Nogomet

"Vjerujem u svoj najveći uspjeh"

Borna Rupnik • ponedjeljak, 07.09.2009.
"Vjerujem u svoj najveći uspjeh"
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatska nogometna reprezentacija sutra putuje u London na jedan od ispita ove generacije. Slaven Bilić nije propustio spomenuti koliko poštuje Engleze, ali ni koliko vjeruje u pozitivan rezultat...

Slaven Bilić u proteklim je kvalifikacijama postao junak nacije odvevši svoje nogometaše do dvije pobjede nad Engleskom. No, na putu prema Svjetskom prvenstvu Gordi Albion je uzvratio usred Zagreba te se na Wembley ovoga puta ide na popravni ispit.

"Upravo bi zbog trenutačne situacije pobjeda u srijedu bila bi najveći uspjeh moje izborničke karijere. Trebaju nam ti bodovi, koji vode u raj", istaknuo je hrvatski izbornik, osvrnuvši se i na pojam koji se često spominjao poslije bjeloruskog gostovanja na Maksimiru.

"Mi smo Hrvati malo subjektivni kada govorimo o sreći. Nas je nesreća uništila protiv Turske i mislim da nam se treba vratiti u većoj mjeri nego što nas je pratila u subotu. Ipak, ne treba se oslanjati na takve stvari", objasnio je Bilić.

Još uvijek nije otkrio u kakvom se sastavu planira suprotstaviti Englezima: "Slabiji smo bez Modrića i Ćorluke, ali oslabljeni smo išli i u Moskvu. Nije svejedno imamo li njih dvojicu ili ne, ali imamo i druga rješenja. To smo već više puta pokazali".

"Nitko nije slučajno došao u reprezentaciju", nastavio je izbornik, "i sve smo njih dugo pratili i analizirali. Deveto mjesto na svijetu ne možete osvojiti samo s jedanaestoricom igrača. Zato vjerujem u uspjeh protiv Capella.".

Goran Vučević detaljno je pratio utakmicu Engleske i Slovenije, a Bilić je prenio dio njegovih zaključaka: "Imaju dvije mogućnosti u veznom redu i u napadu. Za što će se odlučiti saznat ćemo 90 minuta prije utakmice, kada vidimo njihov sastav. Međutim, moji igrači već znaju što ih čeka ako zaigra Heskey, a što ako zaigra Defoe".

"Engleze poštujemo najviše na svijetu", završio je Bilić, "i oni su na svom terenu uvijek favoriti, bez obzira na to protiv koga igraju. Mi imamo snagu, želju i nadu u pozitivan rezultat. Zapravo, očekujemo ga".

Niko Kranjčar istaknuo je nužnu dozu samokritike nakon teško izborene pobjede nad Bjelorusijom: "Moramo biti kompaktniji i bolji od toga. Tada će doći i šanse, premda nam neće biti lako. Pokušat ćemo strpljivo kontrolirati svoju igru".

No, protivnik će poduzeti sve da nam poremeti planove. "Bit će iznimno napaljeni. Svi pamte da smo im uskratili odlazak na Europsko prvenstvo, sjećaju se naše igre i našeg slavlja, ali mi nestrpljivo čekamo početak susreta".

Wembley je Kranjčaru ostao u dobroj uspomeni. Tamo je zabio engleskoj reprezentaciji i osvojio FA kup s Portsmouthom. U srijedu ga ipak čeka vjerojatno najsnažniji suparnik: "Najteže je protiv Rooneya, on je njihov najnezgodniji igrač. Gerrard i Lampard su posebna klasa, igraju u velikim klubovima i često zabijaju. Lampard može zabiti i 20 golova po sezoni".

A željni su reprezentativnog uspjeha. Njima je ovo vjerojatno posljednja prilika za velik rezultat na Svjetskom prvenstvu. Ne treba se zavaravati, oni vjeruju da mogu postati prvaci svijeta", zaključio je Niko Kranjčar.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!