Ostali sportovi

Ivana Buden u finalu Svjetskog kupa

Sportnet • petak, 25.09.2009.
Ivana Buden u finalu Svjetskog kupa

U danskom Kopenhagenu, u subotu 26. rujna, odvijat će se završnica Svjetskog kupa sezone 2009. u kojoj će se, drugu godinu za redom, boriti i naša najbolja streličarka u složenom luku Ivana Buden.

Samim plasmanom u veliku završnicu drugu godinu za redom, Ivana je već napravila ogroman uspjeh, ali u Danskoj će pod paskom trenera i oca Dubravka Budena zasigurno dati sve od sebe da kulminacija cijele natjecateljske sezone 2009. završi na najbolji mogući način.

Ivana je u Dansku otputovala nakon naporne serije natjecanja u Aziji (8. Svjetskih igara u Kineskom Taipeiju, 4. Svjetskog kupa u kineskom Šangaju i 45. Svjetskog prvenstva u Ulsanu u Koreji), ali nastup u završnici najprestižnijeg i svakako najkvalitetnijeg streličarskog natjecanja uz natjecanja Olimpijskih igara i Svjetskog prvenstva, nikako se ne propušta. Pogotovo što ga je izuzetno teško izboriti u vrlo jakoj konkurenciji kroz cjelogodišnji sistem kvalifikacija putem četiri izlučna natjecanja od kojih se za ukupni poredak zbrajaju najbolja tri rezultata, a na kraju samo najbolje 4 iz ukupnog poretka idu u veliko finale.

U 2009. godini na kvalifikacijskim natjecanjima Ivana je ostvarila sljedeće plasmane:
- na 1. Svjetskom kupu u Santo Domingu u Dominikanskoj Repubici – 5. mjesto (u kvalifikacijama 1380 pogođenih krugova)
- na 2. Svjetskom kupu u Poreču u Hrvatskoj – 2. mjesto (1406 pogođenih krugova u kvalifikacijama)
- na 3. Svjetskom kupu u Antaliji u Turskoj – 4. mjesto (1397 krugova u kvalifikacijama)
- na 4. Svjetskom kupu u kineskom Šangaju – 16. mjesto (1384 pogođena kruga u kvalifikacijama)

Nakon nešto slabijeg nastupa na zadnjem izlučnom natjecanju u kineskom Šangaju (dugi boravak u Aziji) te poslije velike rezultatske drame u konkurenciji ženskog složenog luka, Ivana je nastup u Kopenhagenu izborila kroz iglene uši kao 3. u ukupnom poretku i u tom trenutku 1. na svjetskoj rang listi streličarki složenog luka.

Kako bilo, sutra će se sve to zaboraviti i na megdan će u prvom izlučnom meču za prolaz u borbu za zlato i osvajanje Svjetskog kupa sezone 2009. s početkom u 11:00 sati izaći Ivana Buden i Camilla Seomod. Bit će to težak meč jer je Camilla domaća natjecateljica koja će imati veliku podršku domaće publike i trenutno je na čelu svjetske rang liste streličarki složenog luka.

Ali u Kopenhagenu niti jedan meč neće biti lagan, a put do zvijezda i slave posut je trnjem.

Tko se najbrže prilagodi i bude najprisebniji uz toliku koncentriranu kvalitetu streličara u Danskoj, taj će otići do kraja i osvojiti ovo natjecanje. Iskustva svakako nikome ne nedostaje.

U drugom polufinalnom meču s početkom u 11:15 borit će se Britanka Nicky Hunt i predstavnica Venecuele Luzmary Guedez.

Trenutno, na svjetskoj rang listi streličarki složenog luka prva je Camilla Soemod, Luzmary Guedez je 3., naša Ivana Buden je 4. a Nicky Hunt je 5.

Poslije prijepodnevnih polufinala, meč za broncu na rasporedu je s početkom u 14:35, a za zlato s početkom u 14:50.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!