Vodeni sportovi

Mladi vaterpolisti prvaci Europe!

Maja Giljanović • nedjelja, 27.09.2009.
Mladi vaterpolisti prvaci Europe!
Foto: Martina Japundžić

Kakav niz! Seniorsko srebro na završnici Svjetske lige u Podgorici, srebro studenata na Univerzijadi u Beogradu, bronca "velikih" na Svjetskom prvenstvu u Rimu, juniori svjetski prvaci u Šibeniku i U-20 zlatni na Europskom prvenstvu u Grčkoj.

HRVATSKA - Crna Gora 10:4 (2:2, 1:1, 4:1, 3:0)

Chania, Europsko prvenstvo U-20, finale

HRVATSKA: Nižić, Babić, Ćuk (1), Krapić (1), Martinić (3), Živković, Vegar (2), Vuleta, Sukno, Perić (2), Banovac, Šutalo (1), Selem

Crna Gora: Kralj, Tomašević, Tešanović (1), Gopčević, Radošević, Đurović, Brguljan (2), Klikovac, Čučković, Paunović, Dončić (1), Marković, Krivokapić

Igrač više: Hrvatska 7/11, Crna Gora 1/6

Peterci: Hrvatska -, Crna Gora 1/1

Hrvatski vaterpolo reprezentativci u finalu su Europskog prvenstva igrača do 20 godina protutnjali pokraj vršnjaka iz Crne Gore - momčad koja je prošle godine na juniorskom EP zauzela peto mjesto revanširala se europskim prvacima Crnogorcima koji su ih lani u četvrtfinalnoj utakmici u produžetku izbacili iz borbe za medalju.

U posljednjoj utakmici ove generacije igrači izbornika Ivana Asića tipičnu su crnogorsku školu u drugom poluvremenu finala učinili smiješnom. Protivnika kojeg tradicionalno krasi disciplina, čvrsta zonska obrana, ubojita kontra, 32 minute visokog ritma i vaterpolo bez jeftinih pogrešaka u drugih su 16 minuta dobili 7:1.

Prva je četvrtina završila rezultatom 2:2, a i poluvrijeme je baš poput naše polufinalne utakmice protiv Srbije završilo neriješeno (3:3).

Tu je priči - ponovno nalik na polufinale (3:1 smo dobili Srbiju u trećoj četvrtini) - došao kraj. Crnogorcima smo zabili još i gol više (4:1), odvojili se na tri razlike i demoralizirane ih u posljednjih osam minuta pregazili poput parnog valjka (3:0).

Briljirali smo ponovno u realizaciji napada s igračem više (7/11), a što tek reći za obranu prilikom igrača manje (1/6 Crnogoraca). Predvodnik generacije i najbolji igrač EP-a Sandro Sukno večeras nije dao ni gola (!), ali odličnu su partiju pružili u prvom redu Ivan Martinić (tri gola), Dino Vegar (2) i Ivan Perić (2).

U strijelce su se upisali još i Josip Šutalo, Ivan Krapić i Mateo Ćuk dovoljno za 10:4, šestu pobjedu u Chaniji (15:4 protiv Rumunjske, 14:6 protiv Francuske, 15:6 protiv Nizozemske, 10:9 protiv Mađarske, 8:6 Srbije i rapsodije protiv Crne Gore) i titulu prvaka Europe.

Brončanu su medalju protiv Italije osvojili Srbi (11:5), peti su Španjolci (15:8 protiv Mađarske), sedmi Grci (12:5 protiv Nizozemske), deveti Rusi (9:8 protiv Njemačke), 11. Francuzi (9:8 protiv Slovenije), 13. Turci (11:5 protiv Poljske) i 15. Rumunji (14:3 protiv Ukrajine).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!