Košarka

Slovenija slavila u Poreču

Branimir Korać • subota, 15.08.2009.
Slovenija slavila u Poreču
Foto: EPA

U odličnoj atmosferi u porečkoj dvorani Žatika hrvatska košarkaška reprezentacija poražena je od Slovenije 82:78. Slovenci su se pokazali boljim i organiziranijim protivnikom u ovom susretu i protiv oslabljene Hrvatske zasluženo su slavili...

Puna Žatika, brojni domaći, ali i slovenski navijači, napravili su krasnu atmosferu koju su zanimljivim dvobojem upotpunili igrači Hrvatske i Slovenije. Iako je većim dijelom susreta Slovenija izgledala bolje, Hrvatska je na kraju imala priliku slaviti, međutim posljednji napad nije realiziran i Slovenija je slavila 82:78.

U utakmicu je naša reprezentacija ušla bez lakše ozlijeđenih Popovića, Planinića, Prkačina, Rudeža i Pašalića dok je Sloveniji nedostajao trio Matjaž Smodiš-Saša Vujačić-Beno Udrih. Unatoč problemima s izostancima u vanjskoj liniji, Hrvatska nije dopuštala Sloveniji sve do same završnice susreta da prelomi utakmicu.

Već u prvoj dionici počeli su se nazirati problemi, Slovenija je u završnici imala 25:17, no Banić je s dvije dobre akcije smanjio na 25:21. U prvih deset minuta Slovenija je sjajno šutirala, posebice s vanjskih pozicija, te imala tricu 4/4. Tek u završnici četvrtine promašili su prve dvije.

Niti u drugoj četvrtini nije bilo nekih dramatičnih promjena u odnosu snaga na parketu. Slovenci su odlično otvorili to razdoblje igre i već sredinom četvrtine imali visokih 43:30. U drugom dijelu druge dionice Hrvatska se ipak budi i smanjuje do poluvremena na 44:39.

Na poluvremenu je izbornik Repeša očito zatražio određene promjene u igri i uz veću dozu agresivnosti u obrani, naša reprezentacija izgledala je puno bolje. Trećom tricom raspoloženog Ukića u 22. minuti Hrvatska je poravnala na 46:46, ali ponovno ulazimo u "crnu rupu", ovaj put u završnici treće dionice i Slovenija bježi na 69:59 uoči posljednje četvrtine.

U posljednjih deset minuta bilo je očito kako obje reprezentacije silno žele pobjedu. Borbenost je bila na vrhuncu, Hrvatska se uspjela posve vratiti do posljednje četiri minute i prvi put izjednačiti na 50 sekundi prije kraja kada Ukić ubacuje samo jedno slobodno za 78:78. Na drugoj strani Golemac pogađa dva slobodna i Slovenija 30 sekundi do kraja ima prednost 80:78.

Posljednji napad u svoje ruke uzeo je Ukić koji je krenuo na ulaz, međutim zapeo je na drugom koraku i izgubio loptu, u kontri Nachbar zakucava i samim time završava priču. Slovenija napušta Poreč s uzdignutim rukama slavivši 82:78.

Identičnim rezultatom Hrvatska je prije nekoliko dana slavila u Poljskoj. Kao i tada, i ovdje je najbolji bio Roko Ukić s 21 poenom dok su Banić i kasun dodali po 12. Kod Slovenije 14 poena ubacio je neugodni Erazem Lorbek, a 13 jaka Lakovič.

"Slovenija je bila puno bolja i zasluženo je dobila. Imali smo priliku u završnici doći do boljeg rezultata, ali generalno gledano Slovenija zasluženo slavi. Mi smo još na početku puta i moramo puno raditi. U obrani nemamo potrebnu agresivnost, u napadu nema protoka kvalitetnog, ali nema panike. Ovo nam je tek treća utakmica i svega 4-5 dana radimo na akcijama. Jedino mi je žao zbog ove odlične publike, igra je bila za zaborav. Analizirat ćemo pogreške, učiti na njima i već sutra pokušati biti bolji", rekao je izbornik Repeša nakon susreta.

Sutra Hrvatska igra ponovno protiv Slovenije, no ovaj put u Pazinu s početkom u 21 sat.

Prijateljska utakmica

HRVATSKA - SLOVENIJA 78:82 (21:25,39:44,59:69)

Hrvatska: Ukić 21, Kus 2, Vujčić 5, Rančić, Tomas 2, Rozić 11, Stojić, Tomić 3, Banić 12, Nicević 10, Kasun 12, Lončar.

Slovenija: Slokar 7, Lakovič 13, Brezec 5, Nachbar 10, Dragič 5, Jagodnik 2, S. Udrih 12, Golemac 8, E. Lorbek 14, D. Lorbek 3, Klobučar, Vidmar 1, Zupan 2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!