Vodeni sportovi

Nijemci privatizirali LEN-in izbor

Maja Giljanović • četvrtak, 24.09.2009.
Nijemci privatizirali LEN-in izbor

Njemački reprezentativci osvojili su polovicu priznanja koje je najboljim u 2009. u osvit kongresa Europske lige plivački sportova u Kopenhagenu podijelila LEN-a...

Najbolji ovogodišnji europski plivač i plivačica u bazenima Nijemac su i Njemica Paul Biedermann i Britta Steffen, a najbolji na otvorenim vodama ponovno Nijemac i Njemica Thomas Lurz i Angela Murer.

Olimpijska pobjednica Steffen na Svjetskom je prvenstvu u Rimu osvojila titulu i na 50 i na 100 metara slobodno, a i na 50 i na 100 m je poboljšala i svjetske rekorde. 25-godišnjakinja je i otprije svojih 52,85 na 100 m spustila na 52,07 (više od sekundu ispod svjetskog rekorda koji je isplivala na OI u Pekingu prošle godine), a dva je dana kasnije na 50 m u povijest poslala 23,96 Marlene Veldhuis utrkom od 23,73.

23-godišnji Biedermann je postao svjetski prvak i svjetski rekorder na 200 i na 400 metara slobodno. Na duljoj je dionici srušio (3:40,07) svjetski rekord Iana Thorpea iz 2002., a na kraćoj je pobijedio ni manje ni više nego Michaela Phelpsa i olimpijskom pobjedniku uzeo i svjetsku titulu i svjetski rekord (1:42,00).

Maurer je svjetska prvakinja na 25 kilometara, Lurz na pet i 10 km.

Najbolji europski skakači u vodu su Britanac Tom Daley (svjetski prvak u skokovima s 10 m visoke platforme) i Talijanka Tania Cagnotto (brončana s tri metar visoke daske solo i srebrna u sinkroniziranim skokovima s 3 m), najbolja europska sinkronizirana plivačica je četverostruka svjetska prvakinja u Rimu Ruskinja Natalija Iščenko, a najbolji vaterpolist i vaterpolistica su svjetski prvak Srbin Filip Filipović i olimpijska pobjednica, peta na SP-u Nizozemka Iefke van Bentum.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!