Nogomet

Bilić: "Ne bih ništa mijenjao"

Marin Vuković • petak, 11.09.2009.
Bilić: "Ne bih ništa mijenjao"
Foto: Davor Sajko

Nakon najtežeg poraza u povijesti reprezentacije teško je biti dobro raspoložen, niti dva dana nakon utakmice na Wembleyu nije lako zaboraviti "petardu". Izbornik Slaven Bilić ipak je spremno odgovarao na pitanja svi okupljenih novinara u Sheratonu i ustvrdio kako u pripremi utakmice svejedno ne bi ništa promijenio.

Kapetan reprezentacije Darijo Srna već je jednom spomenuo grč koji se u posljednje vrijeme osjeća u svlačionici, no Slaven Bilić smatra da to nije bio razlog poraza: "Nisam primijetio grč, osim možda malog grča kod nekolicine, no na temelju toga smo i slagali prvu jedanaestorku. Svi igrači bili su napaljeni na utakmicu i spremni ostaviti srce na terenu", rekao je izbornik.

Jesu li ga doista i ostavili na Wembleyu, bilo je potpitanje. "Naravno da jesu, siguran sam da su dalisve od sebe i nikome ništa ne zamjeram.", dodao je.

Pitanje na koje su svi željeli odgovor bilo je pitanje lijevog beka, kobne pozicije preko koje smo u dvije utakmice s Englezima primili čak osam pogodaka. Zašto Nikola Pokrivač, a ne Hrvoje Čale? "Naša je procjena bila da je Pokrivač bolji izbor. Što se Čale tiče, upravo ste se vi u medijima čudili kad sam ga uopće pozvao u reprezentaciju, a sada me pitate zašto nije igrao od prve minute! Nismo mi bili loši samo na poziciji lijevog beka, nego na svim pozicijama, i da je Čale igrao ne mora značiti da bi išta bilo drugačije."

Bilić je istaknuo i kako sebi i stručnom stožeru ništa ne zamjera i vjerojatno ne bi promijenio ništa. "Najgore je pitanje zamjeram li si što, jer ako odgovorim negativno ispast će smiješno nakon ovakvog teškog poraza. Međutim, ponovit ću, u pripremi utakmice ne bih ništa mijenjao, postavili smo momčad logično, ali je sve ispalo naopako", tvrdi Bilić.

Bez obzira na težak poraz hrvatske nade u odlazak na Svjetsko prvenstvo i dalje žive, Hrvatska je po snazi realno druga reprezentacija u skupini 6 i trebala bi izboriti doigravanje. "Po svemu prikazanom druga smo reprezentacija u ovoj skupini i zaslužujemo odlazak na Svjetsko prvenstvo. Ja sam uvjeren da ćemo to i ostvariti", odlučan je Bilić.

Bi li eventualni neodlazak na Svjetsko prvenstvo bio neuspjeh ove generacije i Bilića kao izbornika? "Bio bi to svakako neuspjeh. Hrvatska je navikla na nastupe na velikim natjecanjima i premda smo u teškoj skupini bio bi neuspjeh da se ne plasiramo", priznaje izbornik.

Hrvatska svoju posljednju utakmicu u ovoj kvalifikacijskoj skupini igra 14. listopada u Kazahstanu, a dotad će već biti poznat ishod utakmice između Ukrajine i Engleske, koja se igra četiri dana ranije.

"Mi smo još uvijek itekako u igri, pobijedit ćemo Kazahstan, a mislim da Ukrajinci protiv ovakve Engleske nemaju što tražiti, bez obzira u kojem sastavu nastupila. Bit će težak osjećaj gledati utakmicu 10. listopada, ali slično je bilo i 1997. godine kada smo čekali ishod utakmice između Danske i Grčke."

"Englezi su bolji od Ukrajine, ne bi smjeli izgubiti, a mi zatim moramo dobiti Kazahstan i povratkom najboljih igrača dobro odraditi doigravanje", rezimirao je Bilić.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!