Ostali sportovi

Valverde preuzeo zlatnu majicu

Maja Giljanović • ponedjeljak, 07.09.2009.
Valverde preuzeo zlatnu majicu
Foto: EPA

Trećim mjestom nakon devete etape zlatnu je majicu vodećeg u ukupnom poretku preuzeo najveći favorit Vuelta a Espane Alejandro Valverde.

Najvećem favoritu Vuelta a Espane Alejandru Valverdeu treće je mjesto u devetoj etapi 186 kilometara dugačkoj od Alcoya do Xorret de Catija donijelo zlatnu majicu vodećeg u ukupnom poretku.

Španjolac (Caisse d'Epargne) je u samom finišu izborio podij, a pobjegli su mu tek Marco Marzano (Lampre) na drugom i Gustavo Cesar (Yacobeo) na prvom mjestu koji je domaćim navijačima donio prvo veselje na ovogodišnjoj Vuelti. Cesar je odrešito startao i bio dio odmetnutih nakon samo tri kilometara utrke, a preživio je (on i Marzano jedini od bjegunaca) i uspon na Alto de Xorret de Cati nagiba od 17 do 20 %.

Valverde je bonus bodovima (sekundama) preskočio Cadela Evansa (sedam sekundi) na drugom mjestu ukupnog poretka, a treći je Robert Gesink (36 sekundi sporiji od Valverdea). Manju je dubiozu izazvao David De La Fuente (Fuji-Servetto) i kojeg je Evans uperio prstom i optužio ga da je sigurnu svoju treću poziciju poklonio sunarodnjaku Valverdeu i omogućio mu dragocjeni bonus.

Devetu su etapu obilježila i odustajanja redom Barreda, Lefevrea, Davisa i Gaztanage, a prvi je put na ovogodišnjoj Vuelti Vacansoleil izostao iz grupe koja je napala na samom startu (pobjegli su među ostalima Quick Step, Lampre, Fuji-Servetto, Cofidis, Contentopolis, Xacobeo i Cajasur).

Da je Valverde smišljao 10. etapu, ovako bi je zamislio. Od Alicantea do Murcije su 162 kilometara, najveći izazov bit će uspon na Cresta del Gallo 12 km prije cilja, ali Valverdeu koji je rodom baš iz seoceta u pokrajini Murciji trebala bi biti "šala mala".

Vuelta a Espana, 9. etapa:
1. Veloso (Španjolska, Xacobeo) 5h21:04
2. Marzano (Italija, Lampre) +21
3. Valverde (Španjolska, Caisse d'Epargne) +36
4. La Fuente (Španjolska, Fuji-Servetto) +41
5. Gesink (Nizozemska, Rabobank) +41
...

Ukupan poredak:
1. Valverde (Španjolska, Caisse d'Epargne) 36h26:40
2. Evans (Australija, Silence-Lotto) +7
3. Gesink (Nizozemska, Rabobank) +36
4. Danielsen (SAD, Garmin-Slipstream) +51
5. Basso (Italija, Liquigas) +53
...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!