Nogomet

Video: Brazil posramio Argentinu

Maja Giljanović • nedjelja, 06.09.2009.
Video: Brazil posramio Argentinu
Foto: EPA

U spektaklu nad spektaklima, usred Leo Messijevog rodnog grada, Brazil je zabezeknuo Argentinu. Gaučosi su izgubili prvu kvalifikacijsku utakmicu na svojim travnjacima poslije 16 godina, a petim su se poraz u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici doveli u krajnje nezavidnu situaciju.

Brazil je u dvorištu svog najljućeg rivala izvadio svoju vizu za Južnoafričku Republiku. Rosario, rodni grad prve argentinske violine Lionela Messija, Maradona je nakon punih 12 godina provedenih na El Monumentalu River Platea u Buenos Airesu izabrao da ugosti potencijalno ključnu utakmicu protiv Seleçaa uzdajući se u statistiku koja je obilato protiv gostiju (Argentina je dobila osam utakmica u Rosariju, dvije je remizirala i samo jednu izgubila).

Nakon sinoćnje utakmice izgubila je, međutim, dvije. Argentina je susret otvorila rastrčanije, raspoloženije, ali bez osobitih prilika pred vratima Julia Cesara (najbolji je bio šut Messija u 13., ali izvan okvira vratiju). Brazilci, pak, u prvom redu Kaka, prvih 20-tak minuta praktički nisu izašli iz svog šesnaesterca, ali u 24. je minuti opću nevjericu na stadionu izazvao Luisao.

Vezane vijesti

Slobodan udarac je izveo Elano, a Luisao nečuvan od sviju sam je na 10-tak metara visoko skočio i glavom poslao loptu u mrežu Andujara. Šest minuta poslije ponovno je Elano svojim slobodnim udarcem prouzročio nered u zadnjoj liniji Argentine, lopta se odbila od živog zida, Kaka i Felipe Melo su pucali i Andujar se obranio, ali je na odbijanac natrčao Luis Fabiano, podebljao vodstvo i izazvao muk u Rosariju.

Najveću šansu u prvom poluvremenu da koliko-toliko olakša svojim suigračima drugih 45 minuta u 37. je prokockao Maxi Rodrigeuz kojem je Julio Cesar jedan-na-jedan skinuo udarac i obranio visokih 2:0, a s druge je strane Andujar u posljednji čas vršcima prstiju uspio izvući šut Luisa Fabiana u 43. minuti.

U drugom poluvremenu Argentinci koji su uoči utakmice najavljivali "jedina opcija su tri boda, jedan je kao nijedan" krenuli su odlučnije (Maradona je uveo Sergija Agüera), ali prvih 15-tak minuta izazvali su tek prve zvižduke u Rosariju. Raspoloženje se stubokom promijenilo u 65. minuti golčinom Datola - Napolijev je napadač probušio Julija Cesara s 30-tak metara i vratio živost i među navijače i Maradonu i suigrače.

Svjetlo je u tunelu, međutim, nakon samo dvije minute ugasio ponovno Luis Fabiano. Najbolji je strijelac Kupa konfederacija postigao svoj drugi gol večeri, 25. ukupno: Kaka ga je briljantno proigrao, a Luis Fabiano je još ljepše potkopao loptu iznad istrčalog Andujara i ponovno ispred Argentinaca otvorio dva gola prednosti.

Gaučosi su pokušavali (Milito u dva navrata, ali oba mu je puta obranio njegov iz Intera Julio Cesar), Brazilci su rutinski čuvali prednost i nakon isteka 90. minute proslavili svoju 36. pobjedu protiv Argentine (34 puta su izgubili od ukupno, 24 puta su remizirali) i pobijedili ih i četvrti put u posljednjih pet utakmica.

Samo su posljednju utakmicu Argentinci izvukli bod (0:0), a komplekse im Brazilci nabijaju još od 2005. i kvalifikacija za SP u Njemačkoj, utakmice koju je Argentina dobila 3:1. Sljedeće tri (Kup konfederacija 2005. 4:1, prijateljska 2006. 3:0 i Copa America 2007. 3:0) i sinoćnju (3:1) odnijeli su Brazilci.

Brazil je nakon 18. utakmice bez poraza svoj posao u kvalifikacijama odradio (30 bodova Seleçao je skupio tri kola prije kraja osam više od Argentine na četvrtom mjestu), a Maradona, Messi i co. u preostala će tri kola nakon petog poraza u kvalifikacijama (još i Kolumbija, Čile, Bolivija i Ekvador) protiv Paragvaja i Urugvaja u gostima i Perua u Argentini proliti poprilično znoja ne bi li obranili četvrtu poziciju i izborili direktan plasman na SP (peta reprezentacija u CONMEBOL-u igra play-off protiv pete u CONCACAF-u).

CONMEBOL, 15. kolo:
Argentina - Brazil 1:3

Tablica:
1.Brazil 15 8 6 1 +21 30
2.Čile 15 8 3 4 +9 27
3.Paragvaj 15 8 3 4 +8 27
4.Argentina 15 6 4 5 +2 22
5.Kolumbija 15 5 5 5 -2 20
6.Ekvador 15 5 5 5 -4 20
7.Urugvaj 15 4 6 5 +6 18
8.Venezuela 15 5 3 7 -7 18
9.Bolivija 15 3 3 9 -12 12
10.Peru 15 2 4 9 -21 10

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!