Nogomet

UEFA istražuje Eduardovo simuliranje

Antonija Pavlić • četvrtak, 27.08.2009.
UEFA istražuje Eduardovo simuliranje

Nakon opetovanih protesta iz redova igrača i navijača Celtica na simuliranje kaznenog udarca hrvatskog reprezentativca Eduarda da Silve, krovna europska nogometna organizacija ipak je odlučila istražiti incident i ako je potrebno, poduzeti propisane disciplinske mjere...

Puno je komenatra izazvalo jučerašnje simuliranje kaznenog udarca hrvatskog nogometnog reprezentativca Eduarda da Silve u uzvratnoj utakmici 4. pretkola Lige prvaka, a neki od njih zlobni su, uvredljivi i krajnje nesportski.

Nesportski je, istina, postupio i Dudu inscenirajući u 27. minuti Arsenalova ogleda sa Celticom kontakt s Arturom Borucom, minutu kasnije osobno i realiziravši jedanaesterac i dovevši tako Topnike u vodstvo.

"Eduardov potez iznimno je razočaravajući, ali nogomet je danas takav. Nepošteno je to što nam se dogodilo, suci su morali vidjeti to simuliranje", rekao je branič Glen Loovens, s čijim se mišljenjem slaže i većina ostatka momčadi.

"Na snimci se kristalno jasno vidi čisto simuliranje. Nadam se da će UEFA djelovati i kazniti ga s barem dvije utakmice neigranja, jedanaesterac nije postojao", tvrdi jedini strijelac za Škote Massimo Donati.

Nakon silnih optužaba i urgiranja predsjednika Škotskog nogometnog saveza Gordona Smitha UEFA je konačno najavila i provođenje istrage, a moguće i disciplinskog postupka.

"Pregledat ćemo situaciju sa susreta Celtica i Arsenala i vidjeti da li je potrebno dodatno istražiti i donositi neke disciplinske odluke", otkrio je glasnogovornik Uefe.

Retrospektivom, kako nalažu pravila, Eduarda bi mogli kazniti s najmanje dvije utakmice suspenzije, a upravo to zagovara i "borac za pravdu" Gordon Smith.

"Svaka čast Eduardu na vraćanju u nogomet nakon onako teške ozljede, no potez kojem je pribjegao jučer pokazao je koliko nepoštovanje ima prema onome čime se bavi. Konstantno pokušavam upozoriti na simulacije i u Škotskoj i u Europi, ali nikada nisam imao pravu podršku u borbi protiv najveće prijetnje nogometnoj egzistenciji."

S njegovim mišljenjem donekle se slaže i Michel Platini. "Disciplinske mjere će se zasigurno poduzeti ako se Eduardu utvrdi 'krivnja'. Znam da Škoti često poduzimaju takve akcije, a ja ih u tome u potpunosti podržavam."

Nakon restrukturiranja Lige prvaka i Europske lige Platini je najavio još nekoliko reformacija - u prvom planu još jednog suca koji bi pazio upravo na simualcije. "Jednoga će dana igrači odustati od simuliranja jer će ih djelitelji pravde vidjeti. Godinama se na takav način vara suce, no ove sezone ćemo s dodatni sucem pokušati već u skupinama Europske lige."

Foto: Arsenal.com

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!