Ostali sportovi

Leipheimer se pridružio Armstrongu

Maja Giljanović • srijeda, 02.09.2009.
Leipheimer se pridružio Armstrongu
Foto: Sandro Donda

Lance Armstrong je ozbiljno prionuo poslu i u svoj RadioShack privolio i Levija Leipheimera. Trostruki pobjednik Tour of California sedmerostrukom će pobjedniku Tour de Francea sljedeće godine "nositi vodu" u Armstrongovom pokušaju osvajanja osme žute majica najteže i najveće biciklističke utrke svijeta.

Levi Leipheimer i Lance Armstrong prvi su put vozili u istoj momčadi još početkom desetljeća u US Postalu, ali Armstrong je bio klasa iznad i putevi su im se rijetko ukrštavali.

2001. Leipheimer je iz vedra neba postao prvi Amerikanac u povijesti na postolju (3.) Vuelta a Espane nakon čega ga je kao vruću robu kupio Rabobank. U Nizozemskoj je ostao do 2005., prešao u njemački Gerolsteiner, a u tim je godinama (nakon srpnja 2005.) u američkom biciklizmu zauzeo poziciju koju je svojim povlačenjem otvorio upravo Armstrong.

Predstavljao je primjerice SAD na Olimpijskim igrama u Ateni (nije završio utrku), osvojio je 2004. deveto mjesto na Touru, 2005. je pobijedio na Deutchland Touru, a 2006. Dauphine Libereu kao prvi Amerikanac poslije Armstronga (2003.) koji ga osvojio.

2007. je ponovno potpisao za US Postal od 2005. preimenovan u Discovery Channel, a godinu poslije sponzori su odustali, momčad se raspustila i Leipheimer je na poziv Johana Bruyneela otišao u Astanu. Bivši menadžer US Postala/Discovery Channela Nizozemac je u siječnju 2009. iz naftalina izvukao i Armstronga i dvojica su se Amerikanaca drugi put našli u istom dresu.

Leipheimer je bio spreman postaviti leđa za Armstronga tijekom ovogodišnjeg Toura, ali je u 12. etapi pao, slomio zglob i odustao (Armstrong je osvojio treće mjesto, a pobijedio je također Astanin Alberto Contador koji je Amerikancima trn u oku).

Armstrong je u srpnju najavio osnivanje RadioShacka, Bruyneel joj je menadžer i prije otvaranja prijelaznog roka (1. rujna) šuškalo se o dolasku među ostalima i Leipheimera. Glasine su se obistinile, 36-godišnjak je potpisao dvogodišnji ugovor i izjavio: "Bilo je i drugih ponuda, ali činjenica da ću ponovno voziti uz bok Lanceu presudila je u mom odabiru".

Leipheimer se oporavio nakon ozljede, u ponedjeljak će nastupiti na sedmodnevnom Tour of Missouri, a o sljedećoj sezoni je kazao: "Momčad će stati iza mene na Tour of California i pokušat ću ga osvojiti i četvrti put," (utrka je iz veljače prebačena na svibanj, op.p.) "u lipnju sam na Dauphine Libereu, u srpnju na Touru. Tri su to moje najomiljenije utrke i ciljevi broj jedan za 2010.".

U RadioShack su prešli i Jose Luis Rubiera (Astana), Sergio Paulinho (Astana), Gregory Rast (Astana), (Astana), Gert Steegmans (Katusha) i Sebastien Rosseler (Quick Step).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!