Ostali sportovi

Srpkinje si zakomplicirale život

Matej Milanović • utorak, 29.09.2009.
Srpkinje si zakomplicirale život

U prvim utakmicama druge faze na Europskom prvenstvu u odbojci za žene dogodilo se veliko iznenađenje. Srbija je izgubila od Turske s 3:1 u setovima i time se dovela u velike probleme za odlazak u polufinale. Ostale favorizirane reprezentacije su došle do pobjeda...

U grupi F, u Katowicama, dogodilo se jedino iznenađenje dana. Srbija je u susret s Turskom ušla bez poraza, dok su Turkinje u drugu fazu ušle bez bodova. Ipak, prvi set je bio jako izjednačen. Turska je čak imala i set loptu, koja je ostala neiskorištena te je Srbija dobila prvi set sa 26:24.

U drugoj dionici Turska je imala dva poena prednosti na prvom tehničkom odmoru, a do drugog su pobjegle na ogromnih 16:9. Kako je set odmicao tako su se Srpkinje raspale i Turska je izjednačila s pomalo nevjerojatnih 25:16. Kako je krenuo treći set činilo se da je to bio tek bljesak Turske, budući da je Srbije povela 5:1. No, nedugo zatim stigla je turska serija od šest poena za izjednačenje na 10:10.

Turska je novom serijom od 4:0 pobjegla 18:14. no pred kraj seta vratila se Srbija i izborila zanimljivu završnicu u kojoj je presudila jedan pogreška u napadu Srbije za 25:23 Turske i vodstvo u setovima. U četvrtoj dionici Turska je krenula s 5:1. Vratila se Srbija na samo poen zaostatka, međutim do kraja seta više nijednom nisu izjednačile i Turska, koju je danas vodila odlična Darnel Neslihan. Turska je tako zadržala minimalne šanse za polufinale, a Srbija mora sutra dobiti Njemačku, a potom vjerojatno i Italiju kako ne bi pokvarile sve dobroga što su napravile u prvoj fazi natjecanja.

Italija je igrala s Azerbejdžanom i odlično krenula, povevši 18:10. No, serijom od tri poena Azerbejdžan se približio na 22:18, a zatim su uspjele i poništiti nekoliko set lopti Talijankama i odvesti set na razliku. Azzure su opet propustile nekoliko prilika da riješe set, ali su u konačnici slavile s 29:27.

U drugi set je bolje krenuo Azerbejdžan i vodio čak s 8:4. Držale su vodstvo sve do 21:21, međutim pred sam kraj seta ispustile su vodstvo. Naime, Italija je po prvi put u tom drugom setu povela pri 24:23 i sljedećim poenom riješila dionicu. Treći set dominirale su Talijanke i došle na korak od polufinala. Azerbejdžan pak može žaliti što ima samo jednu kvalitetnu igračicu, Nataliju Mammadovu.

Njemačka ima još male nade za prolaz u polufinale, no mora pobijediti u svim susretima u drugoj fazi. Protiv Češke su povele 19:16 u prvom setu, no Čehinje su se uspjele vratiti i odvesti set na razliku, iako su u konačnici ipak izgubile sa 28:26. Nakon toga se igra Čehinja raspala i Njemačka je lakoćom osvojila iduća dva seta. Njemice zahvaljujući večerašnjem porazu Srbije imaju sve u svojim rukama i s dvije pobjede u iduća dva kola osigurale bi neočekivano polufinale.

U skupini E, u Lodzu, dan su otvorile Ruskinje protiv Španjolske. Rusija se mučila puno više od očekivanog. Prvi set dobile su 25:21, no u drugom je Španjolska držala rezultatsku inicijativu. Ruskinje su uspijevale par puta izjednačiti, ali ne i povesti. To im je napokon uspjelo kad je set otišao na razliku i Rusija je s 26:24 povećala vodstvo u setovima.

U trećem setu je Španjolska u drugoj polovici seta pobjegla na četiri poena prednosti i uspjela je zadržati do kraja. Rusija je tako neočekivano ispustila set. U četvrtoj dionici povele su 16:12, ali se Španjolska u završnici približila na poen zaostatka i gubila 21:20. Međutim, umjesto zanimljivog finiša uslijedila je serija Rusije od 4:0 i pobjeda od 3:1 u setovima.

Druga momčad koja je u ovu skupinu ušla sa četiri boda, uz Ruskinje, je Nizozemska. Danas im je nasuprot stala Bugarska koja se odlično držala u prvom setu i gubila samo 18:17. No, u tim trenucima je počela padati koncentracija bugarskim igračicama i Nizozemska je slavila s 25:19. U drugom setu je Nizozemska rano došla do tri poena prednosti i održavala ih do kraja seta za 2:0. U trećoj dionici se ponovila situacija iz drugog seta za uvjerljivu pobjedu Nizozemki koje su jako blizu polufinalu.

U večernjem susretu skupine Poljska je uvjerljivo pobijedila Belgiju, no pritom su izgubile drugi set što bi u konačnici moglo imati veliko značenje u slučaju da Poljakinje završe u krugu sa Rusijom i Nizozemskom. Domaća reprezentacija će posebno žaliti sa tim setom, obzirom da su u preostale tri dionice dosta lagano došle na kraj s belgijskim odbojkašicama. Ključan dvoboj za polufinale Poljska će igrati sutra protiv Rusije.

Europsko prvenstvo, Lodz, Skupina E:
Rusija - Španjolska 3:1 (25:21, 26:24, 19:25, 25:20)
Nizozemska - Bugarska 3:0 (25:19, 25:20, 25:18)
Poljska - Belgija 3:1 (25:16, 21:25, 25:19, 25:12)

Poredak:
Nizozemska 6, Rusija 6, Poljska 5, Bugarska 4, Španjolska 3, Belgija 3

Katowice, Skupina F:
Italija - Azerbejdžan 3:0 (29:27, 25:23, 25:13)
Njemačka - Češka 3:0 (28:26, 25:12, 25:15)
Turska - Srbija 3:1 (24:26, 25:16, 25:23, 25:19)

Poredak:
Italija 6, Srbija 5, Njemačka 5, Turska 4, Češka 4, Azerbejdžan 3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!