Košarka

Dominantni Španjolci

Branimir Korać • subota, 19.09.2009.
Dominantni Španjolci
Foto: EPA

Španjolska je prvi finalist Europskog prvenstva u košarci. U polufinalu su s lakoćom nadigrali Grčku s 82:64...

Uoči dvoboja Španjolske i Grčke najveći je upitnik bio hoće li Grci fizički izdržati dvoboj sa Španjolskom nakon teškog jučerašnjeg susreta s Turskom. Dok su imali svježine, koliko toliko su se držali, no nakon toga je Španjolska pokazala svu svoju kvalitetu i visoko slavila.

Grci i Španjolci započeli su efikasno utakmicu bez nekih velikih obrana, ali koncentrirano u napadu. Španjolci su u završnici četvrtine uspjeli stvoriti prednost i pobjeći na sedam poena razlike.

Odmah na startu druge četvrtine Reyes i Navarro rade mini seriju i Španjolska prvi put hvata dvoznamenkastu prednost te bježi na 31:21, a razdoblje od tri minute bez koša Grka zaključio je Marc Gasol ubačajem za 34:21.

Dvoznamenkastu prednost Španjolci su s lakoćom održavali sve do 18. minuti kada Fotsis pogađa tricu za smanjenje na 40:32. Dobro su se Grci držali u toj završnoj fazi prvog poluvremena, imali priliku kod 47:40 još i dodatno smanjiti zaostatak, no nisu uspjeli i Španjolska je na odmor otišla s prednosti 49:40.

Početak drugog poluvremena nije bio najbolji za Grke. Ponovno su se Španjolci uspjeli odvojiti i pobjeći na 53:40 da bi tricom Rudyja Fernandeza u 25. minuti otišli na vrlo visokih 58:42 što je značilo kako Španjolska jednom nogom ulazi u finale.

Do kraja četvrtine rutinski su Španjolci držali prednost, uspjeli su tek u nekoliko navrata Grci doći do minus 12, ali to nije bila neka posebna prijetnja.

U posljednju dionicu ušlo se vodstvom Španjolske 64:51, brzo su Španjolci pobjegli na 20 poena viška i do kraja susreta bez problema čuvali prednost i visoko slavili 82:64.

Kod Španjolske najbolji su bili Pau Gasol s 18 poena i šest skokova te Rudy Fernandez s 14 poena. Kod Grčke Ioannis Bourousis ubacio je 11 poena uz sedam skokova, a Nick Calathes ubacio je deset poena.

Eurobasket, završnica

polufinale

Španjolska82:64Grčka
Srbija96:92 *Slovenija

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!