Nogomet

Tramvaj United

Marin Vuković • srijeda, 12.08.2009.
Tramvaj United
Foto: Ilustracija

Počela je, dakle, premierligaška sezona. Doduše, ne prvim kolom prvenstva već Community Shieldom, ali i to je nešto, prvi ovosezonski "šut" u venu svih ovisnika o engleskom nogometu. Nekoć u Engleskoj vrlo eksponirani Juande Ramos postao je inspiracijom za knjigu, a vidjeli smo i klub koji je sezonu otvorio lošije od Hajduka. Sve ovotjedne teme ipak će zasjeniti ekskluziva Engleskog pacijenta: otkrili smo na koji način i zašto Manchester United osvaja naslove prvaka Engleske.

Ono što sam u prvom izdanju Engleskog pacijenta najavio sada je već daleko iza nas. U tradicionalnom srazu engleskog prvaka i pobjednika FA kupa Chelsea je pobjedom nad Manchester Unitedom odnio Community Shield i sezonu će početi u slavljeničkom raspoloženju. Sasvim pristojna utakmica, četiri pogotka, dva preokreta i potom lutrija jedanaesteraca. Što više možete tražiti od uvodne utakmice sezone u nedjeljno poslijepodne?

Svojevrsna osveta za Moskvu je pala, premda se trofej Lige prvaka ne može mjeriti s Community Shieldom. Ryan Giggs i posebno Patrice Evra pokazali su nam kako ne treba izvoditi jedanaesterce, a nadam se da se još netko osim mene pitao bi li u petoj seriji loptu u ruke uzeo tragičar finala Lige prvaka John Terry.

Bilo kako bilo, uvodna utakmica je iza nas, a Carlo Ancelotti je od Ante Miše preuzeo nadimak "Mister 100%". Čovjek ima jednu službenu utakmicu, jednu pobjedu i jedan osvojeni trofej. Bolje od toga jednostavno - ne može. Već ovoga vikenda nas pak očekuje prvo kolo. Deset utakmica, dvadeset momčadi i početnih 900 minuta u ligi koja nikad ne spava. Nažalost po ostalih 19 momčadi, ponovno prognoziram da će naslov prvaka osvojiti Manchester United. Zašto? Pa zbog Tramvajshipa.

Tramvajship

Manchester United već 17 godina terorizira svoje suparnike upornim osvajanjem naslova prvaka. Otkako je najviši rang engleskog nogometa preimenovan u Premier ligu, Crveni vragovi od 17 mogućih osvojili su čak 11 naslova prvaka. Samo su šest puta dozvolili protivnicima da se oslade tim uspjehom, a sada već tri uzastopne sezone trofej ne daju nikome.

Visoko kvalitetna momčad, pomislit će mnogi na prvi pogled. Sjajan menadžer koji već više od dva desetljeća ima povjerenje klupske uprave, dodat će drugi. Kontinuitet stvaranja igrača iz vlastite škole te njihovo kombiniranje s kvalitetnom kupovinom igrača iz inozemstva, dobacit će netko treći. I svi će biti u krivu.

Engleski pacijent u posjedu je ilustracije koja dokazuje jedinu i pravu istinu, a ona glasi: Manchester United osvaja naslove jer igra tramvaj ligu! Ne vjerujete li meni, vjerujte vlastitim očima, vjerujte slici koja statistikom posjeta stadionima pokušava prikriti istinu. A ta istina glasi: u krugu oko Manchestera smjestilo se čak devet prvoligaških momčadi kojima je jedini zadatak oduzimati bodove drugima, a olako ih prepuštati Manchester Unitedu.

Dok se igrači Uniteda biciklima voze na gostovanja i ubiru već sigurne bodove, što na to kažu treneri protivničkih momčadi? Kako se oni bore protiv ove geografske nepravde? Što je rekao ogorčeni Arsene Wenger u svibnju ove godine? "Manchester United je bez ikakve sumnje bio bolji od nas cijele sezone. Na kraju dana nije sramota reći: vi ste najbolji. Moramo prihvatiti da je Manchester United trenutno najbolja momčad."

Zar i vi, gospodine Wenger? Zar je moguće da nitko ne vidi dokaze koji su im pred nosom, da i dalje traže problem u svom, a ne u tuđem dvorištu? Je li ova kolumna jedini glas razuma u cijeloj priči? Kad Manchester United i četvrti put zaredom osvoji naslov, sjetite se Tramvajshipa, ne recite da vas nisam upozorio.

Metoda Juande Ramos

Slika 1 od 1.
Foto: Ilustracija

Sjećate se Juande Ramosa, tog menadžera kamenog lica i tupoga pogleda, koji je znao stajati uz aut liniju travnjaka White Hart Lanea i pitati se: "Što je meni sve ovo trebalo? Osvojio sam Kup Uefe, znao sam jezik i zafrkavao se s igračima, a gdje sam sad i kako da Pavljučenku spomenem obitelj kad ni on ni ja ne govorimo engleski?"

Pod Ramosovim vodstvom Tottenham je uporno tonuo i pitanje je bi li kraj sezone dočekao u Premiershipu da predsjednik kluba nije "ljubazno zamolio" španjolskog gospodina da nestane iz kluba. Usprkos fijasku sa Spursima, grupa španjolskih autora odlučila je napisati knjigu inspiriranu Ramosom, njegovim metodama rada te njihovom primjenom u suvremenom businessu.

Ne samo da su je napisali, već su našli i izdavača, premda im nitko putem nije spomenuo da svijet pokušava izaći iz krize, a ne upasti u nju. Kako bismo i mi u Hrvatskoj pratili svjetske trendove, za ljetno štivo predlažemo tri bestsellera: "Vještine obrambene igre" renomiranog Dinamova braniča Carlosa Santosa, znanstvenofantastični roman "Mojih 100 pogodaka" autora Josipa Tadića, te novu knjigu bajki Igora Štimca pod naslovom "Sretan broj 16".

Prokleti United

Premda ste posljednjih dvadesetak godina uzvik "Prokleti United!" najčešće mogli čuti kroz otvorene prozore kuća u Liverpoolu, baš negdje krajem nogometne sezone, ovdje ipak nije riječ o tom Unitedu. Leeds United danas se lopta s trećeligašima, a nekoć je u engleskom nogometu predstavljao silu. Posebno se to odnosi na kraj 60-ih i početak 70-ih godina prošlog stoljeća kad su pod vodstvom Dona Revieja osvajali ligaške i europske trofeje.

Revieja je 1974. godine, nakon njegova preuzimanja izborničkog mjesta, naslijedio njegov najžešći kritičar Brian Clough i u samo 44 dana uspio uprskati stvar i dobiti otkaz. "Damned United" ili u prijevodu "Prokleti United" je filmska priča o Brianu Cloughu i njegova 44 dana u Leeds Unitedu, temeljena na istoimenoj knjizi Davida Peacea.

Za sve prave fanove sirovog engleskog nogometa, tribina na kojima se stajalo i hodnika koji su vonjali po mokraći (drugim riječima, za sve prave fanove maksimirskog stadiona danas), iskrene preporuke. Usprkos nekim činjeničnim netočnostima, film je iznimno dobro primljen i od publike i od kritičara.

Prekasno za Eduarda

Uozbiljimo se malo jer tema je - ozbiljna. Rijetki od nas mogu zaboraviti težak prekršaj Martina Taylora nad Eduardom da Silvom i kasnije apele da se Tayloru zabrani igranje nogometa na duže vrijeme. Usprkos tome branič Birminghama suspendiran je na samo tri utakmice, a Eduardo izgubio sezonu i pol.

Engleski nogometni savez (FA) tada nije imao uporišta kazniti igrača većom kaznom od propisane, no od ove sezone to bi se moglo promijeniti. FA najavljuje kako će od ove sezone uzimati u obzir namjeru i težinu ozljede nastale određenim prekršajem, a na temelju toga igraču koji je dobio crveni karton moći će se izreći i duža suspenzija. Premda iz saveza ističu kako će se to odnositi samo i isključivo na posebne slučajeve i krajnosti, i to je korak naprijed prema zaštiti igrača od mesara poput Martina Taylora.

Kad smo kod Eduarda i Taylora, potencijalni novi susret mogli bi imati 17. listopada ove godine, kada Birmingham gostuje na Emiratesu. Bude li Taylor u momčadi Bluesa, reakciju s tribina vjerojatno znate i sami.

Nije u redu, stvarno nije u redu

Splitski Hajduk sezonu je otvorio ispadanjem iz Europe i jednim jedinim osvojenim bodom iz tri prvenstvene utakmice. Međutim, teško da se čak i takav početak sezone može mjeriti s onim engleskog svježeg trećeligaša Norwicha, koji je prošle sezone ispao iz Championshipa, a već ove najavio povratak u drugi razred engleskog nogometa.

Neposredno prije utakmice mikrofona se uhvatio i napadač Norwicha Grant Holt i punom stadionu najavio kako je upravo Norwich ove sezone favorit za osvajanje naslova prvaka treće lige. Dvadeset i dvije minute kasnije gosti iz Colchestera vodili su s 0:4, a do kraja utakmice Norwichu nanijeli najteži domaći poraz u povijesti i kući otišli pjevajući s nevjerojatnih 1:7.

Nakon četvrtog pogotka Colchestera nekoliko je ogorčenih domaćih navijača pokušalo doći do trenera Norwicha, a kad im to nije uspjelo, jedan od njih pred svima je na komadiće podrapao svoju 350 funti vrijednu godišnju kartu. A Grant Holt? Nakon utakmice se ispričao navijačima.

Čega se boji Alex Ferguson

Ako je suditi po ovom video clipu, jedino čega se boji Alex Ferguson su glupa novinarska pitanja. Na novinarsko pitanje iz podnaslova Sir Alex je prvo ostao bez riječi, zatim prozborio: "Ne znam o čemu pričate", a potom skinuo mikrofon i jednostavno završio intervju.

Dok vi uživate u video clipu, ja zatvaram ovo drugo izdanje Engleskog pacijenta i pozdravljam vas do sljedećeg tjedna. Sve vaše kritike, pohvale, ali i zanimljive teme na koje ste naišli možete slati na [email protected]. I ne zaboravite, subota, 15. kolovoza, prvo kolo engleske Premier lige. Otvaranje je na Stamford Bridgeu, Chelsea protiv Hull Cityja u 13 sati i 45 minuta.

Premier liga

1Manchester City 3793:33+6088
2Arsenal 3789:28+6186
3Liverpool 3784:41+4379
4Aston Villa 3675:55+2067
5Tottenham 3771:61+1063
6Chelsea 3775:62+1360
7Newcastle 3781:60+2157
8Manchester United 3755:58-357
9West Ham  3760:72-1252
10Brighton & Hove 3755:60-548
11Bournemouth 3753:65-1248
12Crystal Palace 3752:58-646
13Wolverhampton 3750:63-1346
14Fulham 3751:59-844
15Everton (-8)3739:49-1040
16Brentford 3754:61-739
17Nottingham Forest (-4)3747:66-1929
18Luton Town 3750:81-3126
19Burnley 3740:76-3624
20Sheffield United 3735:101-6616

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.02.2012. u 08:56
    jučer sam pogledao Damned United i mogu svima preporučiti ovaj film
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.02.2012. u 08:56
    tri bestsellera: "Vještine obrambene igre" renomiranog Dinamova braniča Carlosa Santosa, znanstvenofantastični roman "Mojih 100 pogodaka" autora Josipa Tadića, te novu knjigu bajki Igora Štimca pod naslovom "Sretan broj 16".
    Obrisan korisnik

Premier liga

1Manchester City 3793:33+6088
2Arsenal 3789:28+6186
3Liverpool 3784:41+4379
4Aston Villa 3675:55+2067
5Tottenham 3771:61+1063
6Chelsea 3775:62+1360
7Newcastle 3781:60+2157
8Manchester United 3755:58-357
9West Ham  3760:72-1252
10Brighton & Hove 3755:60-548
11Bournemouth 3753:65-1248
12Crystal Palace 3752:58-646
13Wolverhampton 3750:63-1346
14Fulham 3751:59-844
15Everton (-8)3739:49-1040
16Brentford 3754:61-739
17Nottingham Forest (-4)3747:66-1929
18Luton Town 3750:81-3126
19Burnley 3740:76-3624
20Sheffield United 3735:101-6616