Košarka

"Jordan je bio moja inspiracija"

Antonija Pavlić • utorak, 01.09.2009.
"Jordan je bio moja inspiracija"
Foto: Davor Sajko

Samo je još deset dana ostalo do svečanog ulaska u košarkašku kuću slavnih najboljeg košarkaša svih vremena Michaela Jordana, a u tu svrhu na službenim stranicama Chicago Bullsa za komentar karijere velike "23-ojke" upitan je i njegov negdašnji suigrač Toni Kukoč...

Toni Kukoč igrao je jednoć s najboljim košarkašem svih vremena Michaelom Jordanom zapaženu ulogu u NBA velikanu Chicago Bullsima, a povodom njegovog primanja u košarkašku kuću slavnih u Springfieldu za službene je stranice kluba prokomentirao igru i suradnju s vjerojatno najvećim košarkašem svih vremena.

"Uvijek mi je bio san igrati u NBA ligi. Kada me u draftu uzeo Chicago pomislio sam kako će biti lijepo igrati s tim dečkima; znao sam da ću automatski imati i veliku priliku za osvajanje prvenstva."

Kada je nakon nekoliko peripetija konačno 1993. stigao u Bullse Jordan je objavio kraj karijere. "Na samom startu moje karijere u Chicagu više nije bilo Michaela i izgubili smo u finalu istoka od New Yorka. Svi su bili razočarani, ali za mene je osobno ta sezona bila odlična, stekao sam dosta iskustva i naučio neke bitne stvari."

Unatoč žalu zbog nemogućnosti igranja s MJ-om, proslavljeni hrvatski reprezentativac ističe kako mu je upravo to možda i usmjerilo karijeru. "Jordanovim izostankom sam dobio više slobode, imao sam puno češće loptu u posjedu i mogao sam raditi što sam htio. Njegovim kasnijim dolaskom ponovno se sve promijenilo, i za ekipu i za mene osobo - bilo mi je drago, ipak je bilo neponovljivo stajati kraj Michaela."

Vraćanjem iz mirovine Kukoča je upravo Jordan pogurao u drugi plan, no spreman i svjestan takvog ishoda bio je Toni. "Govorio sam da je Jugoslavenska liga tada bila jedna od najjačih u Europi, igrao sam puno jakih europskih utakmica i bio spreman za sve što me čeka u NBA-u."

"Michael mi je jednom rekao da neće razgovarati sa mnom jer ja to ne razumijem. Nakon toga sam bio iznimno odlučan dokazati mu da je bio u krivu, jer sam mislio da se svi u klubu veoma dobro razumijemo. Bili smo prava ekipa, kako bismo u suprotnom tako dominirali?"

Potvrdio je jedan od najboljih hrvatskih košarkaša koliko mu je Jordan pomogao u daljnjoj karijeri i koliko je zajedno sa suigračima naučio od njega. "Michael je svima nama uvijek bio velika inspiracija. Svaki trening s njim bio je pravi doživljaj, uvijek je ulazio stopostotno, bilo u prijatejlski susret, trening ili važnu utakmicu. Za njega nije bilo odmora, laganog ritma, stalo se nadmetao, borio i pokušavao napredovati."

Primanje u Kuću slavnih veliko je priznanje svakom igraču, a posebno Air Jordanu. "Velika je čast kada vas prime u Kuću slavnih bilo kojega sporta. Ipak, moje je uvjerenje da će Michael biti poprilično nesretan zbog toga, siguran sam da bi on želio samo ostati onaj Jordan s parketa i iz dvorana, koji se bori i pobjeđuje."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!