Vodeni sportovi

Hrvatska prvak svijeta!

Ivana Jurica • nedjelja, 30.08.2009.
Hrvatska prvak svijeta!
Foto: Martina Japundžić

Hrvatska juniorska vaterpolska reprezentacija osvojila je naslov prvaka svijeta! U finalnom dvoboju Svjetskog prvenstva koje se odigravalo u Šibeniku, Hrvatska je u pravoj drami u produžetku svladala Grčku s 9:8 pogotkom Marka Ivankovića...

Grčka – Hrvatska 8:9 (3:1, 1:0, 2:4, 1:2; produžeci 1:1, 0:1)

Šibenik, vanjski bazen u Crnici, gledatelja 2500

Grčka: Papadogiannis (8 obrana), Genidounias 3, Vittelas, Kapotsis 2, Gouvis 1, Xenakis, Pontikeas 1, Lappas, Vlachopoulos, Dermitzakis, Tigkas, Solanakis 1, Kechagias, izbornik: Periklis Damaskos.

Hrvatska: Selem (6 obrana), Benić, Marinić-Kragić 2, Ivanković 1, Geratović 1, Macan, Vlahović 1, Milaković 4(1), Kolar, Bautović, Lušić, Pavlović, Jukić (6 obrana), izbornik: Ivica Tucak.

Igrač više: Grčka 1/7, Hrvatska 5/14

Peterci: Grčka -, Hrvatska 1/ 1

Tri osobne pogreške: Vitellas 19', Tigkas 23', Pontikeas 25', Gouvis 34'

Suci: Alexandre Galkin (Rusija) i Vlastimil Kratochvil (Slovačka)

Kakva drama na bazenu u Crnici! Nije bilo puno onih koji su vjerovali da Hrvatska nakon zaostatka od četiri pogotka početkom treće četvrtine može do preokreta. Ali ova hrvatska reprezentacija još je jednom pokazala da se može vratiti iz rezultatskog zaostatka! Vratila se, digla iz pepela poput feniksa i sa maksimalnim učinkom od sedam pobjeda stigla do titule svjetskog prvaka. Posve zasluženo! Hrabro hrvatsko srce, uz podršku tribina neutraliziralo je visoko grčko vodstvo iz prvog poluvremena pa je titula svjetskih prvaka završila u pravim rukama.

Nakon minute šutnje u povodu obilježavanja kornatske tragedije započeo je susret na krcatom vanjskom bazenu u Crnici. Hrvatska je stigla do početne prednosti golom Kristijana Milakovića s igračem više. Grčka nije bila impresionirala ambijentom u Crnici i već u idućem napadu stigla je do izjednačenja golom Genidouniasa. Sličan pogodak kao i Genidounias postigao je i Pontikeas za 2:1, obojica su pogodila iz velike udaljenosti. Na suprotnoj strani udarac Hrvatska zaustavila je stativa, a Grci još jednom pogađaju preko Kapotsisa s igračem više za vodstvo od 3:1 na kraju prvih osam minuta igre.

I dok su Grci pogađali hrvatsku mreže, naši su reprezentativci na drugoj strani pogađali vratnice i stative. I sreća je u tim trenucima okrenula leđa Hrvatskoj koja je pokušavala igrom na centra doći do brojčane prednosti u bazenu, ali Grčka se uspješno branila. Jednu takvu akciju izveli su i Grci i uspjeli su poentirati. Precizan je s igračem na leđima bio Gouvis. Nekoliko pogrešaka u dodavanjima, čak pet okvira gola u prvom poluvremenu Hrvatsku su koštali minusa od tri pogotka. I činilo se kako prema najvišoj stepenici idu Grci.

Novi gol Genidouniasa za 5:1 iz velike udaljenosti prisilio je hrvatskoj izbornika Ivicu Tucka na promjenu na golu. Umjesto Selema u igru je ušao Ivan Jukić što će se kasnije pokazati kao odličan potez. Bio je to i početak hrvatskog buđenja u trećoj četvrtini. Na 5:2 s igračem više smanjio je Jerko Marinić-Kragić, a u idućem hrvatskom napadu s lijevog krila pogađa i Andrija Vlahović za 5:3. Imala je Hrvatska i priliku za još manji zaostatak, ali nije uspjela realizirati igrača više. Kazna je stigla na drugoj strani preko Geniodouniasa koji je i treći put u večerašnjoj utakmica pogodio izdaleka. Do kraja četvrtine, a uoči posljednjih osam minuta igre, Hrvatska je stigla na samo minus jedan (6:5). Milaković je precizno izveo peterac, a s centarske pozicije pogodio je i Geratović.

Najbolji hrvatski igrač u finalnom susretu Kristijan Milaković precizan je na početku posljednje četvrtine za izjednačenje od 6:6. Drugo vodstvo na utakmici našima je donio Jerko Marinić-Kragić s igračem više. Ali Grci još jedanput poentiraju svojim najjačim oružjem u večerašnjoj utakmici – udarcem iz daljine. Pucao je Kapotsis, lopta je dirala nekog u bloku i završila u golu. Tri minute prije kraja i jedni i drugi imali su priliku s igračem više, ali ispriječile su se stative. Točno minutu prije kraja Hrvatska je, nakon time-outa, krenula u napad, ali ruski sudac Galkin vrlo brzo svirao je prekršaj u napadu. Time-out je pozvao i grčki izbornik Damaskos ali kratko je trajao njihov napad. 29 sekundi prije kraja Hrvatska je došla do lopte, imala je skoro pa cijeli napad, ali udarac Vlahovića Grci su blokirali i krenulo se u produžetke.

Puno stativa pogodila je Hrvatska u prvom poluvremenu, a isto se događalo i Grcima u nastavku i produžecima. Suci su još jednom svirali kontra prekršaj kad je Hrvatska krenula u napad što su Grci brzo iskoristili i preko Solanakisa još jednom došli do prednosti. Ipak na predah prije odlučujućeg drugog produžetka otišlo se sa 8:8 jer je igrača više realizirao Milaković.

Sve od 45 sekundi prije kraja drugog produžetka nije bilo pogodaka. Napetost i nervoza su rasli, a Hrvatska je još jedanput pokazala odlike velike momčadi. 31 sekundu prije kraja Macanu je ponovno ruski sudac svirao prekršaj u napadu. Grci su zvali time-out, imali su 29 sekundi za napad, ali lopta je stigla u naš posjed. Točno dvije sekundi prije kraja prema grčkim vratima opalio je do tada neprecizni Marko Ivanković, inače najbolji igrač Hrvatske na ovom prvenstvu. Ništa mu do posljednjih sekunda nije polazilo za rukom, ali kad je bilo najpotrebnije preuzeo je odgovornost na sebe, opalio i dvije sekunde prije kraja lopta je završila iza leđa grčkog vratara Papadogiannisa za konačnih 9:8.

Bio je to i početak hrvatskog slavlja u Šibeniku! Svi su igrači zajedno sa izbornikom završili u bazenu, a na mrežu gola zavezana je hrvatska zastava. Svijet voli pobjednike orilo se iz zvučnika, a zajedno sa hrvatskim reprezentativcima pjevali su i navijači. Hrvatska je na krovu svijeta! Nakon bronce sa Europskog seniorskog prvenstva imamo i svjetsko juniorsko zlato! Hrvatska definitivno ne treba brinuti za vaterpolsku budućnost jer ovi su dečki pokazali gdje se igra najbolji vaterpolo na svijetu!

Za najboljeg igrača turnira proglašen je hrvatski reprezentativac Marko Ivanković, najbolji vratar je Grk Georgios Papadogiannis, a najbolji strijelac Mađar Bentze Batory. Zlatne medalje novim svjetskim prvacima, reprezentativcima Hrvatske, uručili su Perica Bukić, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog Saveza i Gianni Lonzi, predsjednik Tehničkog odbora Fine.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!