Ostali sportovi

Rivalstvo koje je uzburkalo duhove

Mario Majdić Natrlin • petak, 18.09.2009.
Rivalstvo koje je uzburkalo duhove
Foto: Zvonimir Miletić

Ove će se nedjelje, u drugom tjednu sezone, u New Yorku sastati dvije divizijske momčadi, NY Jetsi i New England Patriotsi, između kojih vlada dugogodišnje rivalstvo koje je ove godine poprimilo neke nove dimenzije...

Obje momčadi su pobijedile u prvim utakmicama, Jetsi na veoma impresivan način protiv Texansa s prvim pečatom Rexa Ryana, njihovog novog trenera, dok su Patriotsi priredili dobrodošlicu povratniku, dodavaču Tomu Bradyju, koji im je, udruživši se s Benjaminom Watsonom, zahvalio bacivši dva TD dodavanja za preokret pred sam kraj utakmice.

Kompleksi manje vrijednosti

Rivalstvo je rezultatski izjednačeno na omjeru 49-49-1, ali su Jetsi pripitomljeno i u tišini promatrali dominaciju uskrsnule franšize iz Bostona koja je dominirala NFL-om u ovom desetljeću. Čak ni prošlogodišnji dolazak velikana Bretta Favrea i pobjeda nad Patriotsima, nije podigla toliko buke, niti je toliko uzbunila igrače i navijače momčadi iz New Yorka, koliko je to napravio ovoljetni dolazak trenera Rexa Ryana.

Njegov stil i karakter, brzo je Jetse od domaće životinje pretvorio u "divljač". Odmah je na početku onako izbacio iz sebe kako ne namjerava poljubiti Belichickovo (trener Patriotsa) prstenje, što to je istog trenutka postao nezaobilazni citat i krilatica Jetsa, vodeći ih prema međusobnom susretu ove nedjelje.

Imate jednu poruku

"Ovdje Rex Ryan, trener NY Jetsa. Samo sam vas htio podsjetiti koliko vas trebamo ovaj tjedan. Već sam priznao da Patriotsi imaju boljeg trenera i boljeg dodavača, ali moramo vidjeti tko ima bolju momčad.... Želimo da Bradyju i društvu bude očajno.... Već sam rekao da nisam dobar kao Belichick, ali na kraju utakmice želim protiv njega voditi 1-0. To je moj izazov vama!" Dijelovi su to jednominutne glasovne poruke Ryana koju su na svoje telefone primili vlasnici sezonskih karata New York Jetsa. Još jedan neobičan potez ovog nesvakidašnjeg trenera koji ovim putem poziva navijače da dođu i bodre svoju momčad.

Prosječni navijač Jetsa iz Bostona dobiva vibracije nepoštivanja i podsmjehivanja. Vjeruju kako ih tamo ne shvaćaju ozbiljno i napokon žele da njihovi Jetsi, koji dugo nisu imali konstantu, stanu na kraj dominaciji Patriotsa. Dolaskom novog dodavača, novaka Marka Sancheza i s obranom predvođenom Ryanom i njegovim sustavom, Jetsi su istaknuli svoju kandidaturu za vrh ove divizije, a Patriotsi su najveća zapreka.

Odmjeravanje snaga i potpaljivanje vatre

Protiv neuvjerljivih Houston Texansa su bili i više nego uvjerljivi. Obrana nije primila ni jedan touchdown, a mladi dodavač Sanchez je briljirao na trećim pokušajima i zadivio zrelošću i pribranošću u kriznim situacijama. Pobjeda u gostima 24:7 je tako potvrdila njihovu priču o snazi, spremnosti i talentu. Ali, pravi test dolazi ove nedjelje u New York i to u liku Billa Belichicka, vjerojatno najcjenjenijeg trenera lige i Toma Bradyja, kojeg se smatra ponajboljim dodavačem lige.

Pa su krenula prepucavanja i odmjeravanja između gradova udaljenih 300-tinjak kilometara. Lokalni i nacionalni mediji su bacili udicu i strpljivo čekaju da se netko uhvati za mamac i dodatno potpali atmosferu. A Bill Belichick je taj film već gledao i nipošto neće dopustiti svojim suigračima da kažu išta što bi moglo poslužiti kao materijal za naslovnicu.

Belichick se tako pred sedmom silom izražava unaprijed izvježbanim klišejima. Poštuje Ryana i fantastično su igrali protiv Texansa. Brady potvrđuje kako igrači asimiliraju trenerovo ponašanje, te da nije bitno ono što ćeš reći u srijedu već ono što ćeš napraviti u nedjelju.

"Neka na tu utakmicu gledaju kako žele, mi ćemo kao i na svaku drugu, ostavit ćemo sve na terenu. Naravno da je to za nas važna utakmica jer je divizijska, druga za redom, igramo u gostima gdje je teško igrati", umjeren je bio Brady. Priprema se, kaže, za obranu New York Jetsa, na izjave Ryana se ne obazire.

A obrana Jetsa je preplavljena simptomima blitz manije i pritiska na dodavača (čitaj: Bradyja), simptomima, dakle, koji nedvojbeno upućuju na Ryanov utjecaj i sustav kojeg je "patentirao" kao koordinator obrane u Baltimore Ravensima. Limitirali su tako, neuigrane Texanse, na 184 napadačkih yardi, ne dozvolivši im da uđu unutar njihovih 20. Dodavača Matta Schauba su oslijepili količinom blitzeva.

"Kada igrate protiv finog napada, morate ga odmah udariti u usta. To smo htjeli napraviti. Htjeli smo odrediti ritam", komentirao je Bart Scott, Ryanov igrač iz doba Baltimorea koji svoje nove suigrače podučava njegovom sistemu.

"Želimo ih osramotiti"

A onda je u četvrtak netko zagrizao sa prvi mamac:"Morate krenuti od prve četvrtine, prve akcije i pokušati ih osramotiti. Ne ih samo pokušati pobijediti, nego i osramotiti", izjavio je branič Jetsa, Kerry Rhodes i dodao, ne prepustivši ništa slučaju: "Udarit ćemo ga (Bradyja) više od šest puta. To vam mogu obećati", piše New York Daily News.

Povod je tom novom pristupu Jetsa, te agresivnosti i samopouzdanja, uistinu ono što je rekao Tom Brady - asimiliranje trenerovog ponašanja. A trener Ryan je jasno dao do znanja da Belichicka poštuje i cijeni, ali da se pred nikim ne želi povlačiti.

Ipak, treba li Patriotsima dodatna motivacija i provokacija? To je izazivanje vraga koji ionako slovi za Super Bowl favorita i u napadu je prekrcan talentom. Ali, taj talenat nije raspršen i razbacan, neuigran i nefunkcionalan, i upravo u harmoniji tog talenta leži djeličak genijalnosti Billa Belichicka. Fantastična uigranost je neophodna za dobru momčad u ovom sportu, a osim Bradyja, ovaj napad ima i hvatače Randyja Mossa (14 hvatanja u prošloj utakmici) i Wesa Welkera (12 hvatanja).

193 centimetara visokog Randyja Mossa, pokušat će čuvati mnogo niži krilni branič, Darrelle Revis, koji ubrzano stječe poštovanje širom lige i upravo tu leži jedan od ključnih dvoboja ove nedjelje. Može li zaista obrana Jetsa ublažiti ubode napada Patriotsa kojim dirigira Brady, ono je što će riješiti pitanje pobjednika.

Obrana Patriotsa u teškoj situaciji

Kao da činjenica što obrani Patriotsa od prošle sezone nedostaje polovica startera nije dovoljno bolna, gubitak Jeroda Mayoa na duže vrijeme zbog ozljede pretrpljene u pobjedi nad Billsima, dodatno će usporiti, ionako najveći upitnik u taboru New Englanda. Mayo je mladić koji je trebao predvoditi ovu pomlađenu obranu, a sada će ista morati tražiti druge načine da zaustave protivnike,

I onda, kao za kaznu, raspored im onako sarkastično pošalje ubitačne probijače Thomasa Jonesa i raznovrsnog brzinca Natea Washingtona. Jones je prošle sezone predvodio svoju konferenciju u yardima osvojenim probijanjem, a Washington je uistinu noćna mora za obrambene koordinatore.

Novak Mark Sanchez, dodavač koji je impresivno krenuo u svoju profesionalnu karijeru, jako dobro zna kakve zamke može očekivati od obrane Billa Belichicka, za kojeg kaže da "može izluditi dodavača". Svog trenera brani i tvrdi kako i igrači moraju zauzeti takav stav.

Sanchez će, ako ništa, iz prvog reda moći učiti od Toma Bradyja. Iako je, očito, utakmica počela već početkom ovog tjedna, to je samo uvod u pravu stvar koju će nam Jetsi i Patriotsi prirediti ove nedjelje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!