Vodeni sportovi

Brazilci otkazali Svjetski kup

Maja Giljanović • utorak, 29.09.2009.
Brazilci otkazali Svjetski kup
Foto: Davor Sajko

Natjecanje Svjetskog kupa u 25-metarskim bazenima koje su Brazilci trebali organizirati u Rio de Janeiru otkazano je niti mjesec dana uoči datuma predviđenog u Fininom kalendaru...

Na službenim stranicama Svjetske plivačke organizacije objavljeno je da se natjecanje Svjetskog kupa u Rio de Janeiru od 23. do 25. listopada otkazuje.

Brazilci se pravdaju nemogućnošću zatvaranja financijske konstrukcije: "Globalna kriza rezultirala je povlačenjem velike većine sponzora čime su organizatori ostali 'tanki' na financijskom planu i prisiljeni otkazati natjecanje", izjavio je izvršni direktor FINA-a Cornel Marculescu.

Osim ovogodišnjeg izdanja u Riju Brazil je povukao kandidaturu za organizaciju svih natjecanja u Svjetskom kupu od 2010. do 2013.

Otkaz mitinga nikad nije popularan, ali tajming ovog osobito je nezgodan. U petak 2. listopada u Kopenhagenu će se, naime, objaviti grad-domaćin Olimpijskih igara 2016. i kandidatima - Rio de Janeiro kojeg svesrdno podupire i predsjednik Lula jedan je od četiri grada koji će u Londonu 2012. preuzeti olimpijsku baklju (Chicago, Madrid i Tokio su preostala tri) - posljednje što treba je negativan publicitet.

"Rio je 'pokriven' što se vodenih sportova tiče, o ostalom ne bih špekulirao. Uostalom budžeti Svjetskog plivačkog kupa i Olimpijskih igara su odvojeni i različito se financiraju. Ne želim ulaziti u rasprave može li kandidaturi Rija naškoditi otkazivanje Svjetskog kupa, moj je sport plivanje i jedino o čemu brinem je plivanje, Olimpijske igre su tuđa briga", izjavio je Marculescu.

Manjak sponzora čudi i u svjetlu Cesara Ciela. Brazilac je, naime, na Svjetskom prvenstvu u Rimu nakon 27 godina Cariocama osvojio prve medalje na SP-ima (50 i 100 metara slobodno).

Svjetski kup starta 16. i 17. listopada u Durbanu, 6. i 7. studenog se nastavlja u Moskvi, 10. i 11. u Stockholmu, 14. i 15. u Berlinu i 21. i 22. u Singapuru.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!