Ostali sportovi

"Percepcija se promijeni u času"

Maja Giljanović • utorak, 18.08.2009.
"Percepcija se promijeni u času"
Foto: EPA

(Iz Berlina za Sportnet.hr Maja Giljanović) Svjetska prvakinja Blanka Vlašić je nakon rutinski odrađenih kvalifikacija zaslužila mogućnost braniti naslov osvojen prije dvije godine u Osaki, a otkrila je i što se točno jutros dogodilo i kako je nakon bizarne nezgode koja je srećom prošla bez ozbiljnijih posljedica drugačije pristupila natjecanju...

Blanka Vlašić je krenula na jutarnje zagrijavanje i putem kroz hodnik lagano trčkarajući udarila glavom o dovratak, oblivena krvlju završila na šivanju i nakon putešestvija u bolnici i avanture sa sestrom koja se u jednom trenutku zaledila i prepustila šivanje rane dežurnom kirurgu, bogatija za šest šavova stigla na Olimpijski stadion.

"Izgleda poput gnijezda", pokazala je Blanka šavove novinarima, ali modno osvještena nije "amenovala" fotografiranje ozljede. "Što se dogodilo? Ne znam ni sama. Hodnici su visoki, ali mi se na putu ispriječio dovratak. Udarila sam se i šiknula je krv. Uplašila sam se hoću li moći nastupiti pogotovo jer rana nije prestajala krvariti. Kosa mi je bila sva krvava, majica, tenisice i onda smo zaključili da je najbolje otići doktoru".

"Kad vas krene, onda vas krene. Sestri su se na trećem savu stale tresti ruke i viknula je 'Zovite nekoga'. Počeli smo i mi vikati samo na hrvatskom i kad je napokon shvatio što se događa, došao je jedan kirurg, preuzeo od sestre iglu i dovršio šivanje. Oko 8 i 30 bili smo u hotelu, malo sam se sredila i u 9 i 15 bila spremna izaći na zagrijavanje", opisala je 25-godišnjakinja jutro.

"Frka me malo uhvatila da mi se ne 'zamanta'. Osim toga kvalifikacije su ujutro što ne volim, ispucala sam sav adrenalin i prije 10 sati, a nikad nisam ni skakala bez jutarnjeg razgibavanja", objasnila je što joj se vrtjelo po glavi uoči nastupa. "Čudesno je kako vam se percepcija promijeni u trenu. Sretna sam što sam uopće nastupila i tek kad vam se ovako nešto dogodi, cijenite šansu što ste uopće tu".

O samim kvalifikacijama nije bilo potrebe trošiti riječi: "Prošlo je odlično, nije li?", a hoće li šavovi koje vadi 28. smetati u četvrtak? "Ne bojte se, u finalu mi neće smetati ništa".

U finale inače medu 12 finalistica (devet ih je preskočilo IAAF-ovih 195 cm) nisu poznata imena: Ukrajinka Vita Palamar (189 cm), Bugarka Venelina Veneva (192 cm) i Kazahstanka koja je svoj osobni rekord prošli mjesec poboljšala na 199 Marina Aitova (192 cm s dva rušenja i kratka na 13. mjestu).

Krajnje je samouvjerena (bahata?) Ariane Friedrich. Njemica je, naime, odlučila preskočiti i 180 i 185 i 189 i 192 i na zaletištu se pojaviti samo na visini norme (195) koju je unatoč prohladnom vremenu i samo 20 stupnjava ipak preskočila iz prvog pokušaja. Osebujna 25-godišnjakinja je u mixed-zoni projurila kraj njemačkih novinara kao pokraj turskog groblja, ali se ničim izazvana zaustavila kraj hrvatskih: "U najboljoj sam formi ikada i želim pobijediti".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!