Nogomet

"Jedna pobjeda će sve promijeniti"

Bernard Jurišić • utorak, 25.08.2009.
"Jedna pobjeda će sve promijeniti"
Foto: Sandro Donda

Edoardo Reja proživio je prvu utakmicu za kormilom Hajduka i potpisao četvrti poraz u sedam službenih utakmica ove sezone. Nakon dana odmora, Talijan je progovorio o svojim prvim dojmovima iz Hajdukove svlačionice...

Hajduk nije pregazio Rijeku, a valovi optimizma koji su se širili prošlog tjedna dolaskom braće Sharbini i novog trenera Edoarda Reje razbili su se o stijene Kantride. Iza talijanskog stratega je prvi hrvatski ispit, kojeg ipak nije ocijenio potpuno negativnom ocjenom.

"Teško je komentirati utakmicu u kojoj je Rijeka imala dvije-tri prigode i dala dva pogotka, a Hajduk je stvorio 6-7 koje nije realizirao. Kad sam ponovno pogledao utakmicu, taktički i tehnički smo odigrali dobro. Napravili smo nekoliko pogrešaka, prilike koje je imala Rijeka bile su većinom naše individualne greške. Imali smo propusta u obrani, ali i u napadu smo promašili previše. Napadači moraju biti smireni i lucidni, realizirati svaku prigodu jer ih neće dobiti puno. Moramo biti optimistični, moramo iz ove utakmice uzeti ono dobro što smo napravili i nastaviti raditi posebno na mentalnom planu."

Nove mini-pripreme

Edoardo Reja i njegov kondicijski pomoćnik Luigi Febbrari povest će Hajduk na dvotjedne mini-pripreme tijekom reprezentativne pauze koja nastupa nakon subotnjeg ogleda s Lokomotivom.

"Do Lokomotive će trenirati samo oni koji konkuriraju za nastup, a nakon toga ćemo napraviti mini-pripreme iz kojih ću izvući neke puno bolje informacije o mogućnostima i stanju pojedinih igrača. Jertec? I on će ići na mini-pripreme i dobit će prigodu da se dokaže."

Reja je premalo u Hajduku da bi ga već mogla uhvatiti depresija koja vlada u navijačkim krugovima. Četvrti Hajdukov ovosezonski strateg širi optimizam i najavljuje da će jedna pobjeda sve promijeniti.

"Svaki igrač treba postati svjestan da može dati puno više. Uvjeren sam da možemo više i da ćemo pokazati puno više i treba nam samo jedna pobjeda da se u glavama igrača sve okrene. Nakon te pobjede ćemo dobiti na samopouzdanju i sigurnosti."

Reja je na strpljenje pozvao i navijače, ali i novinare. "Nadam se da navijači Hajduka razumiju trenutnu situaciju i da će nam dati ruku podrške. Ovo je trenutak da i novinari budu pozitivni, ne želim se sukobljavati s medijima i važno je samo pomoći igračima u ovom trenutku. Razumijem da su Hajduku potrebne samo pobjede, ali u ovom trenutku je stanje takvo kakvo jest."

Nakon Rijeke u medijima se špekulira kako će se Hajduk uskoro zahvaliti nekim igračima i kako će talijanski trener dobiti zadatak "kresanja" broja profesionalaca u svlačionici. Reja je ponudio svoje viđenje tog problema.

"Prerano je da govorim o pojedinim igračima, tko bi trebao otići, a tko ostati. Igrači se promatraju dva-tri mjeseca da bi se dobila prava saznanja o njihovim mogućnostima. Jedna je stvar gledati igrače na treningu, a potpuno druga na utakmicama. Postoje igrači koji su preko tjedna odlični, a kad dođe utakmica onda nisu pravi."

Što se discipliniranja igrača tiče, Reja smatra da nije njegov posao da igrače provjerava i od njih traži da se ponašaju kao profesionalci. "Preferiram disciplinu, ali mislim da ja nisam trener koji treba igračima govoriti kako će se ponašati, što će jesti, kad će spavati i da razmišljaju u svakom pogledu kako će biti bolji."

Na čemu temeljite svoj optimizam glede budućih Hajdukovih nastupa?
"Gledao sam kazete drugih momčadi, ali mislim da imamo veću kvalitetu od većine u Hrvatskoj. U nogometu ne igra samo kvaliteta, nego i odlučnost, karakter, želja, snaga. Toga nedostaje Hajdukovim igračima, jer samo izaći na teren u današnjem nogometu nije dovoljno za dobar rezultat. Uz ove tehničke mogućnosti koje moji igrači imaju, kad budu imali malo više samopouzdanja i borbenosti, mislim da ćemo krenuti naprijed."

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Rijeka 815:1+1418
2Hajduk 812:5+718
3Dinamo 819:9+1016
4Varaždin 86:4+212
5Šibenik 86:9-311
6Osijek 88:10-210
7Gorica 89:13-48
8Istra 1961 84:14-108
9Lokomotiva 86:15-95
10Slaven Belupo 88:13-54

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!