Ostali sportovi

Loš nastup donio težak poraz

Matej Milanović • petak, 25.09.2009.
Loš nastup donio težak poraz
Foto: EPA

Hrvatska je otvorila žensko odbojkaško prvenstvo Europe teškim porazom protiv Nizozemske. Favoritkinje su lagano slavile s 3:0 i tek su u drugom setu naše igračice uspjele malo zaprijetiti...

Hrvatska je debi na Europskom prvenstvu u Poljskoj imala s izrazitim favoritom Nizozemskom. Naše su mogle u susret ući neopterećeno budući da nije bilo rezultatskog pritiska. No, danas prikazana igra ne bi smjela zadovoljiti ni igračice ni stručni stožer naše reprezentacije.

Prvi set krenuo je katastrofalno za hrvatsku reprezentaciju. Nizozemska je povela s 10:2 i odmah riješila pitanje pobjednika te prve dionice. Do kraja seta razlika je narasla i Nizozemke su pobjegle i na 23:8, odnosno 15 poena razlike.

Do kraja seta naše su uspjele barem izbjeći blamažu ostajanja ispod deset osvojenih poena. Osim toga apsolutno ništa nije funkcioniralo. Počevši od primanja servisa, do obrane, organizacije napada, a i do same realizacije napada.

Drugi set krenuo je nešto bolje i Hrvatska je imala solidnu igru kojom je došla do prvog tehničkog time-outa sa samo jednim poenom zaostatka. Nizozemska je potom iskoristila nekoliko lošije odigranih poena Hrvatske i otišla na 15:11, a četiri poena razlike bilo je i na drugom tehničkom odmoru.

Nakon toga Hrvatska je uz pomoć nekoliko dobrih servisa i dobrim kontranapadima došla do zaostatka od 16:15. Upravo idući poen, 32. u drugom setu, bio je prekretnica seta i utakmice. Hrvatska je ponovno imala kontranapad i nekoliko dobrih prilika da se izjednači s Nizozemkama. Nažalost, to nije iskorišteno i Debby Stam je iz druge linije realizirala poen za 17:15.

Nizozemska je nakon toga zaredala još šest poena i mirno ušla u završnicu drugog seta. Hrvatska je tek neznatno smanjila zaostatak. Treba spomenuti da se u tom drugom setu ozlijedila i Senna Ušić Jogunica što sigurno nije išlo na ruku našoj reprezentaciji. Cjelokupna slika drugog seta bila je bolja od prvog.

Igra je do onog 32. poena bila dobra i igralo se ravnopravno s Nizozemskom. Međutim, zabrinjava veliki pad koji se dogodio nakon tog izgubljenog poena. Treći set bio je tek formalnost. Nizozemke su odmah pobjegle na 8:3. To je nagnalo oba trenera, a posebno nizozemskog da daju više prostora pričuvama.

Razlika je do kraja seta narasla i na 23:9, a susret se završio autom Maje Poljak za 25:12 Nizozemki. Najbolje kod Nizozemki bile su Stam i Chaiine Staelens, dok se kod naših očekivano najviše istaknula Poljak.

Hrvatska je danas razočarala. Nije se očekivala pobjeda protiv Nizozemske, ali se očekivao borbeni pristup i minimalan broj pogrešaka. Nažalost, bilo je previše oscilacija u igri i glupih grešaka, a i psihološki naše igračice nisu djelovale previše uvjerene u svoje mogućnosti.

Srećom, to je tek prva utakmica na ovom prvenstvu i Nizozemska je jedan od favorita za naslov što znači da nam poraz s njima ne znači nužno ništa negativno. Ono što zabrinjava je sama igra. Međutim, ima vremena to poboljšati do odlučujućeg susreta sa Španjolkama u nedjelju. Sutra nas očekuje domaćin, Poljska. Poljakinje bi također mogle dominirati kao Nizozemke danas, ali nadamo se da će pristup i cjelokupna prezentacija Hrvatske biti bolji.

Europsko prvenstvo, Lodz, Skupina A:
Hrvatska - Nizozemska 0:3 (11:25, 18:25, 12:25)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!