Vodeni sportovi

Ostvarenje snova

Ivana Jurica • ponedjeljak, 31.08.2009.
Ostvarenje snova
Foto: Martina Japundžić

30. kolovoza 2009. godine zlatnim će slovima ostati upisali u povijesti hrvatskog vaterpola. Nakon 12 godina hrvatska je juniorska reprezentacija ponovno na krovu svijeta! Ono što je uspjelo Nevenu Kovačeviću 1999. godine na Kubi, ponovio je i Ivica Tucak, zajedno sa svojim igračima, ovog kolovoza u Crnici.

Osmijeh nije silazio s lica hrvatskih igrača i dužnosnika Hrvatskog vaterpolskog saveza nakon finalne utakmice svjetskog prvenstva. Zašto i bi jer Hrvatska je još jednom pokazala gdje se igra najbolji vaterpolo u svijetu. Sa maksimalnih sedam pobjeda Hrvatska je otišla do kraja, a uspjeh je još slađi jer je ostvaren pred vlastitim navijačima.

Novi svjetski prvaci

1 Juraj Petar Selem

2 Hrvoje Benić

3 Jerko Marinić Kragić

4 Marko Ivanković

5 Franko Geratović

6 Marko Macan

7 Andrija Vlahović

8 Kristijan Milaković

9 Luka Kolar

10 Marko Bautović

11 Duje Lušić

12 Luka Pavlović

13 Ivan Jukić

Izbornik: Ivica Tucak

Jedan od junaka finalne utakmice protiv Grčke bio je vratar Ivan Jukić koji je u igru ušao na početku treće četvrtine: "Bilo je jako teško. Primili smo tri gola iz daljine, gubili smo četiri razlike. Ja sam ušao u igru. Mi smo svi tu da igramo, svih 13 moramo biti spremni tako da to nije ništa čudno. Svojim srcem smo preokrenuli utakmicu. Moram zahvaliti svim ovim momcima. Umirali smo ova dva mjeseca samo da ovdje u Šibeniku budemo prvaci. Svaka čast svima. Još nisam baš svjestan svega, ali najbolji osjećaj u životu. Ovo mi je najbolji dan u životu."

Slično razmišlja i Splićanin Jerko Marinić-Kragić: "Ostvaren san. Ja mislim da je san svakog čovjeka biti svjetski prvak. Zahvaljujem se ekipi, treneru, gledateljima. Nešto bolje u životu nisam osjetio. Nakon 5:1 trener nas je hrabrio, svi su nas hrabrili, publika nas je podigla. Ovim putem se još jednom zahvaljujem svima, a posebno trenerima Tucku, Mladiniću i Bjelanoviću koji su nas podigli."

"Bilo je užasno teško, pakleno. Ja sam očekivao da će biti teška utakmica, znao sam da u finalu svjetskog prvenstva nema favorita. Ono što je zaista fascinantno i što me u ovom trenutku ostavlja bez riječi je činjenica da su to djeca do 18 godina koji su nakon šest utakmica u nizu, šest pobjeda, smogli snage da se dignu iz ovog pakla. Stvarno svaka im čast, komplimenti na svemu što su podarili Hrvatskoj u ovom trenutku" - riječi su hrvatskog izbornika Ivice Tucka, koji nam je otkrio i kako je prije točno 20 godina i sam osvojio naslov svjetskog juniorskog prvaka.

S četiri postignuta gola najbolji hrvatski igrač u finalu bio je Kristijan Milaković: "Osjećaj je odličan, neponovljiv. Za sada još nisam ništa takvo iskusio. Fenomenalan osjećaj, da mogu svaki dan bi bio svjetski prvak. Svaka čast cijeloj momčadi. Krenuli smo loše, ali vratili smo se u drugom poluvremenu. Produžetke smo odigrali dobro i pobijedili. Svaka čast i treneru i svima nama za cijelo ljeto gdje smo se svega odricali. Postali smo ono što smo htjeli."

Šibenčanin Andrija Vlahović sjetio se i prošlog prvenstva na kojem su nastupili: "Još sam pod dojmom. Ne mogu vjerovati. Opet zadnja sekunda,kao i prošle godine. U Beogradu smo iznudili produžetke zadnju sekundu, sad smo dobili utakmicu zadnju sekundu. Stvarno ne mogu vjerovati. Čestitam momcima na borbenosti i srčanosti. S 5:1 došli smo na 5:3, opet smo gubili 6:3. Stvarno ne znam šta se događalo. Ali srce i želja, glad za pobjedom nas je vratila nazad. Publika nas je stvarno nosila do pobjede."

Sreću nije mogao, a ni želio sakriti i Perica Bukić, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza: "Ima li šta ljepše u Crnici na ovom prekrasnom novom bazenu u ovakvom ambijentu, krcat bazen, ambijent predivan i u jednoj prekrasnoj utakmici gdje smo zaista počeli tako da nitko od nas nije bio baš preveliki optimist. Grci su poveli sa 5:1, ali svaka čast ovim momcima, odigrali su do kraja, muški, na produžetke, na kraju zabili gol koji, rekao bih, zasluženo nas diže do naslova prvaka svijeta. Mogu biti samo presretan kao predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza, ali i kao Šibenčanin što smo to uspjeli napraviti ovdje u Šibeniku."

Finalni susret, ali i veći dio hrvatskih utakmica uživo je gledao i izbornik seniorske reprezentacije Ratko Rudić. Naglašava kako Hrvatska ne treba brinuti za svoju budućnost:

"Ovo je veliki uspjeh hrvatskog vaterpola. Ovi mladići su zaista jako željeli, imali su ogromnu motivaciju. Utakmica je bila vrlo vrlo teška, neizvjesna do samog kraja. Opet je početak bio isti kao i na svim utakmicama i opet smo se na kraju mi podigli. Baš u jednoj dramatičnoj završnici tim golom riješili smo utakmicu. Hrvatska je zaslužila, igrala je tijekom prvenstva najstabilnije i osvojili smo tu zlatnu medalju. I mislim da smo na neki način zaokružili jednu izuzetno uspješnu godinu hrvatskog vaterpola sa medaljama i na Svjetskom prvenstvu seniora, Svjetskoj ligi, Univerzijadi. Gdje god smo bili uzeli smo medalju. Ostaje još Europsko prvenstvo juniora. Ali već sada možemo reći da je ovo sigurno jedna od najboljih sezona hrvatskog vaterpola. Ovo je naša budućnost i sigurni smo da ćemo imati dobre rezultate i u narednom razdoblju".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!