Ostali sportovi

Blanka glavni magnet

Ivor Krapac • ponedjeljak, 24.08.2009.
Blanka glavni magnet
Foto: FaH

Dok se dojmovi jučer završenog Svjetskog prvenstva u Berlinu još slažu, hrvatski ljubitelji atletike ubrzo će pred sobom imati novu poslasticu. Za tjedan dana, 31. kolovoza, na stadionu u Sportskom parku Mladost čeka nas novo izdanje Hanžeka, Grand Prix mitinga u glavnom hrvatskom gradu, a uz brojne strane zvijezde, vidjet ćemo i domaće adute - dvostruku svjetsku prvakinju Blanku Vlašić u prvom planu...

Svakom vrhunskom sportskom natjecanju u Hrvatskoj je najvažnije imati sve najbolje domaće, a na zagrebačkom mitingu se time mogu pohvaliti iz godine u godinu. I ovog puta uživat ćemo u skokovima Blanke Vlašić, koja je 2003. upravo na Mladosti prvi put u karijeri išla preko dva metra, a kako je dodala Ivana Brkljačić, ove godine direktorica Hanžeka, u Zagrebu će biti i preostali dvojac hrvatskih finalista sa SP-a, Andras Haklits u kladivu i Sandra Perković u disku.

A sve ovo - besplatno

Osim svih vrhunskih domaćih i stranih atletičara, gledatelje će idućeg ponedjeljka na stadion Mladosti privući i što su ulaznice za miting besplatne. Već su se počele dijeliti, a može ih se podići na blagajni bazena Sportskog parka Mladost radnim danom od 12 do 19, a vikendom od 10 do 19 sati.

Skok u vis s novim zlatom okrunjenom Blankom bit će posebno zanimljiv zbog novog dvoboja s Ruskinjom Anom Čičerovom, srebrnom iz Berlina, a od ostalih skakačica u Zagrebu vrijedi izdvojiti još jednu Ruskinju Svjetlanu Školinu, finalisticu SP-a, te iskusnu Ukrajinku Vitu Palamar.

Haklits će u kladivu imati još jaču konkurenciju, svu trojicu vlasnika medalja iz Berlina (Kozmus, Ziolikowski, Zagornji) i Mađara Krisztiana Parsa koji je na SP-u neočekivano "izvisio", bio je četvrti, dok će se Sandra Perković u bacanju diska "sudariti" s još četiri finalistice iz Berlina (Barrios, Trafton-Brown, Glanc i Robert-Michon).

Toliko o glavnim domaćim adutima koji su, kako je kazala Brkljačić, "najvažniji dio mitinga". Među stranim zvijezdama, vrijedi izdvojiti, neće biti Kubanca Dayrona Roblesa, svjetskog rekordera na 110 m s preponama, koji je morao otkazati zbog ozljede lijeve noge koja ga je u Berlinu zaustavila u napadu na naslov. No, direktorica Brkljačić i Daniel Wessfeldt, novi menadžer mitinga, pobrinuli su se nadoknaditi taj minus dovođenjem Jamajčanke Veronice Campbell-Brown, koja je u Berlinu bila srebrna na 200 m, a u Zagrebu će biti glavna favoritkinja na dvostruko kraćoj dionici.

Show na Trgu

Dva dana uoči mitinga, ove subote, s početkom u 10 sati na Trgu bana Jelačića organizatori pripremaju atletsku priredbu s bacanjem kugle od 6 kilograma za juniore i poznate Hrvate, atletsku igraonicu i nagrade za djecu i dijeljenje ulaznica. Očekuje se da će se na Trgu pojaviti i neke od atletskih zvijezda koje dotad pristignu iz Züricha, gdje se u petak održava miting Zlatne lige.

Brkljačić je istaknula da će na Mladosti ove godine biti ukupno oko 35 finalista SP-a, osam vlasnika zlata, osam srebra i pet bronci, što obećava sjajan zagrebački miting, možda i najjači ikad. Bit će to dobra preporuka za budućnost - od iduće godine Hanžek će biti u kategoriji World Athletics Challengea, u rangu ispod novoformirane Dijamantne lige, no kako je dodala direktorica, postoji šansa da se jednog dana stigne i u Dijamantnu ligu. Kvaliteta je tu, Zagreb je stvorio ugled u atletskom svijetu, a glavna prepreka je nedostatak većeg i prikladnijeg stadiona.

No, to su tek želje i planovi koji će se, nadajmo se, jednog dana i ostvariti. Bliska budućnost je idućeg ponedjeljka s početkom u 17,30 sati i završetkom oko devet navečer, a za sve koji neće moći biti na Mladosti, izlaz je prijenos na HTV 2 i Eurosportu.

Startne liste ovogodišnjeg zagrebačkog mitinga možete pronaći na ovoj adresi, no do idućeg ponedjeljka moguće su i promjene.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!