrokovića u kojem se ističe da će Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH kao i uvjek do sada poduzeti sve aktivnosti u cilju zaštite hrvatskih državljana i ugleda Republike Hrvatske u inozemstvu.

"Želim Vas informirati da je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH preko Veleposlanstva RH u Bratislavi odmah po saznanju za nastale nerede i policijsku akciju u slovačkom gradu Žilini, zatražilo od lokalnih policijskih službi da se akcija čim prije zaustavi", navodi se u odgovoru ministra Jandrokovića gradonačelniku Kerumu.

"Dijelim zabrinutost vijećnika Gradskog vijeća Grada Splita te sam iz istog razloga, nakon što smo zaprimili prvo izvješće slovačke policije, od ministra vanjskih poslova Slovačke Republike Miroslava Lajčaka zatražio dodatnu informaciju o incidentu u gradu Žilini. Nakon primitka dodatnih informacija o istim ću Vas izvjestiti te ukoliko bude potrebno, poduzeti dodatne korake kako bi se utvrdilo točno činjenično stanje i sve okolnosti ovog incidenta", dodaje se u odgovoru ministra Jandrokovića splitskom gradonačelniku.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!