Ostali sportovi

Poljska se izvukla u petom setu

Matej Milanović • petak, 25.09.2009.
Poljska se izvukla u petom setu
Foto: EPA

Domaća Poljska je puno teže od očekivanog došla do pobjede protiv Španjolske. Poljakinje su vodile 2:0 u setovima, ali su u konačnici morale izvlačiti pobjedu u odlučujućoj petoj dionici...

Španjolska je dobro krenula i držala egal tijekom prve polovice prvog seta. Međutim, nakon toga je Poljska uzela stvari u svoje ruke i otišla na mirnu razliku. Pred kraj seta pobjegle su Poljakinje i na 23:13 i rutinski završile prvu dionicu.

U drugi set je domaća reprezentacija ušla bolje nego u prvi i rano došla do tri poena prednosti. Povela je Poljska 19:15, no ovog puta su im Španjolke zakomplicirale život i izjednačile serijom 5:1. Ipak, izostao je napeti finiš seta. Naime, svoju seriju poena napravile su Poljakinje koje su s pet uzastopnih poena došle do 25:20 i 2:0 u setovima.

Španjolke su uspjele zadržati hladnu glavu i igra im se nije raspala. Dobro su se držale u prvoj polovici seta, a na drugi tehnički odmor otišle su sa četiri poena prednosti. Poljska se približila na dva poena, ali pred kraj seta je Španjolska povećala razliku i s 25:19 ponovno otvorila susret.

U četvrtom setu je Španjolska stvorila četiri poena već do prvog tehničkog time-outa. Pred kraj seta Poljska se približila i poništila nekoliko set lopti svojim protivnicama. Ipak, Španjolke su izdržale i s 25:23 izborile odlučujući set.

Peti set je krenuo loše za domaću publiku. Poljska je gubila 2:0, no uslijedila je njihova serija od 8:4 kojom su osigurale dva poena prednosti pred odlazak na tehnički time-out. Poljska je osvojila i prvi poen poslije odmora. Tri poena su ogromna prednost u petom setu i teško je bilo očekivati da si Poljakinje mogu zakomplicirati život pred svojom publikom, ali to im je pošlo za rukom. Španjolska je izjednačila na 9:9.

No, kao što je bilo i tijekom ostatka susreta momčad koja je morala loviti veliki zaostatak u konačnici nije uspijevala preokrenuti ishod. Poljska je odmah pobjegla na 11:9, a nakon toga i na 14:10. Iskoristile su drugu meč-loptu i osigurale prvu pobjedu na domaćem Europskom prvenstvu.

Očekivala su puno lakša pobjeda Poljske, no bez obzira na komplikacije došle su do bodova i sutra će protiv Hrvatske tražiti prolazak u drugi krug. Španjolska je pokazala da se može igrati protiv domaće reprezentacije i pokazala je kako se treba igrati protiv njih.

Hrvatska će sutra morati pokazati puno bolju igru od današnje i iskoristiti utakmicu s Poljskom kao pripremu za odlučujući dvoboj protiv Španjolki u nedjelju. Jasno je nakon današnjih utakmica da će to biti jako težak dvoboj i da će Hrvatska morati biti na visokom nivou ako želi u drugi krug.

Europsko prvenstvo, Lodz, Skupina A, Prvo kolo:
Poljska - Španjolska 3:2 (25:15, 25:20, 19:25, 23:25, 15:11)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

OdbojkaOstali sportovi
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!