Nogomet

Dalić mora dobiti priliku od starta

Antonija Pavlić • nedjelja, 23.08.2009.
Dalić mora dobiti priliku od starta
Foto: Martina Japundžić

Ispadanje iz Europske lige i relativno loš prvenstveni start Slaven Belupa "dokrajčio" je tek inauguriranog trenera Milivoja Bračuna, no niti "šok" koji su čelnici Farmaceuta pokušali izazvati instaliranjem na klupu negdašnjeg trenera Varteksa i Rijeke Zlatka Dalić (još) nije "upalio" koprivnički stroj. Unatoč očigledom padu u igri (i kondiciji), Dalića se ne smije potjerati i početi tražiti drugo rješenje, jer korijeni Slavenova problema ipak leže puno dublje - u odlasku Mile Petkovića...

Premda se u posljednjih nekoliko godina isprofilirao kao treći hrvatski klub nakon Dinama i Hajduka, odlaskom zbog osobnih i(li) zdravstvenih problema Mile Petkovića Slaven Belupo počeo je periodično padati.

Funkcionirali su još nekako Farmaceuti pod Petkovićevim vodstvom, no neočekivani odlazak jednog od najboljih trenera koje su ikada imali "spustio" ih je malo niže od priželjkivanog trećeg mjesta.

Na agitaciju predsjednika kluba Stanislava Biondića, a s velikim protivljenjem čovjeka zaduženog za struku (koji ga je prema opisu posla imao i pravo izabrati), Rajka Magića, doveden je strateg iz nedalekog Drnja, Milivoj Bračun, no svoj posao u koprivničkom prvoligašu ipak nije odradio kako je trebao.

Pitaju se gotovo svi koji prate klub zašto momčad koju je "stvorio" Bračun ove sezone izgleda nepripremljeno, nemoćno, inferiorno, realizatorski neraspoloženo? Pripreme su daleko iza nas, odrađeno je i pet kola HNL-a, a u nogama Koprivničanci imaju još i šest europskih utakmica.

Neupućeni bi promatrač gledajući Slavenove utakmice vjerojatno pomislio kako je momčad tek na početku pripremnog ciklusa, vjerojatno je odigrala nekoliko prjateljskih utakmica, no noge su im ipak još teške i treba pričekati neko vrijeme da uđu u "natjecateljski" ritam.

Potvrdili su nam to u razgovoru i neki navijači; mišljenje je naroda da momčadi kronično nedostaje kreator igre, a dabome i dobar kondicijski trener. "Plače" se za odbjeglim Matom Jajalom, zaziva pravog, raspoloženog Bojana Vručinu.

"Nogomet se ne igra na imena, potrebno se dobro oznojiti i zapeti kako bi se ostvario neki rezultat. Ne uspijevamo uspostaviti pas igru, ne trčimo dovoljno, nedostaje nam agresije i snage, a radimo neke banalne pogreške u dodavnjima. Takvi ne možemo pobijediti nikoga", vrlo je kritičan bio Dalić nakon posljednjeg prvenstvenog poraza od Karlovca, rekavši u suštini pravu istinu razloga male Slavenove krize.

Kako god to ružno i besperspektivno zvučalo, situacija, ipak, nije toliko katastrofična. No, opasna je tendencija da se slabe i beskrvne igre ponove i u narednih nekoliko kola, zbog čega se već sada mora početi djelovati. Zlatko Dalić ne može puno toga promijeniti u manje od mjesec dana stolovanja u Koprivnici, no mišljenja smo da mladi trener na Slavenovoj klupi može "isprati" neugodne rezultate zbog kojih je "potjeran" iz Rijeke.

Bili su do sada Farmaceuti jedan od najsređenijih i najskromnijih hrvatskih klubova; nikada nisu upadali u afere niti sukobe s protivnicima, trenerima, igračima, naprotiv, uvijek je bilo strpljenja za svakoga i za svašta.

Nadajmo se samo da će tako biti i sada - Dalić zaslužuje priliku početi nove pripreme i sastaviti momčad sa svojim potpisom, jer vjerujemo da to može i da je sustavnim radom sposoban postaviti Slaven na zdrave noge.

SuperSport HNL

1Dinamo 3360:25+3575
2Rijeka 3364:25+3971
3Hajduk 3346:22+2461
4Osijek 3358:42+1651
5Lokomotiva 3345:36+947
6Varaždin 3336:42-639
7Istra 1961 3333:51-1837
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!