Nogomet

Sada bi i bod zadovoljio

Mihaela Bradovski • ponedjeljak, 31.08.2009.
Sada bi i bod zadovoljio
Foto: Borna Čavrag

Slaven Belupo, Inter, Rijeka, Lokomotiva, Varteks, Istra 1961. Zagrebov niz bez bodova traje i dalje, a nakon drugog ovosezonskog odlaska na Kantridu Pjesnici su umjesto koraka naprijed u rezultatu napravili korak natrag i u izvedbi. Pauza koja je pred "bijelima" osim za generalno preispitivanje i traženje glavnog razloga krize, poslužit će za vraćanje vjere u vlastite mogućnosti jer nastavak negativnog niza zadnje je što se Zagrebu smije dogoditi…

Vidljivo opterećeni stanjem na tablici Zagrebaši su u susret u Rijeci krenuli možda i najlošije od svih dosadašnjih. Velika doza nesigurnosti, nepreuzimanje inicijative, odnosno nesvjesno puštanje protivnika da razvije svoju igru rezultiralo je brojnim pogreškama, ali i potaknulo "domaćine" na dojam kako će protiv ovakvog protivnika imati lak posao. Šesti kazneni udarac protiv Zagreba, šesti dvoboj na kojem su Pjesnici morali hvatati negativan rezultat odrazio se i na ostatak susreta, jer bez obzira na izjednačenje i period u finišu, "bijeli" jednostavno nisu izgledali kao sastav koji može slaviti.

Nakon domaćeg poraza od Intera, najlošija je ovo predstava Zagreba ove sezone. Tek četiri postignuta pogotka od početka prvenstva jasno ukazuju na problem realizacije, no protiv Istre Pjesnici nisu stvorili toliki broj izglednih prilika kao do sada. Periodi kada su imali loptu u nogama, napadali i pritiskali nisu djelovali obećavajuće kao na prethodnim susretima, a nakon što su se Istrani, zadovoljni rezultatom, povukli u bunker "bijeli" su svoje šanse održavali pokušajima "na silu". Protiv zatvorenih domaćina, ali i blokade u vlastitim redovima jednostavno nije išlo.

Vezane vijesti

Pogotkom s bijele točke Davor Vugrinec stigao je do 99 HNL pogotka te svoju momčad doveo u situaciju da u susret krene iz početka. No sve osim postignutog u toj minuti i za najiskusnijeg Zagrebaša je bilo veliko razočaranje. Periodi praznoga hoda, igra bez ideje i trke, bez poteza odluke koji se upravo od njega očekuje, donijeli su mu tek lako uklapanje u ostatak momčadi. Osim toga, treća mu je ovo utakmica za redom provedena "ni na nebu, ni na zemlji", u prostoru između vezne linije i napada, gdje zaista nikome ne koristi.

Situacija u Kranjčevićevoj odgovornost je svih u klubu, ali i oko njega. Igrači već šest susreta muku muče i s nekim najosnovnijim elementima u igri kao i sa vlastitom psihom. Trener i struka nerijetko koriste tek dvije zamjene po susretu, a iz kluba su proteklog tjedna "otpušteni", u okviru bijele momčadi, iskusni Marko Kartelo i Davor Piškor. Osim bez bodova Zagreb je i jedini klub bez ozbiljnije podrške s tribina. Na gostovanjima su Zagrebaši rijetko praćen sastav, dok niti vlastiti teren ne nudi puno bolje stanje. Samo ove sezone domaći su navijači nadglasani od svega nekoliko simpatizera Intera, odnosno Lokomotive.

Iako će nulu pored imena morati gledati još (najmanje) dva tjedna, Pjesnicima će reprezentativna pauza itekako koristiti. Osim nekoliko oglednih dvoboja, Luki Pavloviću kroz razgovor i analize ostaje vratiti barem dio sigurnosti svojim igračima. Jer kao što mentalna snaga može momčad potaknuti da ide i preko svojim mogućnosti, tako je nedostatak iste može vratiti i na sam početak, odnosno u slučaju Zagreba prikovati je na samo dno. Olakšavajuća je okolnost barem ta što "bijeli" za sedmo kolo nemaju igrače opterećene opomenama.

SuperSport HNL

1Rijeka 3162:20+4271
2Dinamo 3157:24+3369
3Hajduk 3141:20+2158
4Osijek 3152:41+1145
5Lokomotiva 3141:32+944
6Varaždin 3135:41-636
7Gorica 3129:40-1135
8Istra 1961 3127:50-2331
9Slaven Belupo 3136:56-2030
10Rudeš 3113:69-567

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!