Vodeni sportovi

Giles spasio bod Australiji

Matej Milanović • nedjelja, 23.08.2009.
Giles spasio bod Australiji
Foto: Martina Japundžić

Drugog dana Svjetskog juniorskog prvenstva u vaterpolu koje se održava u Šibeniku dogodila su se i prva iznenađenja. Dok je Iran samo neočekivano namučio Grčku, u našoj skupini je Kanada došla do boda protiv favorizirane Australije kojoj je Giles donio bod 12 sekundi prije kraja utakmice. U najvažnijem susretu dana Srbija je pobijedila SAD s 8:6...

Dan je otvorila skupina B u kojoj su uvjerljive pobjede upisali Talijani i Mađari. Italija je povela 11:0 protiv Brazila, a susret su dobili s 15:3 uz četiri pogotka Mirarchija. Mađarska je pak potopila Uzbekistance s 37:2, a najbolji je u njihovim redovima bio Batori sa šest golova.

Zatim je uslijedio i prvi iznenađujući rezultat. Istina, izostala je prava senzacija budući da je Iran u konačnici ipak izgubio od Grčke. No, azijski je sastav jučer uvjerljivo poražen od Egipta, pa Grci nikako ne mogu biti zadovoljni sa pobjedom od 7:4 i to sigurno spada u iznenađenja.

Vezane vijesti

Iran je gubio 4:0 na poluvremenu i potom je Mohammadi s dva pogotka vratio svoju reprezentaciju u igru. Uspjeli su Grci ostati sabrani i ne dopustiti protivniku niti jednom da se približi na gol zaostatka, ali već će sutra protiv Egipta trebati biti puno bolji ukoliko ne žele izgubiti već upisane bodove. U drugom susretu njihove skupine A Crna Gora je debitirala lakom utakmicom protiv Portorika i pobjedom od 19:2. Naše susjede predvodili su Nikčević i Lučić s četiri pogotka.

Veoma važan dvoboj odigran je u skupini C. Amerikanci su nakon jučerašnje pobjede s Španjolcima tražili pobjedu sa Srbijom kojom bi praktički osigurali četvrtfinale, no Srbi su ipak bili bolji. Nakon početnih 1:1, Srbija je došla do 3:1, rezultata kojim se otišlo na prvi odmor. U drugoj četvrtini jedini pogodak postigla je reprezentacija SAD-a, no treća je dionica u potpunosti pripala Srbiji koja je s tri pogotka, od čega dva Komadinića, pobjegla na gotovo nedostižnih 6:2.

Kada je šest i pol minuta do kraja Vukmanović zabio za 7:3 činilo se da je susret gotov, no Samuels je s tri uzastopna pogotka doveo SAD do zaostatka od 7:6 tri minute i 20 sekundi do kraja susreta. Ipak, uspjeli su Srbi izdržati i pogotkom Rasovića za konačnih 8:6 potvrditi pobjedu.

Sada oni imaju veliku šansu osigurati prvo mjesto u skupini ukoliko sutra poraze Španjolsku. U suprotnom slučaju o konačnom plasmanu u skupini odlučivat će gol razlika među te tri reprezentacije, budući da Južna Afrika ipak ne bi trebala nikome od njih predstavljati problem.

U našoj grupi D je pak došlo do iznenađenja u susretu Australije i Kanade. Australija koju se smatralo ozbiljnim konkurentom našoj reprezentaciji krenula je jako loše u susret i gubila 2:0 nakon šest minuta igre, odnosno 3:2 na poluvremenu.

U trećoj četvrtini se nakon početna dva gola Australaca igralo gol za golom i na zadnji odmor se otišlo u egalu, 6:6. Davie je potom u svega pedeset sekundi četvrte dionice doveo svoj sastav u mirnu prednost od 8:6. Međutim, umjesto da susret privedu kraju Australci su dozvolili povratak svojim protivnicima koji su uz dva gola Bicarija i jednog Tounija poveli 9:8 i bili sasvim blizu pobjedi.

Da Australija ipak uzme barem bod pobrinuo se Giles 12 sekundi prije kraja za konačnih 9:9. Australce je predvodio Davie sa četiri gola, a Kanađane Bicari sa pet.

Ovaj rezultat znači da Hrvatska ukoliko po očekivanjima pobijedi u svim ostalim susretima može s Australijom igrati i neriješeno i svejedno osigurati prvu poziciju koja vodi direktno u četvrtfinale.

Svjetsko juniorsko prvenstvo, Šibenik, Skupina A:
Grčka - Iran 7:4 (3:0, 1:0, 1:2, 2:2)
Crna Gora - Portoriko 19:2 (5:0, 3:0, 7:1, 4:1)

Skupina B:
Italija - Brazil 15:3 (6:0, 1:0, 5:1, 3:2)
Mađarska - Uzbekistan 37:2 (9:0, 9:1, 10:1, 9:0)

Skupina C:
Srbija - SAD 8:6 (3:1, 0:1, 3:0, 2:4)

Skupina D:
Australija - Kanada 9:9 (1:2, 1:1, 4:3, 3:3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!