Nogomet

"Ponos je vraćen"

Marin Vuković • četvrtak, 27.08.2009.
"Ponos je vraćen"
Foto: Kristijan Komarica

Britanski mediji puni su hvale za predstavu koju su svojim navijačima pružili igrači Heartsa u večerašnjoj utakmici. Svim se izvještajima i komentarima provlači jedna jedina riječ - ponos. Dinamo ga je Škotima prije tjedan dana oteo, a oni su ga požrtvovnom i nadahnutom igrom večeras u potpunosti vratili.

Već po starom dobrom običaju, Dinamo je još jednom dokazao da ne može kvalitetno odigrati dvije europske utakmice u nizu. Dok su prvim nastupom u Zagrebu oduševili i hrvatski i škotski puk, natjerali i navijače Heartsa na priznanje da je Dinamo bolji od bilo koje škotske momčadi, već uzvratna utakmica ponudila je sasvim drugu priču.

Bahate izjave da i u Edinburgh idu po pobjedu od 4:0 obile su se modrima o glavu i samo ih je visoka prednost iz prve utakmice spasila ispadanja iz Europske lige. Vremena za analizu će biti, a i za kritiku Dinamove igre koja večeras nije zadovoljila nikoga, osim one škotske navijače koji su se još uvijek nadali prolazu Heartsa.

Vezane vijesti

To se ipak nije dogodilo, Dinamo će igrati Europsku ligu, a škotskim je medijima preostala utjeha u činjenici da su, sukladno svom imenu, nogometaši iz Edinburgha pokazali veliko srce i dali sve od sebe kako bi nadoknadili veliku prednost. "Hearts je zabrinuo Dinamo u uzvratnoj utakmici, ali usprkos odličnom nastupu momčad s Tynecastlea ispala je iz Europske lige", piše BBC Sport u izvještaju utakmice, spominjući "nervoznu večer za vratara Butinu".

Dnevnik Scotsman piše kako je svaka nada o prolasku u Europsku ligu izgubljena u zagrebačkom podbačaju, ali je edinburška momčad večeras vratila svoj ponos: "Hearts je ispao iz Europske lige, ali je vratio barem dio izgubljenog ponosa sjajnom predstavom na Tynecastleu. Uz podršku strastvenih navijača koji su gotovo ispunili stadion Michael Stewart zagolicao je maštu pogotkom u 16. minuti, a zatim pogodio i gredu. Zagrebačke dominacije od prije tjedan dana više nije bilo nigdje", piše novinar Scotsmana.

"Bila je to sjajna predstava, potpuno različita od one u Zagrebu, koja je barem donekle popravila ugled škotskog nogometa u europskim natjecanjima", posljednja je rečenica u izvještaju Scotsmana.

Ni službene stranice kluba večeras nisu imale ni riječi kritike za izvedbu igrača Heartsa. "Igrači su večeras odigrali nadahnuto i požrtvovno, više nego ikad prije odigrali su kao momčad. Svi su se igrači borili za ponos kluba i navijačima pružili igru na koju mogu biti ponosni", stoji na službenim stranicama. Kamo sreće da Dinamovi navijači mogu reći nešto slično za izvedbu modre momčadi.

Navijači Heartsa proteklog su tjedna maksimirsku momčad proglašavali kvalitetnom, posloženom i jačom od svih u Škotskoj, no Modri su se večeras pobrinuli za promjenu toga mišljenja. Nadahnut pristup igrača Heartsa dao im je puno razloga za optimizam u nastavku sezone.

"Briljantno. Navijači - fantastični. Igra - odlična. Ponos - vraćen", piše jedan navijač Heartsa u komentaru na BBC Sportu.

"Večeras samo želim istaknuti koliko sam ponosan na ovu momčad. Ne želim pričati koliko nam nedostaju napadači. Ne želim pričati o propuštenim prilikama i trećem pogotku koji jednostavno nije htio ući. Ne želim pričati ni o ispadanju iz Europe i lošoj prvoj utakmici u Zagrebu", piše drugi navijač u komentaru pod naslovom "Ponosan" i dodaje: "Ono što je večeras bitno je da su nas svi momci učinili ponosnima i ostvarili jedan od naših najvećih europskih rezultata. Večeras sam ponosan što sam Jumbo (navijač Heartsa, op.a.)."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!