Automoto

Tko će slaviti u stogodišnjici Indyja?

Hrvoje Milanović • srijeda, 26.08.2009.
Tko će slaviti u stogodišnjici Indyja?

Iduća postaja MotoGP prvenstva je Indianapolis. Poznata američka staza prije nekoliko je dana proslavila sto godina od svog nastanka i ova će utrka zbog toga imati poseban značaj. Favorit je prošlogodišnji pobjednik Rossi, a Lorenzo najavljuje borbu za pobjedu iako tvrdi da je odustao od naslova svjetskog prvaka u ovoj sezoni...

Popularna staza u Indianapolisu otvorena je 12. kolovoza 1909., te je ovog mjeseca proslavila stogodišnjicu postojanja i sto godina od prvih utrka održanih na toj stazi. Nakon što je na stazi umrlo nekoliko osoba, odlučeno je da se poploča i od tada staza vuče svoj nadimak, The Brickyard. Od tog popločanog djela danas je ostala samo crta na startnoj liniji kao podsjetnik.

Najpoznatija utrka koja se održava na Indianapolis motor speedwayju je svakako 500 milja Indianapolisa. Prva utrka na 500 milja održana je još davne 1911 i osim što su svi pobjednici jako cijenjeni poznata je i po tradiciji da prvoplasirani popije mlijeko iz boce na postolju.

Osim MotoGP-a najpoznatije kategorije koje voze ovdje su Indy, u sklopu koje se održava utrka od 500 milja te Nascar. Do kraja devedesetih staza u Indianapolisu je bila isključivo oval, no da bi se dovela Formula 1 dorađen je unutrašnji dio staze tako da je njihova utrka išla samo djelomično po ovalu.

Upravo na toj stazi dugačkoj 4218 kilometara koju su koristili bolidi Formule 1 od prošle se godine vozi MotoGP utrka. Utrka traje 20 krugova, a prošle je godine slavio Valentino Rossi, ispred Nickyja Haydena i Jorgea Lorenza. Međutim prošlogodišnja je utrka zbog nevremena prekinuta prije isteka 20. kruga.

Ovogodišnje je prvenstvo gotovo riješeno prošlom utrkom u Brnu, no Rossi zna da se ne smije opuštati pa je za očekivati da će ići u potragu za obranom prvog mjesta.

Lorenzo pak mora pobijediti i nadati se da će Doktor ostvariti loš rezultat kako bi ga odmah vratio u igru. Ostali kandidati za pobjedu su naravno Dani Pedrosa te Colin Edwards. Edwards i Hayden tradicionalno postižu dobre rezultate na domaćim stazama, no za Haydena je ove godine ipak teško očekivati dobar rezultat budući da ima posla sa teško savladivim Ducatijevim motorom.

Mika Kallio će i ovaj vikend mijenjati Caseyja Stonera u službenoj Ducatijevoj momčadi, a u njihovom satelitskom timu Aleix Espargaro će zamijeniti Michela Fabrizia koji je u Brnu bio neuvjerljiv kao zamjena za Kallia.

Rossi je i sam potvrdio koliko je svjestan da mora ostati koncentriran sve do kraja prvenstva i dati sve od sebe u svakoj utrci: "Bilo bi glupo opustiti se i smatrati da je prvenstvo osvojeno. Svašta se može dogoditi i znamo da će Lorenzo biti iznimno jak i željan dokazivanja ovog vikenda kako bi se iskupio za zadnje dvije utrke."

Rossi se veseli dolasku u Indianapolis i priznaje da mu je prošle godine ta utrka bila posebna, no isto tako nada se da nikad više neće doživjeti prošlogodišnje vremenske uvjete: "Indy je prošle godine bio poseban jer je to bio prvi put da smo tamo išli i uz to radi se o sigurno najpoznatijoj stazi na svijetu. Ostvario sam tu veliku pobjedu, ali kao i svi ostali nadam se da je to bila jedina utrka u povijesti u kojoj smo morali voziti po uraganu i da ćemo ovog vikenda doživjeti malo normalnije uvjete."

Najvažnija vijest ovog tjedna vezana je uz Lorenza i njegov ostanak u Yamahi i iduće godine. No, Španjolac trenutačno mora razmišljati samo o tekućoj sezoni. Padovima u zadnje dvije utrke praktički je izgubio prvenstvo, ali još se želi boriti za pobjede: "Ne razmišljam više o prvenstvu, ali htio bih osvojiti još koju utrku. Posebno bi mi drago bilo to učiniti ovdje u Indyju, na stogodišnjicu staze. Za mene je ovo posebna utrka jer sam na njoj po prvi put došao do postolja s mokrom stazom. Osjećam se spremno. Vozio sam jako brzu od samog početka vikenda u zadnje dvije utrke, bez obzira na ono što se na kraju događalo u samoj utrci."

Posebnu motivaciju ima i domaći dečko, Nicky Hayden. Kao što je već spomenuto Hayden je uvijek dobar na stazama u SAD-u, no ova je sezona za njega bila iznimno razočaravajuća i Amerikanac ne dolazi u utrku pun samopouzdanja: "Indianapolis je vjerojatno utrka kojoj se najviše veselim, jer mi je najbliže doma, a i MotoGP postaje sve popularniji ovdje. Prošle godine je ovdje bilo fantastično i publika je bila fenomenalna. Ova sezona je pak bila jako teška do sada i volio bih doći u Indianapolis s malo više vjere u sebe, no što je tu je, moramo otići tamo i napraviti maksimum."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoMotoGP
  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!