Košarka

Okršaj starih rivala

Vedran Babić • petak, 18.09.2009.
Okršaj starih rivala
Foto: EPA

Prvi današnji četvrtfinale Eurobasketa u Poljskoj bit će ogled između dvaju vječnih rivala, a uz to još i geografskih susjeda, Turske i Grčke. Obje reprezentacije u četvrtfinale ulaze s porazima, a čiji će se navijači radovati ulasku u polufinale, saznat ćemo večeras...

Nakon što su jučer Srbija i Španjolska prilično uvjerljivo izborili svoja mjesta u polufinalu, danas će se četiri reprezentacije boriti za preostala dva. Hrvatska će se sastati sa Slovenijom u 21 sat, no prije toga, točnije u 18:15 sati, na parket dvorane u Katowicama istrčat će košarkaši Turske i Grčke.

Nakon pet početnih pobjeda na prvenstvu, Turska je prije tri dana u izravnoj borbi za prvo mjesto u skupini poražena od Slovenije 69:67. No, i oni su svjesni da ono pravo za njih počinje tek večeras, a jedan od glavnih razloga zašto Turskoj ide tako dobro zove se Ersan Ilyasova.

22-godišnje krilo pokazuje se kao pravi predvodnik ove reprezentacije te u dosadašnjem tijeku prvenstva ima prosjek od 17,3 koševa po utakmici i 7,3 skokova. Ključnu ulogu svakako igra i iskusni Hidayet Türkoglu, koji praktički može igrati na svim pozicijama pa je time njegova vrijednost kudikamo veća.

Upravo njih dvojicu Grci će morati posebno paziti, no ništa manje opasni nisu niti razigravač Ender Arslan i centar Ömer Asik, dapače. Međutim, imaju i Grci svoje adute.

Prvenstveno se tu misli na Vasilisa Spanoulisa i Ioannisa Bourousisa, najboljeg strijelca i asistenta odnosno najboljeg skakača. Tu su još i Zisis, Fotsis, Perperoglou i Schortsanitis, a svaki od njih ima kvalitetu donijeti prevagu i odlučiti pobjednika.

Unatoč posljednja dva poraza od Rusije i Francuske, litavski stručnjak Jonas Kazlauskas napravio je dobar posao s Grčkom bez Diamantidisa i Papaloukasa i nema dvojbe kako ti porazi neće bitno utjecati na raspoloženje njegovih izabranika.

Pobjednik ovog ogleda u polufinalu ide na Španjolsku, koja je sinoć protiv Francuske pokazala svu svoju moć i snagu.

Eurobasket, završnica

četvrtfinale

Rusija68:79Srbija
Francuska66:86Španjolska
Turska74:76 *Grčka
Hrvatska65:67Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!