Košarka

"Bit ćemo spremni za završnicu"

Mihaela Bradovski • utorak, 15.09.2009.
"Bit ćemo spremni za završnicu"
Foto: EPA

Nakon teško izborene pobjede protiv Njemačke, lakše se diše. Hrvatska je ostvarila prvi cilj, prošla je u četvrtfinale Europskog prvenstva, a dalje je sve moguće...

Potpuno iscrpljeni Roko Ukić stao je pred kamere HTV-a. Roko je odigrao odličnu utakmicu, a njegov izraz lica sve je odavao. "Bilo je teško. Kao što rezultat sugerira, bila je to prava borba. Neću reći teže nego što smo očekivali jer smo znali da je i njima to ključna utakmica, da će i oni dati 300 posto. Objektivno, pogodili su neke stvarno teške šuteve, međutim, mislim da smo stvarno bili najbolji, to ne mislim kvalitetom, već u glavi, onda kada je najviše trebalo. Pri kraju smo pogodili isto neke teške šuteve, skinuli nekoliko skokova, odigrali par dobrih obrana i sigurno zasluženo pobijedili. Sad smo tamo gdje smo željeli doći prije prvenstva i radi toga moramo biti zadovoljni."

Zadovoljan prolazom bio je i Jasmin Repeša kojeg posebno veseli pristup i borbenost naših igrača.

"Općenito mislim da je prvenstvo ujednačeno i mislim da će tako biti i do kraja. Ono što je nas interesiralo je dobiti utakmicu protiv protivnika, kao što ste vidjeli, odlučnog, s mentalitenom po kojem nikada na odustaju i tako smo se i pripremali. Imamo faze kada dolazimo do krize u igri i rezultatu, ali bitno je da pri tome nismo izgubili glavu, posebno kada su oni pogađali trice koje ne ulaze svaki dan. Odigrali su sjajnu utakmicu, ali mi smo prije svega pristupom odgovorili kako treba. Sigurno da igra mora biti bolja i nadam se da ćemo je popraviti sa utakmicama koje dolaze. Danas nam je ipak bilo najvažnije dobiti utakmicu koja je bila izuzetno teška."

Iako je ostvaren prvi cilj plasmanom u četvrtfinale, izbornik smatra kako neće biti ništa lakše u psihološkom odrađivanju susreta u nokaut fazi. Naš posao nije završio prolaskom u četvrtfinale.

"Ne vjerujem da je period grča i pritiska završen jer mi nismo došli samo igrati četvrtfinale, to je nešto što smo morali napraviti, međutim, kao minimum rezultata postavili smo plasman na Svjetsko prvenstvo, ali smo svi, od igrača do stručnog stožera, najavili da idemo napraviti rezultat koji će biti stepenicu više od onih koje smo imali zadnje dvije, tri godine. Ne odustajemo od takvih razmišljanja, igra mora biti bolja, mentalno smo se dosta potrošili, niti jedna nam utakmica nije bila laka, ali mislim osobno da smo fizički bolji od svih drugih koji nas čekaju. Kažem, mentalno smo istrošeni, ali ako nismo postali jači nakon svih ovih teških utakmica onda nećemo biti nikada."

Unatoč vidnom umoru, izbornik vjeruje kako će biti dovoljno vremena za oporavak do četvrtfinala.

"Za odmor i oporavak imamo dosta vremena, pojedini igrači su nam zaista bili na granici sa svojim mogućnostima, ali izdržali smo svi, na sreću, nitko se nije ozlijedio. Apsolutno imamo vremena da se oporavimo u svakom pogledu, i mentalnom i fizičkom, i pripremimo za utakmice koje nas čekaju."

Jednako smatra i Ukić. "Teško je, ali srećom imam brz oporavak. Nakon teške utakmice s Francuskom i ganjanja Parkera mislim da sam energetski bio dobar. Sve je bilo ok što se toga tiče i siguran sam da ću se i ja i svi ostali s većom minutažom stići oporaviti."

Što Ukić očekuje u četvrtfinalu? "To je jedna utakmica u kojoj je sve moguće, nije bitno protiv koje reprezentacije na svijetu igraš, bilo da si favorit ili u podređenoj situaciji, 40 minuta strašne borbe. Nadamo se da možemo igrati i s jednom i drugom reprezentacijom. Uostalom, tokom priprema smo to pokazali, iako smo od Slovenije izgubili dva puta, to su bili izjednačeni susreti. Tursku smo dobili na njihovom terenu, oni su se sada digli. Vidjet ćemo. Ima dosta dana za pripremu, samo da sutra saznamo protiv koga točno igramo i da se možemo pripremiti na adekvatan način."

Izbornik Repeša vjeruje kako nije posebno važno s kim igramo već da podignemo igru. "Mi moramo misliti o sebi. Igru moramo popraviti, mislim da nismo imali tu kvalitetu koju želimo, međutim, došli smo tamo gdje smo trebali biti. Moramo razmišljati o sebi, tko bude bit će, idemo korak po korak pa do kuda stignemo. Na kraju bih samo rekao kako se nadam da ćemo imati u Katowicama puno više navijača. Pozvao bih ih sve, a za uzvrat garantiram jedan fenomenalan pristup."

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!