Nogomet

Englezi: Žedni smo hrvatske krvi

Antonija Pavlić • srijeda, 09.09.2009.
Englezi: Žedni smo hrvatske krvi
Foto: Davor Sajko

Engleski mediji nisu previše pozornosti posvetili klasičnim najavnim tekstovima prije "povijesne" utakmice s Hrvatskom na Wembleyju. Gotovo svi eminentniji portali u sjećanje prizivaju kobni poraz i eliminiranje s Eura prije dvije godine, te zazivaju osvetu za kojom žude nogometaši "čarobnjaka" Fabija Capella...

Engleski mediji prilično su samouvjereno (prepotentno?) najavili današnji okršaj protiv Hrvatske na Wembleyju; utakmicu koju će s velikim zanimanjem pratiti gotovo čitav nogometni svijet.

Sve tiskovine, tabloidi i internetski portali kao glavnu motivaciju u misli prizivaju kobni 21. studeni 2007., a najslikovitije taj tužni događaj u uvodu svoje najave naslovljene "Englezi žedni osvete" opisuje Times. "Slike i uspomene i dalje su jake i neizbrisive - Carsonov razočarani pogled na namočenom i tmurnom Wembleyevom travnjaku, Darrent Bent s rukama na glavi, znajući da je propustio priliku biti herojem nacije."

"Bio je to, i ostao, trajni napad na naše osjećaje - silovita kiša, zavijanje vjetra, kakofonija ruganja nakon posljednjeg sučeva zvižduka, a povrh svega Steve Mclaren pokriven kišobranom pored aut linije."

Upravo su Mclarena u nastavku apostrofirali kao glavnu prednost u današnjem srazu s Hrvatima. "Bolna Mclarenova lekcija je, nadamo se, naučena, premda nas i dalje pomalo straši povratak momčadi Slavena Bilića na Wembley. Momčad pod ravnanjem Fabija Capella dobila je upravo ono što je Mclarenu nedostajalo - mogućnost prebrođivanja teških perioda utakmica. Mclarenov mizeran niz zauvijek će biti obilježen scenom 'skrivanja' ispod kišobrana te kobne noći."

Engleski dio internetske stranice Goal.com okršaj je Gordog Albiona i Vatrenih pak smjestio među velike, svjetski poznate derbije, te je apostrofirao koliki su rivalitet stvorili nedavni međusobni okršaji ove dvije ekipe.

Kao i velika većina ostalih sigurno prognozira englesko slavlje (ponudili su točan rezultat 2:1), čvrsto vjerujući u nastavak stopostotnog niza "čarobnjaka i spasitelja svih Engleza" Fabija Capella i njegove "preporođene, nove, prosvijetljene momčadi".

U rubrici "igrači koje treba pratiti" u Engleskom su "redu" istaknuli braniče Glena Johnsona i Aarona Lennona, dok su kod Hrvata taj status dobili Niko Kranjčar (zanimljivo im je kako će zamijeniti svog novog suigrača u Tottenhamu Luku Modrića), te Ivan Rakitić, kojemu pripisuju veliki potencijal, ali i brzo i kvalitetno napredovanje, kako u Njemačkoj, tako i u kockastom dresu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!