Nogomet

"Padamo na banalnim stvarima"

Vedran Attias • subota, 19.09.2009.
"Padamo na banalnim stvarima"
Foto: Kristijan Komarica

Posao trenera Dinama san je gotovo svih hrvatskih trenera, no svakako da osim niza pogodnosti, treniranja najboljih igrača u državi, rada u europskim uvjetima i sličnoga nosi i svoje negativne strane, a baš je u takvoj situaciji trenutno Krunoslav Jurčić. Kako to obično biva u Dinamu, silne domaće pobjede i trofeji ništa ne znače čim dođe europski poraz, no unatoč tome Dinamo se mora brzo oporaviti od europskog posrtaja i okrenuti Rijeci...

U Hrvatskoj se sve brzo mijenja, no raspoloženje oko Dinama se toliko brzo može potpuno okrenuti da bi to trebali istražiti neki stručnjaci. Jednoga dana treneru Dinama zavide kolege iz drugih klubova te velik dio cijele države, no zato samo par sati kasnije - nitko mu ne ne volio biti u koži. Nažalost po Krunu Jurčića, nakon europskog poraza i kazni koje je klub odredio igračima - trenutno je u ovoj drugoj fazi.

Dan prije utakmice s RIjekom trener Plavih, kao i uvijek, najavio je pobjedu: "Naravno da očekujemo pobjedu i zadržavanje dobrog učinka u prvenstvu. U ovim satima prije utakmice moramo se prije svega baviti psihičkim i fizičkim posljedicama koje je utakmica od četvrtka ostavila na ekipu." Fizičke posljedice bile bi lakše ozljede Kovača i Mandžukića koji nisu trenirali u petak, a psihičke posljedice mogle bi biti još veći problem za Jurčića.

Naravno, teško je bilo ne vratiti se s trenerom na poraz od četvrtka: "Nikada nisam dobio toliko poruka od ljudi iz nogometa koji su rekli da nikada nisu vidjeli tako dobar Dinamo; u prvom dijelu. Na ovom nivou igranja nogometa - takve greške se ne smiju raditi i bilo tko da je trener ne može paziti na to hoće li netko skočiti u zidu ili ne", rekao je Jurčić u jednom dahu pa nastavio: "Možemo mi držati ritam, ali ako padamo na banalnim stvarima - onda sve pada u vodu. Ako mi iz jedne ili dvije šanse ne zabijemo onda će Europa to kazniti."

Ako je Dinamova igra bila dobra protiv Anderlechta, kako onda trener objašnjava financijske kazne koje je Uprava odredila njemu i igračima: "Neću ulaziti u to što je Uprava odlučila, no reći ću samo da su pobjede generatori novca i ja sam za to kada se zarađuje da svi zarađujemo, a kada se gubi - također su svi jednako krivi." Najviše je po džepu udaren Mandžukić, no Jurčić to nije htio komentirati već je rekao: "Nitko me nije pitao za komentar kada je Mandžukić potpisivao novi ugovor pa ne razumijem zašto bi sada komentirao ovo."

Logično je postaviti pitanje kako će reagirati svlačionica nakon što im je Uprava odlučila uzeti novac koji su zaradili dobrim igrama prošle sezone?: "Nisam imao kontakt s igračima nakon toga jer smo imali trening u petak ujutro i to i mene zanima. Prvo sam jučer, kada sam saznao za kaznu, pitao da li je to napravljeno ikada prije i kada sam saznao da nije - mogu samo reći kako se nadam pozitivnoj reakciji igrača."

Dinamo je protiv belgijske momčadi imao jednu pravu priliku koju je Mandža promašio: "Realizacija se može dignuti na viši nivo, ali veliki klubovi jednostavnije rješavaju problem realizacije; Arsenal dođe u Maksimir, iskrca 15-20 milijuna eura i kupu Eduarda. Ja sam prije sezone govorio kako nam treba golgeter i lijevi bočni; napadač koji će iz ničega zabiti gol." Razlog novog Dinamovog europskog poraza Jurčić vidi u individualnoj pripremi: "Padamo na malim stvarima, a to je stvar individualne pripreme utakmice i to se moramo dignuti; svim mogućim mehanizmima."

Da se ne bi pričalo samo o Anderlechtu, Jurčić je lijepim riječima opisao goste s Kantride: "Unatoč financijskim i ostalim problemima, Rijeka pripada samom vrhu našeg nogometa. Naravno da su šokirani odlaskom braće Sharbini, no došli su Đalović, Karoglan i Čeh; Rijeku se uvijek mora respektirati. Tu su Štrok i Fernandez, no bez obzira na iscrpljivanje moje momčadi - znamo što raditi protiv Rijeke."

Riječani su najavili ofenzivnu igru u Maksimiru što odgovara Dinamu: "Imaju profil ekipe koja je ofenzivno orijentirana i mislim da oni moraju igrati otvoreno; nemaju profil igrača za drukčiju igru. Naravno da nama to odgovara jer je uvijek dobro kada se netko dođe nadigravati s nama u Maksimir", završio je trener Dinama.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3330:47-1735
9Slaven Belupo 3340:60-2033
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!