Ostali sportovi

Odluka o OI 2016. u petak

Sportnet • srijeda, 30.09.2009.
Odluka o OI 2016. u petak
Foto: Axel Heimken

Izbor grada domaćina Olimpijskih igara 2016. godine, izbor predsjednika i članova MOO-a, odluka o sportovima na programu igara u Londonu 2012 sa glasovanjem o ragbiju sedam i golfu kao potencijalnim novim olimpijskim sportovima, budućnost olimpijskog pokreta, novi mediji i olimpizam, glavne su teme velikog skupa međunarodne olimpijske obitelji koja će se okupiti u Kopenhagenu od 2. do 9. listopada na XIII Olimpijskom kongresu i 121. zasjedanju MOO-a.

U ime Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) skupu će nazočiti član MOO-a u Hrvatskoj Antun Vrdoljak, predsjednik HOO-a Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop, a pravo glasa u odlučivanju, odnosno glasovanju, o gradu domaćinu sljedećih olimpijskih igara ima član MOO-a Antun Vrdoljak, ujedno počasni predsjednik HOO-a.

Zasjedanje MOO-a počet će u petak 2. listopada prezentacijama gradova kandidata – Chicago, Tokio, Rio de Janeiro i Madrid. Nakon dvije godine promocijskih kampanja gradova kandidata, lobiranja i izrade projekata, skupih marketinških kampanja, u petak u 18:30 sati će svjetska javnost saznati konačnu odluku o gradu domaćinu Olimpijskih igara 2016. godine. Koliko je olimpijski pokret u svjetskim okvirima značajan i utjecajan, a dobivanje organizacije Olimpijskih igara stvar prestiža, pa možda čak i političkog i ekonomskog utjecaja, govori činjenica da će na skupu u Kopenhagenu nazočiti oko 1000 predstavnika nacionalnih olimpijskih odbora, međunarodnih sportskih federacija, vrhunskih sportaša, državnih dužnosnika, među kojima i premijeri i predsjednici svjetskih velesila, utjecajne osobe iz javnog i društvenog života gradova kandidata te brojni drugi.

U subotu započinje XIII Olimpijski kongres kojeg će svečano otvoriti glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon. Kongres se održava pod motom – olimpijski pokret i društvo, a sudionici će diskutirati o budućnosti olimpijskog pokreta unutar pet glavnih tema: sportaši, olimpijske igre, organizacija olimpijskog pokreta, olimpizam i mladi te digitalna revolucija. Na svaku od pet tema bit će održano uvodno predavanje pa će tako na temu sportaša predavanje održati predsjednik Komisije sportaša MOO-a Frank Fredericks.

Posljednji Olimpijski kongres održan je u Parizu 1993. godine, a glavna tema bila je zaštita okoliša. Kao što je poznato, jedan od kriterija za organizaciju olimpijskih igara svakako je i zaštita okoliša pa se tako od 1996. i OI u Atlanti sustavno vodi briga o odgovornom ponašanju spram okoliša i društva u kojem živimo. Kongres u Kopenhagenu prvi je milenijski kongres, prvi nakon digitalne revolucije. Sve teme i rasprave, odnosno cijeli tijek Kongresa moći će se uživo pratiti na službenim stranicama Međunarodnog olimpijskog odbora (www.olympic.org).

Po završetku Kongresa, u četvrtak i petak se nastavlja 121. zasjedanje MOO-a izborom predsjednika Međunarodnog olimpijskog odbora u novom četverogodišnjem mandatnom razdoblju, kao i izbor dvaju dopredsjednika i članova Izvršnog odbora, reizbor članova MOO-a, odnosno izbor novih. Potom slijedi glasovanje o potencijalnim novim olimpijskim sportovima (ragbi sedam i golf) u programu sportova na OI London 2012.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!