Nogomet

Soldo: "U Dinamu jedno pričaju, drugo rade"

Tomislav Pacak, Vedran Attias • utorak, 08.09.2009.
Soldo: "U Dinamu jedno pričaju, drugo rade"

Od Kölna preko Dinama do hrvatske reprezentacije - niti jedna tema nije bila tabu tijekom razgovora sa Zvonimirom Soldom, jedinim hrvatskim trenerom u ligama Petice…

Proslavljeni brončani, legendarni kapetan Stuttgarta, bivši trener Dinama, a sadašnji Kölna, bio je naš domaćin u četvrtom najvećem njemačkom gradu. Nekoliko stotina metara od veličanstvene kölnske katedrale (Kölner Dom) proveli smo nekoliko sati razgovarajući o svim temama, a kada malo popusti onaj prvotni Soldin gard možete naučiti i čuti štošta zanimljivog, posebno o odnosima u hrvatskom nogometu.

42-godišnji trener, koji je u ovom gradu završio prestižnu trenersku akademiju, izrazito je miran, staložen i odmjeren čovjek od kojeg nećete čuti niti jednu nepažljivo sročenu rečenicu, a kroz sve to lako proniknete do njegovog karaktera i shvatite kako se poštenim pristupom radu mogu postići velike stvari u karijeri, primjerice – gotovo 200 puta povesti Stuttgart na teren kao kapetan.

Vezane vijesti

Köln, kojeg je Soldo preuzeo ovog ljeta, nije startao dobro u Bundesligi, kumovao je tome težak raspored, ali nije jedino objašnjenje:

”Imamo i problem da neki od ključnih igrača nisu spremni, njima će trebati neko vrijeme da uđu u ritam – to može potrajati dva tjedna, mjesec ili cijeli ovaj prvi dio prvenstva. Mogli smo osvojiti i koji bod više, recimo protiv Wolfsburga i Eintrachta, pa čak i HSV-a gdje smo sami sebi zabili tri gola. Bez obzira na poteškoće, očekivao sam dva-tri boda više.”

Nisu pomogle ni ozljede odnosno nestandardnost ključnih igrača – ovoljetnih pojačanja Podolskog i Manichea te starosjedioca Novakoviča.

Pritisak? ”Pritisak imaš svugdje, čim se baviš ovim poslom svejedno je u kojem si klubu. Köln je malo specifičan jer je ovo medijski grad, pa je pritisak malo izraženiji nego u drugim njemačkim gradovima. No, mogu se s tim nositi bez problema. U svlačionici nervoze nema, sve je pod kontrolom. Pokušao sam to razdrmati prošli tjedan, da ne bude ono ‘falilo nam je malo’. Pokušavamo ići preko granice da počnemo pobjeđivati. Igrači su možda malo ‘brundali’, ali morali smo nešto promijeniti da im pokažemo da mogu više od onoga što trenutno pružaju.”

Bez obzira na slab početak, Soldo ima u čemu i uživati u Njemačkoj: ”Lijepo je za igrati jer su stadioni uvijek puni, a liga je vrlo interesantna. U takvoj je atmosferi lijepo i raditi. Favorit je uvijek Bayern, oni jedini od početka sezone mogu reći da idu na prvo mjesto, drugi teško. No uvijek se može dogoditi iznenađenje kao što je učinio Wolfsburg.”

Gdje je u toj priči Köln? ”Naš je cilj bio da se ne borimo za ostanak, da budemo u sredini tablice. Lani smo osvojili 39 bodova, ove godine je cilj osvojiti bod više. Mislim da je to realno s obzirom na sastav, kad budemo fit i zdravi – možemo se nositi sa svakim.”

U kombinacijama za Köln ovog je ljeta bilo i nekoliko hrvatskih igrača, ali ponajviše iz financijskih razloga niti jedna kombinacija nije se ostvarila. Soldo je želio Pokrivača (preskup), priznao nam je da je htio i igrača tipa Nike Kranjčara - a najbliže takvom je sami Niko Kranjčar – no Portsmouth je tada tražio previše: ” Nama su za njega tražili osam milijuna funti, i Niko je htio malo čekati jer je u prvom mjesecu mogao potpisati bez odštete.” Soldinim hendikepom tako se pokazao dolazak Podolskog za 10 milijuna eura, ograničilo je to mogućnosti novih transfera.

U odnosu na vrijeme dok je igrao u Stuttgartu, bundesligaši više ne spadaju u sam europski vrh. Tada su Nijemci imali prvake Europe (Borussia Dortmund, Bayern), danas su ipak daleko od Engleza i Španjolaca:

”Mislim da će Bundesligaši opet kandidirati za vrh Europe. Bundesliga je interesantna jer se igra za navijače, zbog toga su stadioni uvijek puni i svatko može pobijediti svakoga. Možda je u Premiershipu ili Primeri veća koncentracija kvalitete, ali i ovdje je vrlo atraktivno.”

Kakvoj, pak, igri teži Soldo u svom novom klubu? ”Prošle godine smo igrali dosta na kontre, a pokušavamo to promijeniti, da mi budemo ekipa koja će određuje ritam utakmice, najviše kroz kratke pasove. Imamo ekipu za to, ali treba vremena.”

ODLAZAK IZ DINAMA

Polako smo temu skretali u zanimljivije vode – one hrvatske, premda je ”Zvonni” nevoljko pričao o razdoblju u Dinamu, pažljivo birajući glagole.

Usporedbe su nezahvalne, pa se tako Soldo nije upuštao u procjenjivanje toga gdje bi Dinamo danas bio u Bundesligi, ali je naglasio da razlika između Dinama i jednog bundesligaša nije u treninzima već u intenzitetu utakmica.

Kako u tom svijetlu komentira uvođenje Lige 16? ”Ja sam bio za Ligu 10. Prva i druga liga sa po deset klubova, četiri regionalne lige, gdje ispadaju četiri kluba i ulaze četiri, pa se svi za nešto bore.”

Organizacijski Dinamo ima sve preduvjete za Europu, priznaje to Soldo, ali pogreška je u sljedećem: ”Nije lako dok pričaš jedno, a radiš drugo. Ne možeš govoriti o iskoraku, a s druge strane prodavati najbolja 2-3 igrača svake sezone.”

A može li Dinamo zadržati te najbolje igrače kada oni odluče otići? ” Koliko vidim, dobro zarađuju Dinamovi igrači. Nije lako zadržati igrača koji se odlući otići u inozemstvo, ali onda to tako treba i reći.”

Pametnome dosta, još jedan podsjetnik zašto je Soldo napustio Modre nakon osvajanja super uvjerljive dvostruke krune. Morali smo ipak pitati direktno zašto je to učinio, dobili smo dobro poznati odgovor: ”Nisam imao odličan odnos s braćom Mamić, ne mora se to posebno naglašavati, a zbog toga sam otišao. Nismo se našli na istoj valnoj duljini, pa je rastanak bio najbolje rješenje.”

Više od toga od Solde ne bi izvukli ni agenti CIA-e, barem ne pred mikrofonom. No, bez obzira na nelijep rastanak, Soldo ima ugodne uspomene na rad u svom klubu: ”Imao sam odličnu suradnju s ekipom, bilo mi je jako lijepo.”

I današnjem Dinamu Soldo želi sve najbolje, ali naglašava da je i ulazak u Europsku ligu lijep uspjeh te da ne treba stavljati imperativ prolaska dalje: ”Mislim da je Dinamov najveći problem što se momčad mijenja svake godine, a tako se ne može doći do rezultata; barem ne onih koji se iz godine u godinu najavljuju. Prema mojem mišljenju, veliki je uspjeh što je Dinamo ušao u Europsku ligu i tako si omogućio još šest europskih utakmica. To je zaista velika stvar.”

Soldo, za razliku od nekih drugih Dinamovih trenera, nije imao svoje ”posebne veze” u novinarskom miljeu, pa ne treba nikoga čuditi (a ne čudi ni Soldu) da u medijima nije uživao podršku kakva bi bila prikladna treneru tako uvjerljivog prvaka države:

”Nisam se nikad opterećivao medijima, nemam problema s kritikom. Ako netko napiše stručnu analizu, da momčad ne igra dobro zbog ovog ili onog razloga, to je u redu. Međutim, ne volim kada netko soli pamet kako se treba ponašati, kako treba s ovim ili onim.”

U skladu sa svojim karakterom, Soldo nije pronašao nikakvo osobnu satisfakciju što je kao u inat tim raznim napisima postao jedini hrvatski trener u ligama Petice: ”Ne opterećujem se time. Meni bi bilo draže da sam u svom gradu, da živim i radim u svom gradu, ali situacija u našem nogometu može biti puno bolja nego ona što jest. Kada sam otišao odlučio sam da više neću raditi u Hrvatskoj, to se nije promijenilo.”

O REPREZENTACIJI

Ovih dana u žiži zanimanja ipak je reprezentacija za koju je Soldo imao samo riječi podrške: ”Reprezentacija ima odličnu ekipu i odličnog izbornika, nadam se da će i ostati. Kod nas se sve stavlja pod neki upitnik, a reprezentacija nam je jedina stvar u nogometu koja valja. Ako to izgubimo, možemo staviti ključ u bravu i gotovo s nogometom. Mi se uvijek potrudimo da nešto kopamo, ne znam zbog čega.”

Usprkos komplimentima igračima i stručnom stožeru, Soldo ne bježi od realnosti da je situacija u skupini trenutno teška: ”Nedostajat će nam ona dva boda protiv Ukrajine kod kuće. Bit će nam teško protiv Engleske jer su Ćorluka i Luka vrlo bitni za našu momčad, ako uspijemo uzeti bod bila bi to velika stvar.”

Zamijeniti Luku Modrića bit će sve samo ne lak zadatak: ”Teško je zamijeniti igrača kao što je Luka Modrić. On je igrač koji igra na više pozicija i to je vrlo teško. Ne može se u jednoj utakmici promijeniti sustav igre nego jednostavno treba većim angažmanom nadomjestiti njegov izostanak; ako je tako nešto moguće. Rakitić nije u idealnoj formi i to je također problem jer bi nam onda bilo dosta lakše. Za ovakvu utakmicu svi trebaju biti sjajni, a trenutno mi se čini se naši igrači nisu u takvoj formi.”

Niko Kranjčar može biti rješenje za zadnjeg veznog i na Wembleyju: ”Niko je vrlo pametan igrač i ako ima igrača iza sebe, kao što ima Vukojevića, onda on itekako može biti koristan u sredini gdje treba biti netko tko može primiti loptu i organizirati napad.”

Soldina obitelj ostala je u Hrvatskoj dok “pater familias” radi u Njemačkoj; vjerojatno i zbog toga imali smo šansu provesti cijelu večer u razgovoru o nogometu s trenerom jednog bundesligaša. Ispalo je puno zanimljivije nego što o Zvonimiru Soldi vlada mišljenje u hrvatskoj javnosti.

Profesionalac od glave do pete, pojavom, razmišljanjem i nastupom – tako ugodna pojava u hrvatskom nogometu čiji su najglasniji predstavnici Soldina sušta suprotnost. Nažalost.

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 3177:22+5581
2Bayern 3290:41+4969
3Stuttgart 3273:39+3467
4RB Leipzig 3274:36+3863
5Borussia D. 3264:40+2460
6Eintracht Frankfurt 3147:42+545
7Hoffenheim 3256:64-840
8Freiburg 3143:55-1240
9Augsburg 3249:57-839
10Werder Bremen 3243:52-938
11Heidenheim 3144:52-837
12Wolfsburg 3240:51-1137
13Borussia M. 3255:62-733
14Union Berlin 3126:50-2430
15Bochum 3137:62-2530
16Mainz 05 3132:49-1728
17Köln 3124:54-3023
18Darmstadt 3230:76-4617

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!