Ostali sportovi

Poljska dočekuje najljepše sportašice

Ivana Strahija • petak, 25.09.2009.
Poljska dočekuje najljepše sportašice

Odbojkašice već odavna slove za najljepše sportašice, a ove godine kremu europske odbojke ima čast ugostiti Poljska.

Osim "hrvatske skupine", odbojkašice su raspoređene još u tri ostale. Igra se u tri poljska grada, Katowicama, Wroclawu and Bydgoszczu.

SKUPINA B - Wroclaw
Turska se već ovjenčala europskim srebrom, 2003. godine, i to je ujedno najveći uspjeh te reprezentacije na velikim natjecanjima, ukoliko ne računamo prvo mjesto Mediteranskih igara 2005. Na Grand Prixu je ekipa 2008. godine osvojila respektabilno sedmo mjesto, s kojim ipak nisu otišle na finale u Japan. U svojim su redovima Turkinje imale Sedu Tokatliogluu, koja je osvojila najviše poena na natjecanju, ukupno 152. Cilj Turkinjama, koje godinama grade ugled turske odbojke u svijetu, jest odigrati dobro natjecanje i skupljati iskustva za nastup na Olimpijskim igrama. Alessandro Chiappini, turski izbornik, je rekao: "Nadam se da će Poljska Turskoj biti jednako dobar domaćin kakav je moja zemlja bila Poljskoj. Protivnici su iznimno jaki, vidjet ćemo što će se dogoditi."

Francuska također "puca" na Olimpijske igre i prije toga Svjetsko prvenstvo, od europske se smotre ne nadaju previše, pošto su započeli novi ciklus. Ti su ciljevi ambiciozni, jer ukoliko dospiju do Japana 2010. bio bi to prvi nastup u završnici Svjetskog prvenstva za tu ekipu od 1974. godine. Ove je godine Francuska igrala Europsku ligu, što je bilo odlično za skupljanje iskustva, ali ujedno i pogubno za ekipu, jer su dvije ponajbolje igračice, Marielle Bousquet i Hélene Schleck, ozlijeđene i neće igrati na EP. Fabrice Vial, francuski izbornik je rekao: "Nismo imali sreće prilikom ždrijeba pa smo dospjeli u ovu skupinu, no nadam se da ćemo ipak pokazati dobre igre i namučiti protivnike."

Italija je s jednim europskim zlatom (2007.), dva srebra (2001., 2005.), dvije bronce (1989., 1999.) te svjetskim zlatom 2002. godine, uz pregršt ostalih medalja sigurni favorit za ulazak među najbolje. Ovo im je 18. Europsko prvenstvo, za tu ekipu nepoznanica nema. Massimo Barbolini, talijanski izbornik, ipak nije arogantan: "Za nas će svaka utakmica biti poput finala. Grupa je iznimno teška i nema mjesta za opuštanje."

Njemačka je također favorit, koji iza sebe ima više medalja no što stane u vitrinu, a treba spomenuti europske bronce 1993. i 2003. godine, srebro 1989. godine i zlato 1987. No, ekipa je u nedavnom razdoblju imala i velika razočaranja. Najveće svakako izostanak kvalifikacije na Olimpijske igre u Pekingu, kad su im kartu za put u Kinu pred nosom otele Ruskinje. Ekipa koju predvodi Talijan Giovanni Guidetti naporno radi da bi izbrisala tu mrlju iz svoje povijesti, a djevojke treniraju i po bjesomučnih sedam sati dnevno. Kako su već osvojile svoje mjesto na Svjetskom prvenstvu mogu se koncentrirati samo na jedno: osvajanje medalje i u Poljskoj. Izbornik Guidetti je rekao: "Imam mladu ekipu, koja će se ipak boriti do posljednjeg čovjeka. Ljeto je za nas bilo dobro, sad tražimo stepenicu više."

SKUPINA C - Bydgoszcz
Rusija je mnogo mijenjala u svojoj postavi nakon debakla na Olimpijskim igrama u Pekingu, a mnoge su se igračice oprostile od nacionalnog dresa. Upravo je zato izborniku Vladimiru Kuziutkinu glavna i osnovna zadaća pripremiti novu ekipu za OI 2012. Ipak, iza Rusije su godine u vrhu europske odbojke, 17 zlatnih medalja i četiri srebra s europskih prvenstava, četiri olimpijska zlata, i šest zlatnih svjetskih medalja, ostalo se ni ne da prebrojiti. Tako da straha za rusku odbojku nema, ali ima velikih očekivanja: "Mi smo svakako najveći favoriti skupine, ali na ovakvim natjecanjima zna biti iznenađujućih rezultata. Nadam se da mi nećemo (opet) biti loše iznenađenje", rekao je izbornik Kuziutkin.

Belgija do sada nije osvojila ni jednu europsku ili svjetsku medalju, a sudjelovala je na ukupno pet europskih prvenstava, od čega dva puta kao domaćin. No, 2005. godine ozbiljno se počelo raditi na dizanju ženske odbojke u toj zemlji, plan je sudjelovati na svim velikim natjecanjima te se kvalificirati za Olimpijske igre u Londonu. Odbojkaški mlada nacija (tek se 1992. priključila CEV-u) tako ima ozbiljne planove, o kojima je izbornik Gert Vande Broek rekao: "Dizajnirali smo poseban program koji počinje stvarati nacionalnu selekciju od mlađe dobi, pa su i naše igračice u Poljskoj mlade. Postavili smo si cilj ulaska u drugu rundu, najvažnije nam je skupiti iskustvo."

Bjelorusija je također bez međunarodnih dostignuća. Savezu se priključila kad i Belgija, a sudjelovala je do sada na četiri europske smotre. Bjeloruskinje su već postigle ogroman uspjeh plasiravši se na elitno natjecanje, kroz tri runde, pa očekivanja nisu baš visoka: "Sve su ekipe u Poljsku došle pokazati izvanrednu odbojku. Naš je naum učiniti isto, no nažalost ozljeđene su mi ključne igračice Aksana Kavalčuk i Katsiarina Zakreuskaja. Nadam se da će se one ipak oporaviti i pomoći ekipi", rekao je izbornik Nikolaj Karpol.

Bugarska odbojkaška reprezentacija oko vrata ima europsko zlato iz 1983. i dva bronce iz 1979. i 2001. godine. Tu je i najsjajnija od svih medalja – zlato s Olimpijskih igara 1980., a sad bi bilo vrijeme da se i ta ekipa vrati na pobjedničke staze. Ekipu vodi srpski stručnjak Dragan Nešić, koji je u najavi EP-a rekao: "U našoj je grupi Rusija izraziti favorit, a svi ostali smo na istoj razini. Vjerujem da mi nećemo biti ekipa koja će ispasti u prvoj rundi."

SKUPINA D - Katowice
Srbija iza sebe ima odlično zagrijavanje za europsku smotru – u prvom izdanju Europske lige, koja se igra od ove godine, Srpkinje su osvojile zlato i to u finalu protiv Turske. 2006. godine ekipa je ovjenčana broncom na Svjetskom prvenstvu u Japanu, a 2007. godine osvojeno je srebro na Europskom prvenstvu. Ciljevi za ovo izdanje Europskog prvenstva su: "Svakako želimo proći u drugu rundu i predstaviti Srbiju u najboljem svijetlu. Svi treninzi i pripreme su iza nas, sad se moramo koncentrirati na psihološku stabilnost ekipe. Sustav natjecanja je paklen, morat ćemo odigrati mnogo utakmica u kratkom roku, pa će i fizička sprema doći do izražaja", rekao je Zoran Terzić, izbornik srpske reprezentacije.

Češka je doživjela veliku smjenu generacija, pa će ovo Europsko prvenstvo biti prva velika smotra za mlade Jelinkovu, Havelkovu i Havlickovu. Jezgru ekipe čine ipak nešto iskusnije Tomanova, Matuszkova i Plchotova, a svakako je najjači adut ekipe izbornice Tane Krempatske jest povratak Buckove nakon par godina pauze. Čehinje su mnogo uložile u pripremu za Europsko prvenstvo, kondiciju su skupljale u Tatrama, i trenirale pet mjeseci kako bi za Poljsku bile u punoj formi.

Azerbajdžan je ekipa koja je na okupu već dulje vrijeme, a dobro su poznate, posebno Srpkinjama, zvijezde Mamadova i Parhomenko. Dugo godina izgrađuju svoj ugled u europskoj i svjetskoj odbojci, a nešto lošije rezultate posljednjih godina mogle bi ispraviti upravo u Poljskoj, na svom trećem europskom prvenstvu. Azerbajdžanke su već dobile status potencijalnog iznenađenja prvenstva, jer su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo glatko pobijedile Izrael i Ukrajinu. Izbornik Faig Garayev najavljuje upravo to: "U Poljskoj smo do sada igrali mnogo puta, to je zemlja bogate odbojkaške tradicije. Nadam se da će nam upravo nastupi u Poljskoj donijeti revitalizaciju tog sporta u našoj zemlji."

Slovačka će u Poljskoj po treći puta odmjeriti snage s najboljim europskim ekipama. Od raspada Čehoslovačke Slovakinje nisu imale zamjetnijih uspjeha, i dugo se već vodstvo saveza i izbornici muče da iz ekipe izvuku pravu igru. Miroslav Čada smatra da je njegova ekipa spremna zablistati: "Spremili smo se dobro, sad to samo treba pokazati. Koncentrirat ćemo se utakmicu po utakmicu, nemamo što izgubiti, samo mnogo dobiti." Posebno su se Slovaci koncentrirali na svoju prvu utakmicu, onu protiv Češke, koja će u obje ekipe na površinu izvući najagresivniju igru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!