Vodeni sportovi

"Imamo kvalitetu za medalju"

Ivana Jurica • petak, 21.08.2009.
"Imamo kvalitetu za medalju"
Foto: Davor Sajko

Hrvatska juniorske vaterpolska reprezentacija spremna dočekuje nastup na Svjetskom prvenstvu koje će se od danas pa do 30. kolovoza održavati u Šibeniku. Poručuje to izbornik Ivica Tucak, koji je jučer riješio i najveću dilemu. Bolest dvojice važnih igrača proteklih dana, konačno je iza njih pa će obojica biti prijavljeni za nastup na prvenstvu...

"Raspoloženje je dobro, osjeća se napetost što je i normalno prije jednog ovako velikog natjecanja kao što je svjetsko prvenstvo. Ja se nadam da su problemi koji su nas zadesili u proteklih 20 dana, a tiču se zdravstvenog stanja u momčadi, iza nas. Dvojica naših vrlo bitnih igrača, radi se o kapetanu ekipe Marku Bautoviću i beku, isto Dubrovčaninu, Hrvoju Beniću, su, nažalost, ovaj tjedan više nego na bazenu proveli na zaraznom odjelu u šibenskoj bolnici. Dva dana zbog nekakvih crijevnih infekcija i viroza. Do jučer navečer smo bili u dilemi da li ići s njima, da li će se oporaviti. Najnovije vijesti su da su trenutno dobro, jučer su bili na pregledu u bolnici, klinički su u redu i ja se nadam da će kroz ova dva – tri dana maksimalno oporaviti do onih pravih utakmica koje kreću u nokaut sistemu. Nadam se da ćemo imati 13 igrača koji će biti zdravi i spremni", u uvodu će hrvatski izbornik Šibenčanin Ivica Tucak.

Hrvatska reprezentacija

1 Juraj Petar Selem

2 Hrvoje Benić

3 Jerko Marinić Kragić

4 Marko Ivanković

5 Franko Geratović

6 Marko Macan

7 Andrija Vlahović

8 Kristijan Milaković

9 Luka Kolar

10 Marko Bautović

11 Duje Lušić

12 Luka Pavlović

13 Ivan Jukić

Izbornik: Ivica Tucak

Zadovoljan je hrvatski izbornik pripremama koje su bile duge i naporne: "Moram biti iskren i reći da smo zaista napravili sve, da nema niti jednog dijela, koji mene kao trenera prije početka prvenstva muči. Imali smo dovoljno vremena, napravili smo sve u fazama po planu i programu kao što smo i htjeli. U završnom dijelu priprema bili smo na jakom turniru u Slovačkoj gdje smo na kraju zauzeli četvrto mjesto. Ali ono što je bitno je da smo prve tri – četiri utakmice, dok smo bili kompletni, da smo odigrali na način na koji ja očekujem da se i treba igrati na Svjetskom prvenstvu. Deklasirali smo europskog prvaka iz prošle godine Mađarsku 11:4, Crnu Goru 9:4, Slovačku 19:5. Prikazan je zaista vrhunski vaterpolo. Nakon toga, s reduciranim brojem igrača i s tim ozljedama koje su nam se dogodile na tom turniru izgubili smo od Srbije i Australije. Međutim, nisu u prvom planu bili rezultati, već da dobijemo konture igre kakva bi trebala izgledati na ovom SP."

Ne želi Tucak nametati imperativ sebi i svojim igračima, ali svjestan je da je Hrvatska u vrhu onih koji će se boriti za odličja: "Mislim da potpuno spremni dočekujemo ovo SP. U ovom trenutku bitno je igrače maksimalno psihološki rasteretiti. Oni moraju biti svjesni da ne moraju ništa ovdje napraviti, ne moraju imati imperativ, iako svi očekuju od nas nešto. Ja sam uvjerenja da imamo kvalitetu da se borimo za jednu od medalja. Igračima, međutim, ponavljam kako moraju imati samo jedan, isključivo jedan, imperativ. A to je da pokušaju odigrati maksimalno dobro, da pokušaju biti borbeni i da im se u očima prepozna glad za pobjedom, glad da budu najbolji. To je ono što moramo napraviti, a ako sve to bude u redu onda se ja nadam da će i konačni rezultat biti dobar."

Prvi hrvatski protivnik je Slovačka, u nedjelju od 20 sati i 30 minuta: "Ne želim nikakve kalkulacije raditi. Naš put se otprilike zna. Imamo četiri utakmice u skupini, od kojih su tri uvjetno rečeno slabiji protivnici, a to su Slovačka, Francuska i Kanada. Međutim, ne postoji ovdje niti jedan lak protivnik i morat će se maksimalno angažirano odigrati da se te utakmice pokušaju dobiti. Reprezentacije koje spadaju u slabiji rang, a to su Iran, Brazil, Egipta, nisu u našoj skupini. Prema tome i Francuska i Kanada i Slovačka zaslužuju respekt. Odigrat ćemo s njima maksimalno koliko možemo. Zadnja utakmica u grupi je protiv Australije koja je jedna izuzetno jaka reprezentacija. Sigurno su kao i mi kandidati za medalju. Ovisno o toj utakmici kasnije će se odrediti naš put u borbi za visoki plasman. Prema tome, ukoliko pobijedimo Australiju bili bi slobodni u osmini finala, u četvrtfinalu bi išli ili na Španjolsku ili SAD-a, po našim prognozama. Četvrtfinale je definitivno najbitnija utakmica na turniru. Nadam se da ćemo do tada biti zdravi, da će nas zaobići ozljede. Naša je želja, ali i cilj, da se uključimo u borbu za medalje."

I hrvatski izbornik nije krio oduševljenje novim, vanjskim bazenom u Crnici: "Bazen je zaista predivan. Ne samo meni koji sam tu rođen i od osme – devete godine sam tu na bazenu. Ono što je zaista za pohvalu svima koji su sudjelovali u gradnji tog bazena je oduševljenost svih delegata, sudaca i članova reprezentacija koji su stigli u Šibenik. Svi su oduševljeni izgledom bazena, infrastrukturom koju Šibenik danas ima.'"

Za kraj pitali smo Tucka kakav je osjećaj sudjelovati na Svjetskom prvenstvu u rodnom gradu, pred vlastitim navijačima: "Osjećam veliku odgovornost. Kao trener hrvatske reprezentacije, kao čovjek koji će sjediti na klupi na svom bazenu, u svom gradu. Nadam se da će sve proći u najboljem mogućem redu. Na meni je da dam svoj maksimum, kao i na igračima. Da pokušamo odigrati najbolje što možemo ali ne smijemo imati nikakav imperativ. Moramo biti mirni, hladnih glava i ukoliko se sve skupa posloži mislim da imamo realne šanse, a to je cilj svih nas, da se uključimo u borbu za medalje."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!