Vodeni sportovi

Preko Amerikanaca do polufinala

Ivana Jurica • petak, 28.08.2009.
Preko Amerikanaca do polufinala
Foto: Martina Japundžić

Odličnom igrom u četvrtfinalnom susretu Svjetskog juniorskog vaterpolskog prvenstva protiv Sjedinjenih Američkih Država (11:6) hrvatski su vaterpolisti ostvarili plasman u polufinale prvenstva koje se igra u Šibeniku. Fenomenalnom obranom i raznolikim napadom Hrvatska je Amerikance slomila u trećoj četvrtini, pa će u subotu u polufinalu igrati protiv Crnogoraca.

Hrvatska – SAD 11:6 (3:2, 2:2, 3:1, 3:1)

Šibenik, vanjski bazen u Crnici, gledatelja 1200

Hrvatska: Selem (10 obrana), Brnić, Marinić-Kragić 2, Ivanković 2, Geratović 1, Macan, Vlahović 1, Milaković 1, Kolar, Bautović 2, Lušić, Pavlović 2, Jukić, izbornik: Ivica Tucak.

SAD: Sibley (7 obrana), Rascon, Vavić, Reynolda 1, White 1, Hoversten, Samuels 1, Chong, Perry, Watkins 2, Wendt 1, Hambly, Lighterink, izbornik: Douglas Peabody.

Igrač više: Hrvatska 6/8, SAD 1/4

Peterci: Hrvatska -, SAD 0/1

Suci: Balasz Szekely (Mađarska) i Vlastimil Kratochvil (Slovačka)

Velika bitka vodila se večeras u bazenu u posljednjem susretu večeri koji je odlučivao o zadnjem polufinalistu. Iz tog su dvoboja pobjednicima izašli hrvatski vaterpolisti koji su odličnom igrom u potpunosti i posve zasluženo nadigrali reprezentaciju SAD-a sa 11:6. Prvenstveno odličnom igrom u obrani i sa tek jednim primljenim pogotkom s igračem više Hrvatska čeka sutrašnje polufinale s maksimalnim učinkom.

Do početne prednosti stigli su gosti kad je Forrest Watkins izašao sam pred Selema i poslao loptu u mrežu. No, već u idućem napadu naša reprezentacija izjednačuje rezultat: Jerko Marinić – Kragić precizan je s igračem više. Hrvatska realizira i idući napad preko Kristijana Milakovića i dolazi do svog prvog vodstva na utakmici. Svojim drugim pogotkom Marinić-Kragić povisuje na 3:1, a za konačnih 3:2 na isteku prve četvrtine precizan je Reynolds.

I treći pogodak, za izjednačenje od 3:3, Amerikanci su postigli iz igre – Watkins. Hrvatska također uzvraća pogotkom iz igre, kapetan Marko Bautović precizan je s lijevog krila. Samuels je uz puno sreće pogodio za 4:4 i bilo je to ujedno i posljednje izjednačenje na utakmici. Na odmor je Hrvatska otišla s plus jedan (5:4) jer su lijepu akciju odigrali Ivanković i Pavlović koju je potonji pretvorio u pogodak.

Isključenje Wendta na početku treće četvrtine u pogodak je pretvorio Geratović za 6:4. Imala je hrvatska reprezentacija nakon toga dvije prilike da ode na tri pogotka prednosti, ali nije uspjela. Na drugoj strani Amerikanci ne mogu pronaći put do Selemove mreže. Obrana funkcionira odlično i Amerikanci nemaju pravih prilika za šut. Ako Hrvati nisu iskoristili prve dvije prilike za prednost od tri pogotka treću jesu. Fantastično je pogodio Luka Pavlović s igračem na leđima. U 23. minuti na semaforu je svjetlilo 8:4 nakon što je Marko Ivanković pravom bombom matirao Sibleya. Wendt je smanjio na 8:5 u posljednjem napadu treće četvrtine.

Niti u posljednjih osam minuta igre Hrvatska nije odustala od agresivne obrane i rezultiralo je to samo jednim primljenim pogotkom. Na drugoj strani precizni s igračem više bili su Ivanković, Bautović i Vlahović. White je postavio konačnih 11:6, a u odličnu hrvatsku večer potvrdio je i vratar Selem koji je u jednom od posljednjih napada obranio peterac Samuelsu.

Posve zasluženo Hrvatska je izborila nastup u polufinalu Svjetskog prvenstva. Sutrašnji protivnik je Crna Gora, a s obzirom na igru koju naša reprezentacija prikazuje, a koja je iz utakmice u utakmicu sve bolja, Hrvatska je vjerojatno i najveći kandidat za titulu svjetskog prvaka. Mi im želimo da pred domaćim navijačima to i ostvare!

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!