Nogomet

"Gdje je sada Martin Taylor?"

Marin Vuković • četvrtak, 27.08.2009.
"Gdje je sada Martin Taylor?"
Foto: EPA

Puno je gorčine nakon sinoćnje utakmice između Arsenala i Celtica izazvao jedanaesterac kojeg je izborio, a potom u pogodak pretvorio Eduardo da Silva. Igrači Celtica, a posebno vratar Artur Boruc, bili su izvan sebe jer kontakta nije bilo, ali Arsene Wenger je nakon utakmice odlučio stati u obranu svoga napadača. Posebno žestoki bili su navijači, a neki od komentara doista su prelazili granice zdrave pameti.

Pogotkom Eduarda da Silve s bijele točke Arsenal je u 28. minuti došao do vodstva na Emiratesu i praktički riješio svaku dvojbu oko putnika u Ligu prvaka. Jedanaestercu je prethodilo simuliranje prekršaja od strane Eduarda, koji je uspio prevariti suca Manuela Mejuta Gonzaleza i natjerati ga da dosudi najstrožu kaznu, premda između njega i Artura Boruca kontakta nije bilo.

Premda je u više navrata tijekom posljednjih sezona Arsene Wenger znao žestoko kritizirati igrače koji simuliraju prekršaje, ovaj put ustao je u Eduardovu obranu: "Eduardo je pao, ne znam koji je bio razlog. Nakon što sam vidio snimku, mislim da jedanaesterac nije postojao", kazao je Wenger nakon utakmice.

"Stvarno vjerujem da nije bilo jedanaesterca, ali isto tako nisam potpuno siguran da ga vratar nije dotaknuo svojim desnim koljenom", dodao je. "Mislim da se Eduardo ne bi bunio da sudac ništa nije dosudio. Možda je bio oprezan zbog ozljede koju je imao i jednostavno se želio maknuti s puta."

"Je li to prihvatljivo? Nikad u životu nisam tražio od svojih igrača da simuliraju jedanaesterce, ali nekad igrači padaju jer ne postoji način da izbjegnu vratara. Ponekad jednostavno padnu. Ali ja moram dodati da smo, bez obzira na jedanaesterac, mi bili bliže pogotku jer je Eduardo već imao jednu sjajnu priliku i prije jedanaesterca", ustvrdio je Wenger.

Usprkos žestokim prosvjedima od strane njegovih igrača, koji idu tako daleko da od Uefe traže i suspenziju hrvatskog reprezentativca, menadžer Celtica Tony Mowbray nije želio naricati nad sudbinom i kriviti jedanaesterac za ispadanje svoje momčadi. "Nisam vidio reprizu, pa se ne mogu posebno buniti, ali sudac ga je dosudio. Ako snimka pokaže da je pogriješio, moramo to prihvatiti, život ide dalje", rekao je Mowbray.

"Međutim, ne možemo negirati činjenicu da je u dvije utakmice Arsenal jednostavno bio bolja momčad i pokazao kvalitetniju igru te time i zaslužio prolaz dalje", dodao je.

Posebno vruće bilo je na navijačkim forumima i britanskim internetskim portalima. Nema sumnje da je kroz svoju ozljedu i način povratka Eduardo mnogima postao zaštitni znak fair playa i pobrao simpatije brojnih ljubitelja nogometa, ne samo među navijačima Arsenala.

Stoga i ne čudi da su mnogi bili iznenađeni njegovim potezom i iznimno kritični u svojim komentarima."Bio mi je najomiljeniji igrač Arsenala, a sada me sram", rekao je jedan od navijača Arsenala, a njegovo mišljenje dijelili su mnogi. Bilo je i onih koji su sve to prihvatili kao dio nogometne igre, dio ogleda koji nije riješen tim jedanaestercem, već činjenicom da je Arsenal u 180 minuta bio - kvalitetnija momčad.

Navijači drugih engleskih i škotskih klubova nisu se pak zaustavili samo na tome, neki od njih hrvatskom su reprezentativcu uputili zaista gnjusne uvrede te mu poželjeli novi lom noge i rekli da je sve što se dogodilo i zaslužio. "Gdje je sada Martin Taylor kad ga trebaš", glasio je jedan od komentara na BBC Sportu, koji je komentatore toga portala natjerao i na prijetnje zabranom pristupa svakome tko nastavi s takvim uvredama.

Doista je nevjerojatno koliko je buke podigao jedan simulirani jedanaesterac, kakvih se tijekom jednog tjedna u Europi dogodi na desetke. Podsjetio je na to i Arsene Wenger: "Prije dvije godine u četvrtfinalu Lige prvaka za Liverpool je dosuđen nepostojeći jedanaesterac nakon simuliranja Ryana Babela. Nama se tada nitko nije ispričao, bilo je to simuliranje i nitko nije ni spomenuo", rekao je Wenger.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!