Košarka

Turska i Slovenija se bore za Hrvatsku

Matej Milanović • srijeda, 16.09.2009.
Turska i Slovenija se bore za Hrvatsku
Foto: Bruno Blumenschein

Posljednje kolo Skupine F na Europskom košarkaškom prvenstvu donosi dvoboj Turske i Slovenije za prvo mjesto u skupini. Pobjednik tog susreta igrat će s Hrvatskom u četvrtfinalu. Druga dva velikana u skupini, Srbija i Španjolska, još mogu ispasti, no trebali bi imati relativno lagan posao protiv Litve i Poljske...

Nama najvažniji susret posljednjeg kola skupine F bit će onaj između Turske i Slovenije. Pobjednik tog dvoboja osigurat će prvo mjesto u skupini i četvrtfinale protiv Hrvatske. Turska je još uvijek neporažena. Namučila se u zadnja dva kola sa Španjolskom i sa Srbijom, ali i dalje pobjeđuje.

Posebno u dvoboju sa našim susjedima pokazali su puno loših stvari i Slovenci bi mogli to iskoristiti da ih iznenade. Tursku predvode Ilyasova i Turkoglu, a jako su dobro dosadašnje utakmice odradili Asik i Arslan. Čak i da izgube ne mogu gore od druge pozicije koja bi im donijela Grčku u idućem krugu.

Slovenci su s druge strane već izgubili jednu utakmicu, od Španjolske u produžetku. Pobjeda im osigurava prvo mjesto i derbi s Hrvatskom, a poraz bi ih teoretski mogao baciti i na treću poziciju, iako bi za to trebao gotovo nemogući poraz Srbije uz istovremenu pobjedu Španjolaca.

Slovenci imaju nekoliko problema s ozljedama i Goran Dragič će sigurno preskočiti dvoboj s Turskom. Usprkos tome imaju dovoljno dobrih igrača koji mogu zamijeniti ozlijeđene, pa im ti problemi ne bi trebali previše pomrsiti račune.

Srbija je u prošloj utakmici vlastitim greškama izgubila od Turske i upropastila šanse za viši plasman u skupini. Zato će protiv Litve tražiti pobjedu kojom bi osigurali treće mjesto u skupini i četvrtfinalni dvoboj sa Rusijom. Litva je najveće razočaranje dosadašnjeg Eurobasketa i očigledno je da nisu uspjeli nadomjestiti brojne nedolaske. Samim time teško je očekivati da će iznenaditi Srbe koji bi trebali doći do lagane pobjede.

Članovi srpske reprezentacije Miloš Teodosić i Nenad Krstić već su nakon poraza od Turske najavili da će se potpuno koncentrirati na Litvance i na osiguravanje što boljeg plasmana za četvrtfinale.

Posljednji je susret onaj između domaće Poljske i Španjolaca. Malo vjerojatna pobjeda Poljske omogućila bi im ulazak u četvrtfinale i Španjolce bi izbacila iz natjecanja.

Poljaci nemaju neke velike zvijezde u sastavu i nemaju duboku klupu. Od jakih momčadi jedino su sa Srbijom izgubili malom razlikom, a Turska i Slovenija uvjerljivo su ih nadigrali. Španjolska pak ima nekolicinu svjetski poznatih igrača i praktički dvanaestoricu momaka koji mogu ući u bilo kojem trenutku i odlučiti utakmicu.

Na ovom Eurobasketu aktualni Svjetski prvaci već su dvaput gubili, Sloveniju su svladali tek u produžetku i dugo su se mučili sa Velikom Britanijom. No, bez obzira na to, poraz Gasola, Navarra, Rubia i ostatka društva od Poljske bio bi prvoklasno iznenađenje. Pobjedom će najvjerojatnije osigurati četvrto mjesto. To bi se moglo promijeniti jedino u slučaju poraza Srbije protiv Litve. Tada bi bili treći, odnosno čak i drugi ako bi Slovenija izgubila od Turaka.

Eurobasket, Skupina F, Lodz, Posljednje kolo, 16.09.:
Litva - Srbija 15:45h
Poljska - Španjolska 18:15h
Turska - Slovenija 21h

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!